Computer Network MCQs with Answers Set 3

computer networking mcqs

Computer networking MCQ with answers set 3. This networking multiple choice questions and answers set includes 25 communication and networks MCQs covers the topics such as transmission media in computer network, types of transmission media, guided transmission media, wireless transmission media, types of network cables, optical fiber, fiber cable, coaxial cable, data transmission modes, half duplex, full duplex, and simplex transmission examples.

This computer networking MCQ set may help you in all UGC NET computer science exams, PPSC lecturer computer science tests, computer networking course and all other computer-related jobs exams.


Computer Network MCQs with Answers Set 3

1. Transmission permitting data to move only one way at a time is called ____?
A). Half-duplex
B). Simplex
C). Full-duplex
D). Start/stop
View Answer
Correct: A


2. An arrangement in which data can be received and sent simultaneously is called ____?
A). Simples
B). Full-duplex
C). Half-duplex
D). Multi-duplex
View Answer
Correct: B


3. Communication between a computer and a keyboard involves _____ transmission.
A). Automatic
B). Half-duplex
C). Full-duplex
D). Simplex
View Answer
Correct: D


4. A telephone conversation is an example of _____?
A). Full-duplex transmission
B). Half-duplex transmission
C). Simplex transmission
D). Asynchronous transmission
View Answer
Correct: A


5. Television and radio broadcasts are examples of _____?
A). Full-duplex transmission
B). Half-duplex transmission
C). Simplex transmission
D). None of these
View Answer
Correct: C


6. Internet surfing is an example of _____?
A). Simplex
B). Half duplex
C). Full duplex
D). None of these
View Answer
Correct: B


7. Which transmission allows data to travel in both directions but only one direction at a time?
A). Simplex
B). Half Duplex
C). Full Duplex
D). Reverse Duplex
View Answer
Correct: B


8. Full-duplex communication is made possible by devices called _____?
A). Multiplexer
B). Modem
C). Keyboard
D). Mouse
View Answer
Correct: A


9. Which of the following is the fastest communication mode?
A). Half duplex
B). Full duplex
C). Simple
D). None of these
View Answer
Correct: B


10. Which of this is not a constituent of residential telephone line?
A). A high-speed downstream channel
B). A medium-speed downstream channel
C). A low-speed downstream channel
D). An ultra-high speed downstream channel
View Answer
Correct: C


11. The function of DSLAM is to _____?
A). Convert analog signals into digital signals
B). Convert digital signals into analog signals
C). Amplify digital signals
D). De-amplify digital signals
View Answer
Correct: A


12. Analog signal is measured in _____?
A). Volt
B). Hertz
C). Digits
D). WATTS
View Answer
Correct: A


13. Sound, light and radio waves are examples of _____?
A). Digital signal
B). Analog signal
C). Simple signals
D). None of these
View Answer
Correct: B


14. Which of the following terms is not associated with DSL?
A). DSLAM
B). CO
C). Splitter
D). CMTS
View Answer
Correct: D


15. Which of the following factors affect transmission rate in DSL?
A). The gauge of the twisted-pair line
B). Degree of electrical interfernece
C). Shadow fading
D). The gauge of the twisted-pair line and degree of electrical interference
View Answer
Correct: D


16. Which of the following consists of thin glass to transmit beams of light?
A). Twisted pair
B). Coaxial cable
C). Fiber-optic cable
D). None of these
View Answer
Correct: C


17. Which of the following transmits voice and data through air as high-frequency radio waves?
A). Twisted pair
B). Coaxial cable
C). Fiber-optic cable
D). Microwave
View Answer
Correct: D


18. All of the following are guided communications media EXCEPT:
A). Twisted pair
B). Fiber-optic cables
C). Coaxial cables
D). Satellite
View Answer
Correct: D


19. Which of the following is not a communication media?
A). Twisted Pair
B). UTP
C). Microwave
D). Modem
View Answer
Correct: D


20. Modem stands for?
A). Modification/Demodification
B). Modulation/Demodulation
C). Mode/Modeless
D). None of these
View Answer
Correct: B


21. The IETF standards documents are called _____?
A). RFC
B). RCF
C). ID
D). DFC
View Answer
Correct: A


22. When collection of various computers seems a single coherent system to its client, then it is called _____?
A). Computer network
B). Distributed system
C). Networking system
D). Mail system
View Answer
Correct: B


23. Which of the following computer networks is built on the top of another network?
A). Prior network
B). Chief network
C). Prime network
D). Overlay network
View Answer
Correct: D


24. HFC contains _____?
A). Fibre cable
B). Coaxial cable
C). A combination of Fibre cable and Coaxial cable
D). Twisted Pair Cable
View Answer
Correct: C


25. Among the optical-distribution architectures that are essentially switched ethernet is _____?
A). AON (Active Optical Network)
B). PON (Passive Optical Network)
C). NON
D). MON
View Answer
Correct: A


Read also>->>Computer Network MCQs with Answers Set 1

Read also>->>Computer Network MCQs with Answers Set 2

Post a Comment

0 Comments