Direct and Indirect Speech MCQs Set 6

reported speech mcq set 6

Direct and indirect speech quiz multiple choice set 6 includes 20 mcq on direct and indirect speech which are taken from PPSC past papers and FPSC past papers. Reported speech MCQs are compulsory for every PPSC job test. Direct and indirect speech MCQs are also part of every FPSC job test. There is one to five mcq on reported speech includes in PPSC or FPSC based English lecturer jobs. A candidate must prepare reported speech mcq questions before appearing in a job test if he/she wants to solve the English section successfully.

This direct and indirect speech MCQs with answers set is the 6th part of our direct and indirect MCQs test series. This MCQs set contains mixed tenses reported speech MCQs so anyone can prepare direct and indirect MCQs exam point of view. This set covered the following MCQs search term "direct and indirect MCQs with answers, direct and indirect speech MCQs online, direct and indirect speech quiz, direct and indirect speech quiz online, English MCQs for NTS, English grammar MCQs for NTS test, English solved MCQs for NTS test, English MCQs with answers, reported speech MCQ and direct and indirect speech MCQ.

Direct and Indirect Speech Quiz Multiple Choice Set 6

1. The policeman said, “What is your name? Where are you going?
A). The policeman asked what was his name and where he was going.
B). The policeman asked his name and where he was going.
C). The policeman asked what is his name and where he is going.
D). The policeman told what was his name and where he was going.
View Answer
Correct: A


2. Nasir said, “I am going to Gujarat on three days leave”.
A). Nasir asked that he was going to Gujarat on three days leave.
B). Nasir said that he was going to Gujarat on three days leave.
C). Nasir said he was going to Gujarat on three days leave.
D). Nasir told that he is going to Gujarat on three days leave.
View Answer
Correct: B


3. I said, “My friend, be a man. Why are you afraid of confessing your guilt honestly?”
A). I told my friend to be a man and asked him why he was afraid of confessing his guilt honestly.
B). I addressed my friend and advised him to be a man.
C). I further asked him why he was afraid of confessing him guilt honestly.
D). He should be a man and confess his guilt honestly, I said.
View Answer
Correct: A


4. I said to Arshad, “Goodbye my friend, I hope to see you very soon”.
A). I told my friend Arshad goodbye and that I hoped to see him very soon.
B). I bade my friend Arshad goodbye and wished to see him very soon.
C). I said to my friend Arshad goodbye and wished that I would see him soon.
D). I addressed my friend Arshad and back him goodbye and wished to see him soon.
View Answer
Correct: B


5. I said to him, “You will play football very soon”.
A). I told him that he would play football very soon.
B). I told him he would play football very soon.
C). I said to him that he will play football very soon.
D). I advised him to play football very soon.
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 10 Interesting Facts About Russia That You May Not Know Before

6. My friend said, “I walk to school while others go by bus”.
A). My friend said he walks to school while other go by bus.
B). My friend said that he walked to school while other go by bus.
C). My friend told that he walks to school while others went by bus.
D). My friend exclaimed that he walks to school while others go by bus.
View Answer
Correct: B


7. The Major said, “It gives me great pleasure to be here this morning”.
A). The Major exclaimed with joy that it gave him great pleasure to be there that morning.
B). The Major said that it gave him great pleasure to be there that morning.
C). The Major said it gave him great pleasure to be there that morning.
D). The Major said that it gives him great pleasure to be there this morning.
View Answer
Correct: A


8. He said, “I do not wish to see any of you, go away”.
A). He said he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
B). He said that he did not wish to see any of them and ordered them to go away.
C). He told them to go away because he did not want to see any of them.
D). He said that he did not wish to see any of them and asked them to go away.
View Answer
Correct: B


9. She said to her friend, “I shall not play with you tomorrow”.
A). She said to her friend that she could not play with her tomorrow.
B). She told her friend she would not play with her the next day.
C). She said to her friend that he shall not play with her the next day.
D). She told her friend that she would not play with her the next day.
View Answer
Correct: D


10. Why are you sitting here, “he said to him, “Why do you not go out?”.
A). He asked him why is he sitting there and why does not he go out.
B). He said to him why he was sitting there and why he would not go out.
C). He asked him why he was sitting there and why he did not go out.
D). He told him why he was sitting there and why he did not go out.
View Answer
Correct: C


:>>Watch Top 12 Dangerous Beaches in the World

11. Tanveer said, “Alas! I am undone”.
A). Tanveer told him with sorrow that he was undone.
B). Tanveer exclaimed with sorrow that he was undone.
C). Tanveer said to him with sorrow that he was undone.
D). Tanveer exclaimed with sorrow he was undone.
View Answer
Correct: B


12. He said, “I cannot spare any time now”.
A). He said that he can not spare any time then.
B). He said that he could not spare any time then.
C). He said that he could not spare any time now.
D). He said he could not spare any time then.
View Answer
Correct: B


13. Majid said, “It may rain tomorrow”.
A). Majid said that it may rain the next day.
B). Majid asked if it might rain the next day.
C). Majid told that it may rain tomorrow.
D). Majid said that it might rain the next day.
View Answer
Correct: D


14. Yaseen said, “I met the principal in Lahore yesterday”.
A). Yaseen said he had met the principal in Lahore the previous day.
B). Yaseen said that he met the principal in Lahore the yesterday.
C). Yaseen said that he had met the principal in Lahore the previous day.
D). Yaseen asked that he had met the principal in Lahore the previous day.
View Answer
Correct: C


15. Nasir said to the principal, “Please grant me leave”.
A). Nasir asked the principal to grant him live.
B). Nasir told the principal to grant him leave.
C). Nasir requested the principal to grant him leave.
D). Nasir requested that the principal to grant him leave.
View Answer
Correct: C


16. I said to Hamid, “Always speak the truth”.
A). I requested Hamid to speak the truth always.
B). I asked the Hamid speak the truth always.
C). I told Hamid to speak the truth always.
D). I advised Hamid to speak the truth always.
View Answer
Correct: D


17. Nasir said to his servant, “Clean the table in the room”.
A). Nasir ordered his servant to clean the table in the room.
B). Nasir told his servant to clean the table in the room.
C). Nasir asked his servant to clean the table in the room.
D). Nasir said to his servant clean the table in the room.
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 10 Craziest Ways of Smuggling Drugs Used by People

18. One hunter said to the other, “We should hunt animals in another jungle”.
A). One hunter said to the other that they should hunt animals in another jungle.
B). One hunter suggested to the other that they should hunt animals in another jungle.
C). One hunter suggested to the other they should hunt animals in another jungle.
D). One hunter said to the other that they shall hunt animals in another jungle.
View Answer
Correct: B


19. She said, “Oh! I have lost all my money”.
A). She exclaimed with sorrow that she had lost all her money.
B). She told with sorrow that she had lost all her money.
C). She exclaimed with sorrow she had lost all her money.
D). She exclaimed with sorrow that she has lost all her money.
View Answer
Correct: A


20. Razia said to me, “I want to continue my studies”.
A). Razia asked me if we want to continue her studies.
B). Razia told me she wanted to continue her studies.
C). Razia told me that she wanted to continue her studies.
D). Razia told me that she was to continue her studies.
View Answer
Correct: C


Read also>->>Questions on direct and indirect speech with answers Set 1

Read also>->>Direct and indirect speech multiple choice questions Set 2

Read also>->>Direct and indirect speech multiple choice questions Set 3

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 4

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 5

Post a comment

0 Comments