Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 14

Fundamentals of Computer MCQs set 14

Fundamental of Computer mcqs, computer mcqs for NTS test, educator computer mcqs, mcqs for PPSC test, fundamental of computer mcqs set 14. Fundamentals of computer multiple choice questions with answers series contains the mcqs questions from the past NTS papers. This series contains basic computer science mcqs, basic information technology mcqs, computer multiple choice questions for various examinations tests. These mcqs is helpful for those individuals who want to prepare their NTS, PPSC tests online. If you follow this mcqs series you can get the maximum marks in NTS computer mcqs section.

This computer fundamental multiple choice questions with answers set 14 includes the mcqs of the basic topics of the computer such as memory of the computer, central processing unit and it's parts, computer cables, features of old and modern computers and semiconductor memories of the computers.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 14

1. Identify the semi conductor memory?
A). Dynamic
B). Static
C). Bubble
D). Both a & b
View Answer
Correct: D


2. RJ45 UTP cable consists ________ ?
A). 2 pair
B). 3 pair
C). 4 pair
D). 5 pair
View Answer
Correct: C


3. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk ?
A). 8
B). 5 ¼
C). 3 ½
D). 5 ½
View Answer
Correct: D


4. The earliest calculating devices are_____ ?
A). Abacus
B). Clock
C). Difference Engine
D). None of these
View Answer
Correct: A


5. Word length of a Personal Computer is _____ ?
A). 4 bits
B). 8 bits
C). 16 bits
D). 64 bits
View Answer
Correct: B


6. The first computer which perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches is_____ ?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
View Answer
Correct: B


7. A directly accessible appointment calendar is feature of a _____ resident package ?
A). CPU
B). Memory
C). Buffer
D). ALU
View Answer
Correct: B


8. Which CPU unit converts computer data into human readable form ?
A). Input unit
B). Output unit
C). ALU
D). Control Unit
View Answer
Correct: B


9. The full form of ALU is_____ ?
A). Arithmetic Logic Unit
B). Array Logic Unit
C). Application Logic Unit
D). None of above
View Answer
Correct: A


10. The function which produces useful information out of data ?
A). Computer
B). Processing
C). Programming
D). none of above
View Answer
Correct: B


11. One of the following device was not invented by Babbage?
A). Pascaline
B). Difference Engine
C). Analytical Engine
D). None of above
View Answer
Correct: A


12. A digital computer could not compete an analog computer in terms of ?
A). Speed
B). Accuracy
C). Reliability
D). Cost
View Answer
Correct: B


13. Which number system is usually followed in a typical windows 32-bit computer ?
A). Binary
B). Decimal
C). Hexadecimal
D). Octal
View Answer
Correct: A


14. A computer has very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is matched by which of the following feature of computer ?
A). Accuracy
B). Reliability
C). Versatility
D). Automatic
View Answer
Correct: B


15. Printout a document on a paper is known as_____ ?
A). Softcopy output
B). Hardcopy output
C). Permanent Output
D). All of above
View Answer
Correct: B


16. Which of the following electronic component was made out of semiconductor material ?
A). Vacuum tubes
B). Transistors
C). ICs
D). All of above
View Answer
Correct: C


17. Which part of the CPU is used for calculating and comparing ?
A). Disk unit
B). Control unit
C). ALU
D). Modem
View Answer
Correct: D


18. ABC is a_____ ?
A). Special purpose computer
B). General purpose computer
C). All Purpose Computer
D). None of above
View Answer
Correct: C


19. The computer code used for the interchange of information between terminals is_____ ?
A). ASCII
B). BCD
C). EBCDIC
D). All of above
View Answer
Correct: A


20. When was the X-Window system born?
A). 1984
B). 1989
C). 1988
D). 1990
View Answer
Correct: A


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 15

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 13

Post a comment

0 Comments