Software Engineering MCQs Set 4

Software Engineering MCQs Set 4

Software engineering MCQs set 4 includes SDLC mcqs. SDLC or the Software Development Life Cycle is a technique that produces software with the highest caliber and least expensive within the shortest possible time. SDLC provides a well-structured flow of stages that assist a company to quickly produce high-quality software that is well-examined and ready for production use.

SDLC consists on seven phases named as Requirement collection and analysis, Feasibility study, Design, Coding, Testing, Installation or Deployment and Maintenance. This MCQ set includes SDLC first phase multiple choice questions with answers.


Software Engineering MCQs Set 4

1. SDLC stands for _____?
A). System Development Life cycle
B). System Design Life Cycle
C). Software Design Life Cycle
D). Software Development Life Cycle
View Answer
Correct: D


2. The first step in software development life cycle is _____?
A). System Design
B). System Testing
C). Preliminary investigation and Analysis
D). Coding
View Answer
Correct: C


3. System analysis and design phase of software development life cycle includes which of the following?
A). Sizing
B). Parallel run
C). Specification freeze
D). All of these
View Answer
Correct: D


4. The 2nd step in SDLC is _____?
A). Coding
B). Feasibility study
C). System Testing
D). Maintenance
View Answer
Correct: B


5. The detailed study of existing system is referred to as _____?
A). Feasibility Study
B). System Analysis
C). System Planning
D). Design DFD
View Answer
Correct: A


6. The 3rd step in software development life cycle(SDLC) is _____?
A). Coding
B). Maintenance
C). System Design
D). System Testing
View Answer
Correct: C


7. In which step of SDLC project termination could be done?
A). Coding phase
B). Design phase
C). Feasibility Study phase
D). System Maintenance phase
View Answer
Correct: C


8. The fundamental objective of system analysis is to _____?
A). Run simulation programmes
B). Understand computer hardware
C). Train managers in mathematical analysis
D). Study and understand a complex system and modify it in some way
View Answer
Correct: D


9. A descriptive and diagrammatic representation of software life cycle is called _____?
A). Software life cycle model
B). Software plan
C). Software phases
D). Software descriptive model
View Answer
Correct: A


10. Which one of the following is not the phase of SDLC?
A). System analysis
B). Problem identification
C). Feasibility study
D). System Design
View Answer
Correct: B


11. A documented life cycle model helps to identify _____ in development process.
A). Omission
B). Inconsistencies
C). Redundancies
D). All of the above
View Answer
Correct: D


12. Feasilbility study in SDLC model is carried out to _____?
A). Check if project is technically feasible
B). Check if project is financially feasible
C). Both of the above
D). None of the above
View Answer
Correct: C


13. System implementation phase entails _____?
A). System checkouts
B). Parallel runs
C). Pilot run
D). All of these
View Answer
Correct: A


14. A feasibility study is carried out _____?
A). Before the final requirements specifications are drawn up
B). After final requirements specifications are drawn up
C). During the period when requirements specifications are drawn up
D). At any time
View Answer
Correct: A


15. The main objective of feasibility study is _____?
A). To assess whether it is possible to meet the requirements specifications
B). To assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of budget, human resource and hardware
C). To remove bottlenecks in implementing the desired system
D). To assist the management in implementing the desired system
View Answer
Correct: B


16. It is necessary to carry out a feasibility study as _____?
A). Top management can not ensure that a project is feasible before calling a system analyst
B). Top management is not sure what they want from the system
C). Even though top management is in favor of the system, technology may not be mature for implementation
D). All organizations do it
View Answer
Correct: C


17. Feasibility study is carried out by _____?
A). Users of the proposed system
B). Managers of the organization
C). Systems designers in consultation with the prospective users of the system
D). System analyst in consultation with managers of the organization
View Answer
Correct: D


18. The phase of system development associated with creation of the test data is _____?
A). Logical design
B). Physical design
C). System analysis
D). System acceptance
View Answer
Correct: D


19. Which of the following is a true statement regarding the SDLC phases?
A). The life cycle may be thought of a circular process
B). The SDLC is not iterative
C). The life cycle is always a sequentially ordered set of phases
D). It is not possible to completed some activities in one phase in parallel with those of another phase
View Answer
Correct: B


20. Which step of SDLC performs cost and benefit analysis?
A). Analysis
B). Design
C). Feasibility study
D). None of the above
View Answer
Correct: C


21. Which of the following is the most important phase of SDLC?
A). Requirements analysis
B). Coding
C). Design
D). Testing
View Answer
Correct: A


22. In the first phase of the system development life cycle, which of the following aspects are usually analyzed?
A). Input (transactions)
B). Outputs
C). Controls
D). All of the above
View Answer
Correct: D


23. Which one is not considered during technical feasibility?
A). Expandability
B). Human resource to use the technology
C). Suitability of technology
D). Existence of technology
View Answer
Correct: B


24. Which phase of the SDLC is known as the "ongoing phase" where the system is periodically evaluated and updated as needed?
A). System design
B). System maintenance
C). System implementation
D). Preliminary investigation
View Answer
Correct: B


25. The final step of the system analysis phase in the SDLC is to _____?
A). Analyze data
B). Gather data
C). Propose changes
D). Write system analysis report
View Answer
Correct: D


Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 1

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 2

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 3

Read also>->>Software Engineering MCQs With Answers Set 5

Post a comment

0 Comments