Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 15

fundamental of computer mcqs for NTS

Computer mcqs questions for NTS, fundamental of computer multiple choice questions with answers, multiple choice questions for NTS test, computer basics mcqs, NTS jobs mcqs, PPSC jobs mcqs, FPSC jobs mcqs, computer basics multiple choice questions with answers, educator jobs mcqs, lecturer jobs mcqs, headmaster jobs mcqs, subject specialist jobs mcqs, senior head master PPSC jobs mcqs.

Computer fundamentals consist the study of computer invention, computer history, the computer early versions, the basic parts of the computer, the basic function of computer, data flow in computer, memory units, types of memory, types of computer buses, computer input and output devices, computer languages, language processors, mainframe computer, minicomputer, super computer, hybrid computer and much more..

Our fundamentals of computer MCQs series contains the computer fundamentals MCQs which are taken from past NTS, PPSC, FPSC, and CSS tests which is helpful for various examinations tests. This MCQs is helpful for those candidates who want to prepare their NTS, PPSC jobs tests online. If you follow this MCQs series you can get the maximum marks in the computer MCQs section. This computer fundamental multiple choice questions with answers set 15 includes the MCQs of the basic topics of the computer such as the generation of computer, various computer codes, programming languages, language translators, features of old and modern computers and semiconductor memories of the computers.

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 15

1. Which of the following statement is valid statement ?
A). Data itself is useless unless it is processed
B). The data that is processed is called a program
C). The data which is not yet processed is information
D). Information is processed by computer to generate data
View Answer
Correct: A


2. The Second Generation Computer was based on ________ ?
A). Vacuum tube
B). Silicon chips
C). Transistor
D). Bio chips
View Answer
Correct: C


3. EBCDIC stands for ?
A). Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B). Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C). Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D). Extended Binary Case Decimal Interchange Code
View Answer
Correct: A


4. Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to ?
A). Console-operator
B). Programmer
C). Peopleware
D). System analyst
View Answer
Correct: A


5. IBM System 360 is____ ?
A). Mainframe Computer
B). Mini Computers
C). Micro Computers
D). None of above
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 10 Interesting Facts About Russia That You May Not Know Before

6. A system is______ ?
A). An integration of different units so as to achieve an objective
B). Input unit
C). Input and output unit
D). Input, output and storage units
View Answer
Correct: A


7. Which of the following programming language started from second generation ?
A). Cobol
B). BASIC
C). C
D). LISP
View Answer
Correct: C


8. The translator program used in assembly language is called ?
A). Compiler
B). Interpreter
C). Assembler
D). Translator
View Answer
Correct: D


9. Regarding data, computers are very good at____ ?
A). Store
B). Processing
C). Retrieve
D). All of above
View Answer
Correct: D


10. Bit map terminal ?
A). Support display containing multiple windows
B). Require considerable amount of video RAM
C). Requires tremendous amount of copying and hence low performance
D). All of above
View Answer
Correct: C


11. First generation computers used _________ for memory ?
A). Vacuum tubes
B). Silicon chips
C). Magnetic drum
D). RAM
View Answer
Correct: B


:>>Watch Top 10 Craziest Ways of Smuggling Drugs Used by People

12. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
A). ROM
B). RAM
C). EPROM
D). None of above
View Answer
Correct: C


13. EPROM can be used for____ ?
A). Erasing the contents of ROM
B). Reconstructing the contents of ROM
C). Erasing and reconstructing the contents of ROM
D). Duplicating ROM
View Answer
Correct: A


14. ENIAC uses____ ?
A). Decimal Numbering System
B). Octal Numbering System
C). Binary Numbering System
D). Hexadecimal Numbering System
View Answer
Correct: D


15. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is____ ?
A). EFTS
B). MPG
C). MIPS
D). CPS
View Answer
Correct: C


16. which of the following is problem oriented language ?
A). High level language
B). Machine language
C). Assembly language
D). Low level language
View Answer
Correct: C


17. A 32 bit microprocessor has the word length equal to____ ?
A). 2 byte
B). 32 byte
C). 4 byte
D). 8 byte
View Answer
Correct: C


18. The term GIGO is related to______ ?
A). Accuracy
B). Reliability
C). Versatility
D). Automatic
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 12 Dangerous Beaches in the World

19. Web cam is an_____ ?
A). Input unit device
B). Output unit device
C). Processing device
D). Input and Output device
View Answer
Correct: A


20. Bit stands for_____ ?
A). Binary digits
B). Bit of system
C). A part of byte
D). All of above
View Answer
Correct: A


Previous:Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 14

Post a comment

2 Comments

  1. 15 , 16 and 17 answers are wrong
    MIPS
    Assembler
    8 bytes
    these are correct options

    ReplyDelete

Do Not Enter any Link, All comments checked before published