Download MCQs Questions Android App

Direct and Indirect Speech MCQs Set 3

Direct and Indirect MCQs

Direct and Indirect MCQs Set 3. Direct and indirect multiple choice questions, questions on direct and indirect with answers, direct and indirect mcqs with answers, direct and indirect speech mcqs online, direct and indirect speech quiz, direct and indirect speech quiz online, english mcqs for nts, english grammar mcqs for nts test, english solved mcqs for nts test, english mcqs with answers.

Direct and Indirect mcq questions are the compulsory part of any NTS, PPSC, CSS, FPSC job test. There are 1-5 direct indirect speech mcqs included in English section. A candidate should prepare direct and indirect mcqs before appearing any job test. According to the need of students and job seekers we start the direct and indirect mcqs series. The following is the third mcqs set on direct and direct narration.

Direct and Indirect Speech MCQs Set 3

1. The principal said, "Allah is one. The Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet".
A). The principal told Allah is one the Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet.
B). The principal said that Allah is one, and that the Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet.
C). The principal said Allah is one and the Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His Prophet.
D). The principal said that Allah was one, and that the Prophet Muhammad (PBUH) was His last Prophet.
View Answer
Correct: B


2. Nazir said, "I did my duty with full justice".
A). Nazir said that he had done his duty with full justices.
B). Nazir said he had done his duty with full justice.
C). Nazir asked if he had done his duty with full justice.
D). Nazir said that he was doing his duty with full justice.
View Answer
Correct: B


3. Tariq said, "Hurrah! I have won the match"!
A). Tariq exclaimed with joy that he had won the match.
B). Tariq said with joy that he had won the match.
C). Tariq exclaimed with joy, he had won the match.
D). Tariq exclaimed with joy that he has won the match.
View Answer
Correct: A


4. Sajid said, "Alas! How foolish I have been"!
A). Sajid said with sorrow that he had been very foolish.
B). Sajid exclaimed with sorrow that he had been very foolish.
C). Sajid exclaimed with sorrow as he had been very foolish.
D). Said exclaimed with sorrow that he is very foolish.
View Answer
Correct: B


5. He said, "I shall get up early in the morning".
A). He said that he would get up early in the morning.
B). He said he would get up early in the morning.
C). He said that he will get up early in the morning.
D). He asked that he would get up early in the morning.
View Answer
Correct: A


6. The teacher said, "Let the boy go home now".
A). The teacher asked if the boy might be allowed to go home then.
B). The teacher said the boy might be allowed to go home then.
C). The teacher said that the boy might be allowed to go home then.
D). The teacher said that the boy may be allowed to go home now.
View Answer
Correct: C


7. I said to him, "Good morning, how do you do".
A). I said to him that good morning, how he did.
B). I wished him good morning and asked him how he did.
C). I told him good morning and asked him how he did.
D). I said to him good morning and asked him how he did.
View Answer
Correct: B


8. The judge said to the accused, "Hold your toungue".
A). The judge ordered the accused to hold his tongue.
B). The judge asked the accused to hold his tongue.
C). The judge told the accuse, hold your tongue.
D). The judge told the accused, hold his tongue.
View Answer
Correct: A


9. The traveler said, "Can you show me the way to the nearest inn"?
A). The traveler asked that would he show him the way to the nearest inn.
B). The traveler requested the man if he will show him the way to the nearest inn.
C). The traveler requested the man if he can show him the way to the nearest inn.
D). The traveler asked that will he show him the way to the neatest inn.
View Answer
Correct: A


10. He said to his friend, "Please wait for me".
A). He requested his friend to wait for him.
B). He said to his friend to wait for him.
C). He told his friend to wait for him.
D). He requested his friend that he should wait for him.
View Answer
Correct: A


11. He said to his son, "May you live long"!
A). He told his son that he might live long.
B). He prayed that his son might live long.
C). He prayed, his son might live long.
D). He wished his son might live long.
View Answer
Correct: B


12. He tells me again and again "I am leaving for Gujrat tomorrow".
A). He tells me again and again that he is leaving for Gujrat tomorrow.
B). He tells me again and again that he will be leaving for Gujrat the next day.
C). He told me repeatedly that he was leaving for Gujrat the next day.
D). He tells again and again he is leaving for Gujrat next day.
View Answer
Correct: A


13. He said, "Let us wait for the award".
A). He requested that they should wait for the award.
B). He told that they should wait for the award.
C). He proposed that they should wait for the award.
D). He asked them to wait for the award.
View Answer
Correct: C


14. The teacher often says to me, "If you don't work hard, You will fail".
A). The teacher often says to me that if I don't work hard I shall fail.
B). The teacher often says to me if I don't work hard I shall fail.
C). The teacher often said to me that if I don't work hard I shall fail.
D). The teacher often say's to me that if I didn't work hard I shall fail.
View Answer
Correct: A


15. He said, "I shall go as soon as possible".
A). He said that he would go as soon as it was possible.
B). He said that he would go as soon as possible.
C). He said he would go as soon as it was possible.
D). He said that he will go as soon as it was possible.
View Answer
Correct: A


16. He said, "The horse died in the night".
A). He said the horse had died in the night.
B). He said that the horse had died in the night.
C). He said that the horse died in the night.
D). He said that the horse has died in the night.
View Answer
Correct: B


17. He said to him, "Is not your name Ahmad".
A). He asked whether his name was Ahmad.
B). He inquired whether his name was not Ahmad.
C). He said if his name was not Ahmad.
D). He told whether his name was not Ahmad.
View Answer
Correct: B


18. He said, "Bravo! You have done well".
A). He told him Bravo! he had done well.
B). He applauded him, saying that he had done well.
C). He said Bravo that he had done well.
D). He applauded him that he has done well.
View Answer
Correct: B


19. Haris said, "How clever I am".
A). Haris exclaimed that he was very clever.
B). Haris said he was very clever.
C). Haris exclaimed that he is very clever.
D). Haris asked that how Clever he was.
View Answer
Correct: A


20. She says, "Now I shall read this book".
A). She says that now she will read this book.
B). She says that now she would read this book.
C). She says now she will read this book.
D). She says now that she will read this book.
View Answer
Correct: A


Post a Comment

0 Comments