Introduction to Software Engineering MCQs Set 1

software engineering mcqs set 1

Software engineering mcqs, introduction to software engineering MCQs set 1. Software engineering (SE) is the branch of computer science which deals with the construction of complex computer software according to end-user needs in a systematic way. A software engineer analyze the user needs, design the initial plan, construct the required application, test the produced product and then implement the required application at user premises.

This is the first set of software engineering MCQs series. Our aim is to provide all the software engineering MCQs which might possibly MCQs for your next job test. We collect the MCQs from different authenticate resources for our readers so they can prepare their exams 100%. In this set of software engineering MCQs, we provide the MCQs related to basic software topics such as introduction to software engineering and different software related terms. Any jobseeker in the software engineering field, lecturer, or educator can follow this MCQs series to pass their jobs test.

Introduction to Software Engineering MCQs Set 1

1. What is Software ?
A). Set of computer programs, procedures and possibly is a collection of instructions that enable the user to interact with a computer
B). A set of compiler instructions
C). A mathematical formula
D). Things which we can touch
View Answer
Correct: A


2. A Software consists of ______ .
A). Programs + hardware manuals
B). Set of instructions + operating procedures
C). Set of programs
D). Programs + documentation + operating procedures
View Answer
Correct: D


3. Which of the following is not the characteristic of a software?
A). Software does not wear out
B). Software is not manufactured
C). Software is always correct
D). Software is flexible
View Answer
Correct: C


4. Select the most appropriate statement about software engineering.
A). Has been around as a discipline since the early 50’s
B). Is a set of rules about developing software products
C). Started as a response to the so-called ‘Software Crisis’ of the late 90’s
D). Is an engineering discipline concerned with all the aspects of software production
View Answer
Correct: D


5. _________ is a piece of programming code which performs a well defined task.
A). Computer Program
B). Computer Software
C). Both A & B
D). None of the above
View Answer
Correct: A


6. A system can be defined as _____?
A). A collection of people, machines, and methods organized to accomplish a set of functions
B).An integrated whole that is composed of diverse, interacting specialized structures and sub-functions
C). A group of subsystems united by some interaction or interdependence performing many duties but functioning as a single unit
D). All of the above
View Answer
Correct: D


7. A person who writes a program for running the hardware of a computer is called?
A). System designer
B). Data processor
C). Programmer
D). System analyst
View Answer
Correct: C


8. The main activity of the design phase of the system life cycle is to?
A). Replace the old system with the new one
B). Develop and test the new system
C). Understand the current system
D). Propose alternatives to the current system
View Answer
Correct: D


9. The advantage of using pre-written software packages is?
A). Eliminates writing program
B). Saves time and cost
C). Eliminates program testing
D). All of the above
View Answer
Correct: D


10. The condition outside a system is called?
A). Interface
B). Boundary
C). Environment
D). All of these
View Answer
Correct: C


11. The item of documentation added to the description of the new system is _____?
A). Problem overview
B). I/O analysis
C). Control review
D). Feedback
View Answer
Correct: D


12. The main purpose of the system investigation phase is to produce _____?
A). A requirement report
B). A feasibility report
C). A design report
D). All of these
View Answer
Correct: B


13. The name of programming technique which emphasizes breaking large and complex task into successively smaller sections is _____?
A). Structured programming
B). Micro-programming
C). Object orienting
D). Scrambling
View Answer
Correct: A


14. System implementation phase involve _____?
A). Parallel runs
B). Pilot run
C). System checkouts
D). All of these
View Answer
Correct: C


15. A feasibility study is?
A). Considers a single solution
B). Includes a statement of the problem
C). Both (a) and (b)
D). None of these
View Answer
Correct: B


16. At the time of system study, flow of charts are drawn using _____?
A). General symbols
B). Abbreviated symbols
C). Specific symbols
D). Non standard symbols
View Answer
Correct: A


17. A graphic representation of an information system is called?
A). Data flow diagram
B). Pictogram
C). Flowchart
D). All of these
View Answer
Correct: A


18. The systems which can preserve and reproduce the knowledge of experts but have a limited application focus is:
A). Applications
B). Expert system
C). Benefits and limitations
D). knowledge base
View Answer
Correct: C


19. Top-down software design scheme is:
A). Is the process of designing a program by first identifying its modules
B). Decomposes major components into lower level components
C). Both (a) and (b)
D). None of these
View Answer
Correct: C


20. A system analyst does not need to consider _____?
A). Technical feasibility
B). Economics feasibility
C). Operational feasibility
D). None of these
View Answer
Correct: D


21. Software deteriorates rather than wears out because _____?
A). Software suffers from exposure to hostile environments
B). Multiple change requests introduce errors in component interactions
C). Defects are more likely to arise after software has been used often
D). Software spare parts become harder to order
View Answer
Correct: B


22. Software engineers shall _____?
A). Act consistently with the public interest
B). Act in a manner that is in the best interests of his expertise and favour
C). Ensure that their products only meet the SRS
D). All of the above
View Answer
Correct: B


23. Most software continues to be custom built because _____?
A). Reusable components are too expensive to use
B). Software is easier to build without using someone else's components
C). Component reuse is common in the software world
D). Off-the-shelf software components are unavailable in many application domains
View Answer
Correct: D


24. Component level design is concerned with _____?
A). Flow oriented analysis
B). Class based analysis
C). Both of the above
D). None of the above
View Answer
Correct: C


25. Purpose of process is to deliver software _____?
A). With acceptable quality
B). In time
C). That is cost efficient
D). Both in time and with acceptable quality
View Answer
Correct: D


26. System Study involves _____?
A). Study of an existing system
B). Identifying current deficiencies and establishing new goals
C). Documenting the existing system
D). All of the above
View Answer
Correct: D


Read also>->>Software Engineering MCQs Set 2

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 3

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 4

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 5

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 6

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 7

Post a Comment

0 Comments