Direct and Indirect Speech MCQs Set 1

direct and indirect speech mcqs

Direct and Indirect speech mcqs set 1. Direct and indirect speech are two ways in English language grammar to convey the message. These two ways are direct and indirect speech.
Saying exactly what someone has said is called direct speech (sometimes called quoted speech). The spoken words appear within quotation marks ("..."). For example:
She says, "I am a little bit nervous."

Indirect speech is also known as Reported Speech. In grammar, when you spoke someone else’s statements in your own words without any change in the meaning of the statement is called indirect speech. For example:
She says that she is a little bit nervous.

In the first sentence, the person conveys the message of the girl using her actual words, "I am a little bit nervous."
In the second sentence, the person conveys her message but in his own words without any change in the meaning. Thus, both direct and indirect speeches are two different ways of reporting a statement of a person.

Direct and Indirect speech MCQs are the compulsory part of the any NTS, PPSC, CSS, FPSC job test. In the test English MCQs section there are 3-5 direct indirect speech MCQs. These MCQs should prepare before appearing in any job test. According to the need of preparation, we start the direct and indirect MCQs series in which we also describe the direct and indirect speech rules of how to solve the particular direct indirect MCQ.

Rule

The following MCQs are the same pattern MCQs which obeys the same rule. The rule is, If the reporting verb is in present or future (i.e say, says or will say) then don’t change the tense that you can find within the quotation marks. For example:
Direct: I will say, "He loves his mom."
Indirect: I will say that he loves his mom.

Direct and Indirect Speech MCQs Set 1

1. He says, "Shahid plays on the piano."
A). He said that Shahid play on the piano.
B).He says that Shahid plays on the piano.
C). He says that Shahid played by piano.
D). None of these
View Answer
Correct: B


2. She will say, " He did not come up to my expectations."
A). She will say that he did not come up to her expectations.
B). She will say that he does not come up to her expectations.
C). She would say that he did not came up to her expectations.
D). She will says that he did not come up to my expectations.
View Answer
Correct: A


3. She says, "I will be more experienced then."
A). She said that she would be more experienced then.
B). She says that she will be more experienced then.
C). She said that she will be more experienced then.
D). She says that she would be more experienced then.
View Answer
Correct: B


4. He says, "They will tease you".
A). He said to me that he would be tease me.
B).He said to me that they will tease me.
C). He says to me that they would tease me.
D). He said to me that they would tease you.
View Answer
Correct: C


5. She says to Moona, "I will teach you and Ayan."
A). She said Moona that she will teach him and Ayan.
B). She told Moona that she would teach you and Ayan.
C). She tells Moona that she teach you and Ayan.
D). She tells Moona that she will teach her and Ayan.
View Answer
Correct: D


6. We will say to Hina, "You have brought her paintings to show us and your Mom."
A). We will tell Hina that she has brought her paintings to show us and her Mom.
B). We will tells Hina that she had brought her paintings to show us and your Mom.
C). We will say Hina that she brought her paintings to show us and her Mom.
D). We would tell Hina that she has brought her paintings to show us and your Mom.
View Answer
Correct: A


7. They will say, "We are happy."
A).They say that they are happy.
B). They will say that they are happy.
C). They would say that they are happy.
D). none of these
View Answer
Correct: B


8. He will say to me, "You played well."
A). He will say me that you played well.
B). He would tell me that you played well.
C). He will tell me that I played well.
D). He tell me that I played well.
View Answer
Correct: C


9. She says, "These boys are playing cricket now."
A). She says these boys are playing cricket now.
B). She tell these boys are playing cricket now.
C). She say these boys were playing cricket now.
D). She tells these boys are playing cricket now.
View Answer
Correct: A


10. She says, "I shall never come to you again."
A). She says to me that she will never come to me again.
B). She says that she will never come to me again.
C). She says to me that she never come to you again.
D). She said to me that she will never come to you again.
View Answer
Correct: A


11. He says, "I am glad to be here this night."
A). He tell that he is glad to be there that night.
B). He says to me he is glad to be there that night.
C). He said that he is glad to be there that night.
D). He says that he is glad to be there that night.
View Answer
Correct: D


12. The History teacher says, "Magellan was the first navigator to come around the world."
A). The History teacher said that Magellan was the first navigator to come around the world.
B). The History teacher tells that Magellan were the first navigator to come around the world.
C). The History teacher says that Magellan was the first navigator to come around the world.
D). The History teacher says that Magellan is the first navigator to come around the world.
View Answer
Correct: C


13. I say, "I want to sleep."
A). I say that I want to sleep.
B). I says that I want to sleep.
C). I tell that I want to sleep.
D). I tell him that I want to sleep.
View Answer
Correct: B


14. He says to them, "You have completed your job."
A). He tells them that they have completed their job.
B). He say them that they have completed their job.
C). He tell them that you have completed their job.
D). He tells them that you have completed their job.
View Answer
Correct: A


15. She says, "She is in tenth class."
A). She say that she is in 10th class.
B). She says that she is in tenth class.
C). She said that she is in tenth class.
D). She tell that she is in tenth class.
View Answer
Correct: B


16. You say, "I shall visit London."
A). You said that you will visit London.
B). You say that I will visit London.
C). You say that you will visit London.
D). You tell that you will visit London.
View Answer
Correct: C


17. He will say, "My brother will help her."
A). He tells that his brother will help her.
B).He will say that his brother will help her.
C).He say that his brother will help her.
D). He will say that his brother help her.
View Answer
Correct: B


18. You say, "I went to Paris yesterday."
A). You said that you went to Paris the previous day.
B). You tell that you went to Paris the previous day.
C).You say that you went to Paris the previous day.
D). You say that you go to Paris yesterday.
View Answer
Correct: C


19. She says, "I eat mango a day."
A). She says that she eat mango a day.
B). She tells that she eats mango a day.
C). She says that she eats mango a day.
D). She said that she eat mango a day.
View Answer
Correct: C


20. Everybody says. "They have spoken the truth."
A). Everybody tells that they have spoken the truth.
B).Everybody says that they have spoken the truth.
C). Everybody said that they have spoken the truth.
D). Everybody says that they had spoken the truth.
View Answer
Correct: B


Read also>->>Questions on direct and indirect speech with answers Set 2

Read also>->>Direct and indirect speech multiple choice questions Set 3

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 4

Read also>->>Direct indirect speech multiple choice test set 5

Post a comment

0 Comments