Pak Studies MCQs With Answers Set 5

repeated pak study mcqs

Pak study MCQs with answers set 5. Pakistan Studies MCQs, repeated Pak studies mcqs, Pak study mcqs with answers in Urdu, Pakistan general knowledge mcqs in urdu, Pak study MCQs in English, important Pak studies mcqs for NTS.

This MCQS set includes 20 most important Pakistan Studies MCQs which are most repeated in PPSC & FPSC past papers. This Pakistan study MCQs series may help you to prepare all FPSC, PMS, CSS, PPSC, NTS, GATE and other Pakistani jobs competitive exams. Every candidate must prepare Pakistan study multiple-choice questions before appearing in any competitive job exam.



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

Pak Studies MCQs Set 5

1. Ustad Allah Baksh was a famous _____ of Pakistan.
A). Classical singer
B). Sitar player
C). Tabla player
D). Painter
View Answer
Correct: C


2. During his address to the UN General Assembly Prime Minister Nawaz Sharif proposed a new peace initiative with India starting with implementation of four measures relating to cease-fire along the LOC, non-use of force or threat to use force, demilitarization of Kashmir and _____.
A). Settlement of Sir Creek dispute
B). Wuller Barrage
C). Withdrawal of forces from Siachin
D). Normalisation of trade
View Answer
Correct: A


3. Sharmeen Obaid Chinoy of Pakistan won an Oscar Award for best documentary film. What was the title of the film?
A). Acid Burns
B). Desperate Women
C). Dark Shadows
D). Saving Face
View Answer
Correct: C


4. "Chauburji" in Lahore is one of the famous monuments belonging to the Mughal period. It was reportedly built as a gateway to a beautiful garden built for Princess Zebunissa. She was an accomplished daughter of which Mughal Emperor?
A). Shah Jahan
B). Akbar
C). Jahangir
D). Aurangzeb
View Answer
Correct: B


5. On which river is the Baglihar Dam being constructed by India?
A). Chenab
B). Jhelum
C). Indus
D). Sutlej
View Answer
Correct: B



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

6. Which actor played the role of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah in the feature film "Jinnah" directed by Jamil Dehalvi?
A). Nusli Wadia
B). Ben Kingsley
C). Christopher Lee
D). Peter O'Toole
View Answer
Correct: D


7. What was the real name of the famous Pakistani actor Santosh Kumar?
A). Nazir Baig
B). Syed Mushtaq Razvi
C). Syed Musa Raza
D). Youngs Khan
View Answer
Correct: C


8. In March 2015 the United Nations decided to increase Pakistan's Continental Shelf from 200 to 350 nautical miles. When did Pakistan submit its request for increasing limits of its Continental Shelf, to the United Nations?
A). April 2009
B). October 2010
C). January 2011
D). January 2012
View Answer
Correct: C


9. Reshma was a legendry folk singer of Pakistan. She died of Cancer in Lahore in _____?
A). Nov. 2013
B). Nov. 2012
C). Jan. 2009
D). Dec. 2014
View Answer
Correct: C


10. Famous TV drama "Waris" was written by?
A). Attaulhaq Qasmi
B). Dr. Anwar Sajjad
C). Amjad Islam Amjad
D). Shahid Nadeem Asghar
View Answer
Correct: B



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

11. The fifth Heart of Asia: Istanbul Process Ministerial meeting was held in Islamabad on 8-9 December 2015. Where was the fourth meeting held?
A). Istanbul
B). Tehran
C). Beijing
D). Jeddah
View Answer
Correct: D


12. Who was the American ambassador who died along with President Zia-ul-Haq, in a plane crash in 1988?
A). Tom Simon
B). Robert Milam
C). Arnold Raphael
D). John Wolf
View Answer
Correct: A


13. Kamran Baradari is one of the oldest Mughal monuments and is located in Lahore. Who exactly was Kamran?
A). Brother of Queen Noorjahan
B). Son of Babar/step brother of Humayun
C). First Husband of Noorjahan
D). Brother of Sher Shah Suri
View Answer
Correct: D


14. Deosai National Park is remarkable as it is one of the highest plateaus in the world with an average elevation of 4,114 meters. In which region of Pakistan is it located?
A). Balochistan
B). Gilgit-Baltistan
C). Potohar-Punjab
D). Khyber Pakhtunkhwa
View Answer
Correct: B


15. G.T Road is one of the main highways of Pakistan. What does G.T stand for?
A). General Traffic
B). Grand Trunk
C). General Turner
D). Khyber Pakthunkhwa
View Answer
Correct: C



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

16. Which one of the following districts of Punjab has the lowest population density?
A). Dera Ghazi Khan
B). Layyah
C). Rajanpur
D). Bahawalpur
View Answer
Correct: A


17. Lal Suhanra National Park is located near _____?
A). Multan
B). Bahawalpur
C). D.G. Khan
D). Sahiwal
View Answer
Correct: A


18. Hingol National Park, located in Makran District, Balochistan, is famous for its?
A). Thick forest cover
B). Archaeological sites
C). Mud volcanoes
D). Cold springs
View Answer
Correct: B


19. Faiz Ahmad Faiz was awarded the Lenin Peace Prize in 1962. In which year did Abdul Sattar Edhi receive the Lenin Peace Prize?
A). 1988
B). 1990
C). 1992
D). 1995
View Answer
Correct: D


20. During the visit to Islamabad of Indian Foreign Minister, Shushma Swaraj, it was agreed to resume Composite Dialogue between India and Pakistan. In which year the two countries first agree to have regular structured dialogue in the form of composite dialogue?
A). 1996
B). 1997
C). 1998
D). 2004
View Answer
Correct: B




Read also>->>Pak Study MCQs Set 1

Read also>->>Pak Study MCQs Set 2

Read also>->>Pak Study MCQs Set 3

Read also>->>Pak Study MCQs Set 4

Post a Comment

0 Comments