Everyday Science MCQs with Answers Set 12

everyday science nts mcqs

Everyday science multiple choice questions with answers Set 12. To learn the history of science is important as to learn the modern science. If we have the knowledge of science history then we can easily understand the evolution of modern science. We use different types of meters to calculate different types of things to create balance in operational activities. For example to maintain the smooth flow of current and voltage we take the reading of current and voltage at different time intervals. Similarly to control the various kinds of things we use meters. The following mcqs set includes the questions related to the history of science and the different types of meters with their operational domain.


Everyday Science MCQs with Answers Set 12

1. Calculating machine is associated with_____?
A). Pascal
B). Newton
C). Franklin
D). None of these
View Answer
Correct: A


2. Who invented typewriter?
A). Dalton
B). Pascal
C). Sholes
D). Waterman
View Answer
Correct: C


3. Who invented Radar?
A). J.H. Van Tassel
B). Wilhelm K. Roentgen
C). P.T. Farnsworth
D). A.H. Taylor and Leo C. Youn
View Answer
Correct: D


4. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and energy?
A). Einstein
B). Planck
C). Dalton
D). Rutherford
View Answer
Correct: A


5. Which instrument is used to measure the gas pressure?
A). Manometer
B). Magnometer
C). Barometer
D). Microphone
View Answer
Correct: A


6. Which instrument is used to measure the high temperatures?
A). Potentiometer
B). Pipette
C). Psychrometer
D). Pyrometer used to measure
View Answer
Correct: D


7. Which instrument is atmospheric pressure?
A). Barometer
B). Eratosthenes
C). Thermostat
D). Viscometer
View Answer
Correct: A


8. Which instrument is used for measuring humidity of air (atmosphere)?
A). Hygrometer
B). Hydrophone
C). Hydrometer
D). Heliscope
View Answer
Correct: A


9. Which instrument is used for measuring the specific gravity of liquids?
A). Hygrometer
B). Hydrophone
C). Hydrometer
D). Heliscope
View Answer
Correct: C


10. Which apparatus is used for measuring the purity of milk?
A). Kymograph
B). Lactometer
C). Kaldio-scopes
D). Mohr's scale
View Answer
Correct: B


11. Which an apparatus is used for observing distant objects?
A). Tachometer
B). Telescope
C). Thermocouple
D). Theodolite
View Answer
Correct: B


12. Which apparatus is used for measuring temperature?
A). Thermocouple
B). Thermostat
C). Thermometer
D). Viscometer
View Answer
Correct: C


13. Which instrument is used to measure the currents of small magnitude?
A). Fathometer
B). Galvanometer
C). Gramophone
D). Gravimeter
View Answer
Correct: B


14. Dynamo is a device used to transformation of mechanical energy into_____?
A). Electrical energy
B). Heat energy
C). Mechanical
D). Sound energy
View Answer
Correct: A


15. What would we use to measure the current?
A). Actimometer
B). Ammeter
C). Anemometer
D). Altimeter
View Answer
Correct: B


16. The instrument used for measuring the velocity of wind is known as_____?
A). Actimometer
B). Ammeter
C). Anemometer
D). Altimeter
View Answer
Correct: C


17. To records accurate time on ships?
A). Chronometer
B). Algesimeter
C). Audiometer
D). Barograph
View Answer
Correct: A


18. Which instrument is used to measure the depth of the ocean?
A). Fathometer
B). Galvanometer
C). Gramophone
D). Gravimeter
View Answer
Correct: A


19. Watt-hour is the unit of_____?
A). Energy
B). Power
C). Potential
D). Current
View Answer
Correct: A


20. Ampere is a unit of_____?
A). Electric Charge
B). Electric Energy
C). Electromotive Force
D). Electrical Current
View Answer
Correct: D


21. Unit of frequency is_____?
A). dB
B). Hertz
C). Watt
D). Kg
View Answer
Correct: B


22. The unit of measurement of Inductance is_____?
A). Tesla
B). Weber
C). Henry
D). Volts
View Answer
Correct: C


23. Light year is the unit of_____?
A). Time
B). Distance
C). Intensity of light
D). Length
View Answer
Correct: B


24. Calorie is a unit of_____?
A). Electric Capacitance
B). Radioactivity
C). Quantity of Heat
D). Work or Energy
View Answer
Correct: C


25. Watt is a unit of_____?
A). Electric Charge
B). Power
C). Electric Current
D). Work
View Answer
Correct: B


Post a comment

0 Comments