Software Engineering MCQs Set 3

software engineering solved mcqs

Software engineering mcqs set 3. Software engineering mcqs for UGC NET, software engineering mcqs for PPSC, basics of software engineering, software engineering mcqs for entry test, software engineering solved mcqs, software engineering multiple choice questions with answers.
This is the 3rd set of software engineering mcqs series. This mcq set covers the basics of software engineering. This set may helpful for PPSC computer lecture test, computer educator test, software engineering jobs test, software developer job test, software quality insurance job test and others test related to computer science fields. A candidate must prepare the software engineering mcqs before appearing any of above jobs test.

Software Engineering MCQs Set 3

1. Software Engineering _____?
A). Has been around as a discipline since the early 50’s
B). Is a set of rules about developing software products
C). Is an engineering discipline concerned with all the aspects of software production
D). Is now a mature discipline on par with other established engineering fields
View Answer
Correct: C


2. Which of these does not account for software failure ?
A). Increasing Demand
B). Increasing Supply
C). Low expectation
D). Less reliable and expensive
View Answer
Correct: B


3. Which of the items listed below is not one of the software engineering layers?
A). Process
B). Methods
C). Tools
D). Manufacturing
View Answer
Correct: D


4. Which once of the following is not a software myth?
A). Project requirements continually change, but change can be easily accommodated because software is flexible
B). Once we write the program and get it to work, our job is done
C). If we get behind schedule, we can add more programmers and catch up
D). If an organization does not understand how to control software projects internally, it will invariably struggle when it outsources software projects
View Answer
Correct: D


5. Which of these are the 5 generic software engineering framework activities?
A). Communication, risk management, measurement, production, reviewing
B). Communication, planning, modeling, construction, deployment
C). Analysis, designing, programming, debugging, maintenance
D). Analysis, planning, designing, programming, testing
View Answer
Correct: B


6. What are attributes of good software?
A). Software functionality
B). Software maintainability
C). Software development
D). Software maintainability & functionality
View Answer
Correct: D


7. Compilers, Editors software and operating system come under which type of software?
A). System software
B). Application software
C). Scientific software
D). None of the above
View Answer
Correct: A


8. The process of developing a software product using software engineering principles and methods is referred to as _____?
A). Software Engineering
B). Software Evolution
C). System Models
D). Software Models
View Answer
Correct: B


9. Which of these software engineering activities are not a part of software processes?
A). Software development
B). Software validation
C). Software dependence
D). Software specification
View Answer
Correct: C


10. What are the signs that a software project is in trouble?
A). Changes are managed poorly
B). Deadlines are unrealistic
C). The product scope is poorly defined
D). All of the above
View Answer
Correct: D


11. Which one of the following set of attributes should not be encompassed by effective software metrics?
A). Simple and computable
B). Consistent and objective
C). Programming language dependent
D). Consistent in the use of units and dimensions
View Answer
Correct: C


12. _____ are applied throughout the software process.
A). Umbrella activities
B). Framework activities
C). Planning activities
D). Construction activities
View Answer
Correct: A


13. Lehman has given laws for software evolution and he divided the software into ________ different categories.
A). 2
B). 3
C). 5
D). 6
View Answer
Correct: B


14. Where is a need of Software Engineering?
A). For Large Software
B). To reduce Cost
C). Software Quality Management
D). All of the above
View Answer
Correct: D


15. The individual or organisation who wants a product to be developed is known as _____?
A). User
B). Client
C). Contractor
D). Initiator
View Answer
Correct: B


16. Which of these is not a characteristic of personal software process?
A). Emphasizes personal measurement of work product
B). Individual practitioner is responsible for estimating and scheduling
C). Practitioner requires careful supervision by the project manager
D). Practitioner is empowered to control quality of software work products
View Answer
Correct: C


17. Which design identifies the software as a system with many components interacting with each other?
A). Architectural design
B). Detailed design
C). High-level design
D). Both B & C
View Answer
Correct: A


18. Which of the following statement is incorrect?
A). Software engineering belongs to Computer science
B). Software engineering is a part of more general form of System Engineering
C). Software engineering is concerned with the practicalities of developing and delivering useful software
D). Computer science belongs to Software engineering
View Answer
Correct: D


19. Which of these are objectives of team software process?
A). Show managers how to reduce costs and sustain quality
B). Build self-directed software teams
C). Allow better time management by highly trained professionals
D). Accelerate software process improvement
E). Both B & C
View Answer
Correct: E


20. The aim of software engineering is to produce software that is _____?
A). Fault-free
B). Delivered on time
C). Delivered within budget
D). Satisfies users’ needs
E). All of the above
View Answer
Correct: E


21. Software engineering is the systematic approach to the _____?
A). Development of software
B). Operation of software
C). Maintenance of software
D). Retirement of software
E). All of the above
View Answer
Correct: E


22. What is the essence of software engineering?
A). Managing complexity, Managing personnel resources, Managing time and money and producing useful products
B). Requirements definition, Design representation, Knowledge capture and quality factors
C). Time/Space Tradeoffs, Optimizing Process, Minimizing Communication and Problem Decomposition
D). Maintaining Configurations, Organizing Teams, Channeling Creativity and Planning Resource Use
View Answer
Correct: A


23. Brooks’ view of the essence of software included _____?
A). People, Quality, Process and Productivity
B). Performance, Robustness, Maintainability and Reusability
C). Complexity, Conformity, Changeability and Invisibility
D). Efficiency, Reliability, Usability and Robustness
E). Accuracy, Testability, Visibility and Changeability
View Answer
Correct: C


24. Explain what is meant by PRODUCT with reference to one of the eight principles as per the ACM/IEEE code of Ethics?
A). The product should be easy to use
B). Software engineers shall ensure that their products and related modifications satisfy the client
C). It means that the product designed /created should be easily available
D). Software engineers shall ensure that their products and related modifications meet the highest professional standards possible
View Answer
Correct: D


25. Which of the following is not viewed as a primary mover in improving the software process?
A). Increased effectiveness
B). Better product quality & reduced costs
C). Tighter managerial control
D). Improved staff satisfaction
View Answer
Correct: C


Read also>->>Software Engineering MCQs Set 1

Read also>->>Software Engineering MCQs Set 2

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 4

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 5

Post a comment

0 Comments