DBMS MCQ Questions With Answers Set 10

dbms mcqs set 10

DBMS MCQ questions with answers set 10 includes the mcqs of datebase anomalies, types of normalization, first normal form, second normal form, third normal form, functional dependency, transitive dependency, multi-valued dependencies, fourth normal form, Boyce-Codd normal form (BCNF) and various database keys concepts.

The following database mcqs are very helpful for those who are preparing UGC NET, GATE exam, UPSC, GMAT, GRE, lecture computer science, database designer job test, database developer jobs test, database administrator test, SPSC, FPSC, KPPSC OR CSS based private or government jobs. Its also helpful for those students who want to be appear in Microsoft SQL and Oracle certification exams.

Database Management System MCQs Set 10

1. Which of the following is TRUE from functional dependency shown as (A, B) → (C, D)?
A). A is the determinant of C
B). A and B together are determined by C and D together
C). A and B together determine D
D). C and D together determine A
View Answer
Correct: C


2. What is the highest normal form a relation is in if every determinant is a candidate key?
A). First
B). Second
C). Third
D). BCNF
View Answer
Correct: D


3. A relation is considered a _____?
A). Column
B). One-dimensional table
C). Two-dimensional table
D). Three-dimensional table
View Answer
Correct: C


4. A functional dependency is a relationship between or among?
A). Tables
B). Rows
C). Columns
D). Attributes
View Answer
Correct: D


5. Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
A). key
B). Determinant
C). Tuple
D). Relation
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 12 Dangerous Beaches in the World

6. For some relations, changing the data can have undesirable consequences, called _____?
A). Referential integrity constraints
B). Modification anomalies
C). Normal forms
D). Partial dependencies
View Answer
Correct: B


7. When the values in one attribute must exist in another attribute, it is called _____?
A). Transitive dependency
B). Insertion anomaly
C). Referential integrity constraints
D). Normal forms
View Answer
Correct: C


8. The different classes of relations and the techniques for preventing anomalies are called _____?
A). Normal forms
B). Modification anomalies
C). Referential integrity constraints
D). None of the above
View Answer
Correct: A



9. Two or more attributes or attribute collections that can be a key are called _____?
A). Determinants
B). BCNF
C). Candidate Keys
D). Primary Key
View Answer
Correct: C


10. A relation is in this form if it is in BCNF and has no multi-value dependencies?
A). First
B). Second
C). Third
D). Fourth
View Answer
Correct: D


11. If attribute A determines attribute B and B determines A, the values of the attributes have this relationship _____?
A). One-to-one
B). Many-to-one
C). Normalized
D). Many-to-many
View Answer
Correct: A


12. If attribute A determines B but B does not determine A, the relationship among their data values is _____?
A). One-to-one relationship
B). Many-to-many relationship
C). Many-to-one relationship
D). Normalized relationship
View Answer
Correct: C


:>>Watch Top 10 Interesting Facts About Russia That You May Not Know Before

13. One solution to the multi-value dependency constraint problem is to _____?
A). Change the theme
B). Split relation in two relations, each with a single theme
C). Add a composite key
D). Create a new relation
View Answer
Correct: B


14. In _____ normal form, any multi-valued attributes have been removed.
A). First
B). Second
C). Fourth
D). Fifth
View Answer
Correct: A


15. A relation is in fourth normal form if it is in BCNF and it has no _____?
A). Transitive dependencies
B). Partial dependencies
C). Multi-value dependencies
D). Deletion dependencies
View Answer
Correct: C


16. A partial functional dependency (FD) means that _____?
A). Some attributes of an entity are not known
B). Not all attributes on right-hand side of FD are necessary
C). No dependency exists in the entity
D). Not all-of the attributes on the left-hand side of the FD are necessary
View Answer
Correct: D


17. The anomalies addressed by moving from BCNF to 4NF generally deal with _____?
A). Inability to uniquely identify an entity
B). Inability to reconstruct relations once they have been decomposed
C). Excessive updates and redundancy of data for each entity
D). Creation of identical rows in a relation
View Answer
Correct: C


18. In general, a row in a relation should have all of the data about?
A). Each instance of the relation's theme
B). One instance of the relation's theme
C). No instance of the relation's theme
D). Every instance of the relation's theme
View Answer
Correct: B


19. Which of the following is a requirement of 3NF?
A). Must contain a composite
B). Must contain a partial dependency
C). Must contain no partial dependencies
D). Must contain no transitive dependencies
View Answer
Correct: D


20. Which is TRUE from functional dependency shown as A → (X, Y)?
A). X is functionally dependent on A
B). A determines Y
C). X and Y are functionally dependent on A
D). A is a determinant
E). All of the above
View Answer
Correct: E


21. Which of the following should not be placed in a relatiopal table?
A). Entity
B). Repeating group
C). Attribute
D). Relationship
View Answer
Correct: B


:>>Watch Top 10 Craziest Ways of Smuggling Drugs Used by People

22. In BCNF, every _____ in a table is a candidate key.
A). Determinant
B). Entity
C). Atomic attribute
D). Primary Key
View Answer
Correct: A


23. An index _____?
A). Makes retrievals faster
B). Is always generated for a primary key
C). Increases the space needed for the database
D). Both a and b
View Answer
Correct: D


24. A 3NF violation means _____?
A). An attribute in the table depends on only one part of a concatenated key
B). An attribute in the table can have several values in one record
C). The table has no primary key
D). An attribute in the table belongs in another entity
View Answer
Correct: D


25. A relation is not allowed to have _____?
A). Two columns with the same values
B). Two columns with the same domain
C). Two columns with the same names
D). None of these
View Answer
Correct: C


Read also>->>Database MCQs With Answers Set 6

Read also>->>Database MCQs With Answers Set 7

Read also>->>Database MCQs With Answers Set 8

Read also>->>Database MCQs With Answers Set 9

Read also>->>Database MCQs With Answers Set 1

Post a comment

0 Comments