Direct and Indirect Speech MCQs Set 4

mcq questions on reported speech with answers set 4

Direct and indirect speech quiz multiple choice set 4. This MCQs set contains reported speech MCQs for PPSC English lecturer jobs test preparation. Direct indirect MCQs are an essential part of every PPSC lecturer job 2020 test. Direct and indirect speech MCQs may help you to prepare the Punjab Public Service Commission lecturer and Federal Public Service Commission SST BPS-17 jobs test. These multiple-choice questions on direct and indirect speech are taken from the past papers of Punjab University Lahore, PPSC test, NTS, FPSC, and CSS based test.

There are five MCQ on reported speech included in the English section. A candidate should prepare direct and indirect narration MCQs before appearing in any job test. According to the need of students and job seekers, we start the direct and indirect speech MCQ series. The following are the 4th MCQ set on direct and direct narration.

Rule

This direct and indirect speech quiz multiple choice set 4 has MCQs which obeys the following rule. “If the reporting verb is in past tense then the reported speech verb “Present Continuous changes into Past Continuous”. For example:

Direct: He said, “I am writing a letter.”
Indirect: He said that he was writing a letter.

Direct and Indirect Speech MCQs Set 4

1. The mother said, “It is raining heavily.”
A). The mother told it were raining heavily.
B). The mother said that it was raining heavily.
C). The mother said that it is raining heavily.
D). The mother told that it has been raining heavily.
View Answer
Correct: B


2. I said to him, “What are you doing?”
A). I said to him what he is doing.
B). I asked him what he has been doing.
C). I asked him what he was doing.
D). I said to him what are you doing.
View Answer
Correct: C


3. He said to me, “Why are you laughing?”
A). He asked me why I was laughing.
B). He said to me that Why are you laughing.
C). He said to me that Why he was laughing
D). He asked me why he has been laughing.
View Answer
Correct: A


4. He said, “How cunning she is!”
A). He told that she has been very cunning.
B). He said that she was cunning very much.
C). He exclaimed with sorrow that she was very cunning.
D). He exclaimed with wonder that she was very cunning.
View Answer
Correct: D


5. The porter said, “Which train are you taking?”
A). The porter asked which train I was taking.
B). The porter said that Which train are you taking.
C). The porter asked which train he has been taking.
D). The porter said which train he should taking.
View Answer
Correct: A


6. Alia said to me, “Where are you going?”
A). Alia said to me that where are you going.
B). Alia told to me that she was going.
C). Alia asked me where I was going.
D). Alia asked me where he has been going.
View Answer
Correct: C


7. I said to mother, “I am going away tomorrow”.
A). I said to mother that I am going away tomorrow.
B). I told mother that I was going away the next day.
C). I told mother that he was going away tomorrow.
D). I told mother that he has been going away the next day.
View Answer
Correct: B


8. He said to the librarian, “The book I am returning is the best I have ever read”.
A). He told the librarian that the book he was returning was the best he had ever read.
B). He said to the librarian that the book I am returning is the best I have ever read.
C). He told the librarian that the book he was returning was the best I have ever read.
D). He said to the librarian that the book he is returning was the best he has ever read.
View Answer
Correct: A


9. The poet said, “ What a bewitching sight !”
A). The poet exclaimed with sorrow that it was a very bewitching sight.
B). The poet said that What a bewitching sight!.
C). The poet exclaimed with wonder that it is a very bewitching sight.
D). The poet exclaimed with wonder that it was a very bewitching sight.
View Answer
Correct: D


10. He said, “By God, I am speaking the truth”.
A). He said that by God I am speaking the truth.
B). He swore by God and said that he is speaking the truth.
C). He swore by God and said that he was speaking the truth.
D). He swore by God and told that he has been speaking the truth.
View Answer
Correct: C


11. The audience said, How beautifully she is singing!”
A). The audience said that How beautifully she is singing!.
B). The audience exclaimed with wonder that she was singing very beautifully.
C). The audience told that she is singing beautifully.
D). The audience exclaimed with wonder that she is singing very beautifully.
View Answer
Correct: B


12. He said, “ I am going to town with my father.”
A). He said that I am going to town with my father.
B). He said that he was going to town with his father.
C). He said that he is going to town with my father.
D). He told that I was going to town with my father.
View Answer
Correct: B


13. They said, “We are leaving for London today.”
A). They said that we are leaving for London that day.
B). They told that they are leaving for London today.
C). They said that they have been leaving for London that day.
D). They said that they were leaving for London that day.
View Answer
Correct: D


14. He said to them, “I am not going to leave”.
A). He told them that he was not going to leave.
B). He said to them that I am not going to leave.
C). He told them that he is not going to leave.
D). He told them that he has been not going to leave.
View Answer
Correct: A


15. He said to the farmer, “Are you coming with me to the village?”
A). He said to the farmer that are you coming with me to the village?.
B). He asked the farmer whether he is coming with him to the village.
C). He asked the farmer whether he was coming with him to the village.
D). He asked the farmer if he was coming with him to the village.
View Answer
Correct: C, D


16. I said to the boys, “Why are you teasing this poor woman?”
A). I said to the boys that Why are you teasing this poor woman?
B). I asked the boys why they were teasing that poor woman.
C). I asked the boys why they are teasing that poor woman.
D). I asked the boys why they have been teasing this poor woman.
View Answer
Correct: B


17. He said, “I am telling you the truth.”
A). He said that he was telling you the truth.
B). He said that I am telling you the truth.
C). He told that I am telling you the truth.
D). He said that he is telling you the truth.
View Answer
Correct: A


18. I said to her, “Are you going to see him off at the station?”
A). I asked her is she going to see him off at the station.
B). I told her that she was going to see him off at the station.
C). I asked her was she has been going to see him off at the station.
D). I asked her was she going to see him off at the station.
View Answer
Correct: D


19. You said to him, “What a strange story you are telling us today”.
A). You said him that what a strange story he is telling us that day.
B). You told him that what a strange story you were telling us that day.
C). You told him that what a strange story he was telling us today.
D). You told him that what a strange story you are telling us that day.
View Answer
Correct: B


20. I said, “Why are you looking through the key- hole?”
A). I asked that why are you looking through the key- hole.
B). I asked why he is looking through the key-hole.
C). I asked why he was looking through the key-hole.
D). I asked why he has been looking through the key-hole.
View Answer
Correct: C


Read also>->>Questions on direct and indirect speech with answers Set 1

Read also>->>Direct and indirect speech multiple choice questions Set 2

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 3

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 5

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 6

Read also>->>Direct and Indirect MCQ set 7

Read also>->>Direct and Indirect MCQ set 8

Post a comment

0 Comments