Direct and Indirect Speech MCQs Set 5

questions on direct and indirect speech with answers

Direct and indirect speech MCQs set 5 includes 20 MCQ questions on reported speech with answers. MCQs on direct and indirect speech is an essential part of every objective-based jobs or university entry test exam. Direct and indirect questions are part of the mandatory test, whether it is a job test through the Punjab Public Service Commission or a test through the National Testing Service.

If you want to solve the English portion in the objective test and the English portion of the CSS test correctly, then you should be well aware of the rules of direct and indirect so that you can solve MCQs of direct and indirect. These multiple-choice questions on direct and indirect speech are very helpful to solve PPSC lecturer jobs and FPSC science school teacher jobs written test.

Rule

This direct and indirect speech MCQ set 5 has MCQs which obeys the following rule. “If the reporting verb is in past tense then the reported speech verb “Present Perfect changes into Past Perfect”. For example:

Direct: She said, “I have finished my work.”
Indirect: She said that he had finished her work.

Direct and Indirect Speech MCQs Set 5

1. The teacher said to us, “Have you done your work?”
A). The teacher said to us that Have you done your work.
B). The teacher asked us if we had done our work.
C). The teacher asked us that we have done our work.
D). The teacher asked us if we have been done our work.
View Answer
Correct: B


2. He said, “who has broken this window pane?”
A). He inquired who had broken that window pane.
B). He asked who has broken this window pane.
C). He said that who has broken this window pane
D). He inquired who has broken that window pane.
View Answer
Correct: A


3. We said, “Bravo! Qasim, you have played very well.”
A). We said that Bravo! Qasim you have played very well.
B). We appreciate Qasim you have played very well
C). We applauded Qasim saying that he had played very well.
D). We applauded Qasim that he has played very well.
View Answer
Correct: C


4. The teacher said, “Good morning dear students! Have you done your homework?”
A). The teacher said the students good morning and asked if they have done their homework.
B). The teacher said that good morning dear students! Have you done your homework.
C). The teacher greeted the students good morning and asked if they have done their homework.
D). The teacher wished the students good morning and asked if they had done their homework.
View Answer
Correct: D


5. He said to me, “What is it you have done?”
A). He said to me that what is it you have done.
B). He asked me what it was I had done.
C). He asked me what it is I had done.
D). He asked me what it was I have done.
View Answer
Correct: B


6. He said, “I have passed the examination.”
A). He said that he had passed the examination.
B). He said that he has pass the examination.
C). He told that he have passed the examination.
D). He said that he has passed the examination.
View Answer
Correct: A


7. The teacher said to me, “I have often told you not to waste your time.”
A). The teacher said to me that I have often told you not to waste your time.
B). The teacher told me that he has often told me not to waste my time.
C). The teacher reminded me that he has often told me not to waste my time.
D). The teacher reminded me that he had often told me not to waste my time.
View Answer
Correct: D


8. He said, “I have done my duty.”
A). He said that I have done my duty.
B). He said that he has done his duty.
C). He said that he had done his duty.
D). He told that I have done my duty.
View Answer
Correct: C


9. Ahmad said to the magician, “What have I done to deserve so severe a blow?”
A). Ahmad said to the magician that What have I done to deserve so severe a blow.
B). Ahmad asked the magician what he had done to deserve so severe a blow.
C). Ahmad asked the magician what I have done to deserve so severe a blow.
D). Ahmad asked the magician what he has done to deserve so severe a blow.
View Answer
Correct: B


10. They said, “We have achieved our end.”
A). They told that we have achieved our end.
B). They said that they have achieved their end.
C). They said that they had achieved their end.
D). They said that we had achieved our end.
View Answer
Correct: C


11. I said to her, “Have you completed your work?”
A). I said to her that have you completed your work.
B). I asked her that she has completed her work.
C). I asked her whether she had completed her work.
D). I asked her if she had completed her work.
View Answer
Correct: C,D


12. The captain shouted, “Hurrah! We have won the match.”
A). The captain shouted that Hurrah! we have won the match.
B). The captain exclaimed with joy that they had won the match.
C). The captain shouted with joy that we have won the match.
D). The captain exclaimed with joy that we had won the match.
View Answer
Correct: B


13. The child said, “Father, I have broken the plate.”
A). The child said to father that I have broken the plate.
B). The child told to father that he has broken the plate.
C). The child told to his father that he had broken the plate.
D). The child said to his father that I have broken the plate.
View Answer
Correct: C


14. They said, “Alas! We have lost a great leader.”
A). They exclaimed with sorrow that they had lost a great leader.
B). They said that Alas! we have lost a great leader.
C). They said Alas! they have lost a great leader.
D). They exclaimed with sorrow that we have lost a great leader.
View Answer
Correct: A


15. The postman said to me, “Sir, I have a letter for you.”
A). The postman said to me that Sir, I have a letter for you.
B). The postman told to me that Sir, I have a letter for you.
C). The postman told me respectfully that he had a letter for me.
D). The postman told me respectfully that I have a letter for me.
View Answer
Correct: C


16. The student said, “Good morning, dear teacher, I have come in time.”
A). The student said that good morning, dear teacher, I have come in time.
B). The student greeted his dear teacher good morning and told him that I have come in time.
C). The student said good morning, dear teacher, I have come in time.
D). The student wished his dear teacher good morning and told him that he had come in time.
View Answer
Correct: D


17. She said to him, “I have often told you this story.”
A). She said to him that I have often told you this story.
B). She told him that she had often told him that story.
C). She told him that I have often told him this story.
D). She told him that she has often told him that story.
View Answer
Correct: B


18. I said to him, “Have you gone completely mad?”
A). I asked him that if he had gone completely mad.
B). I said to him that have you gone completely mad.
C). I told him that have you gone completely mad.
D). I asked him if he has gone completely mad.
View Answer
Correct: A


19. “We have a lift but very often it does not work”, they said.
A). They said that they had a lift but very often it did not work.
B). They said that we have a lift but very often it did not work.
C). They said that they have a lift but very often it did not work.
D). They said that they have a lift but very often it does not work.
View Answer
Correct: A


20. I said to her, “Have you visited the historical places at Lahore?”
A). I said to her that have you visited the historical places at Lahore.
B). I asked her that if she had visited the historical places at Lahore.
C). I asked her whether she had visited the historical places at Lahore.
D). I asked her whether she has visited the historical places in Lahore.
View Answer
Correct: B, C


Read also>->>Questions on direct and indirect speech with answers Set 1

Read also>->>Direct and indirect speech multiple choice questions Set 2

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 3

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 4

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 6

Read also>->>Direct and Indirect MCQ set 7

Read also>->>Direct and Indirect MCQ set 8

Post a comment

0 Comments