Download MCQs Questions Android App

DBMS MCQ Questions With Answers Set 4

Database multiple choice questions with answers set 4

Database mcqs, database management system multiple choice questions with answers set 4. A database management system (DBMS) is system software for developing and dealing with databases. The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, replace and manage data. A DBMS makes it viable for end users to create, read, update and delete information in a database. The DBMS basically serves as an interface between the database and end users or software programs, ensuring that data is consistently organized and remains easily accessible.


DBMS mcqs questions with answers set 4 contains the mcqs which covers the topics such as entity relationship model, introduction to E-R model, components of E-R model, types of entities, types of attributes, types of entity relationships, degree of relationships, ternary relationship, cardinality relationship, one-to-one relationship, one-to-many relationship, many-to-many relationship, single-values attributes, multi-valued attributes and so on..


DBMS MCQ Questions With Answers Set 4

1. Which Of the following refers to something that can be identified in the users work environment, something that the users want to track?
A). Relationship
B). Attribute
C). Entity
D). Identifier
View Answer
Correct: C


2. Properties that describe the entity's characteristics are called_______?
A). Identifier
B). Entity
C). Attribute
D). Relationship
View Answer
Correct: C


3. Attributes that name, or identify, entity instances are called______?
A). Entity
B). Identifier
C). Relationship
D). Attribute
View Answer
Correct: B


4. Customers, cars and parts are example of____?
A). Attributes
B). Entities
C). Relationships
D). Cardinals
View Answer
Correct: B


5. Which of the following represent the entities?
A). Aeroplane
B). Teacher
C). Student
D). All
View Answer
Correct: D


6. An identifier may be______?
A). Composite
B). Unique
C). Non unique
D). All
View Answer
Correct: D


7. Entities can be associated with one another in which of the following _____?
A). Attribute
B). Identify
C). Entity
D). Relationship
View Answer
Correct: D


8. The relationship can be:
A). One to one
B). One to many
C). Many to many
D). All
View Answer
Correct: D


9. In which of the following is a single entity instance of one type related to a single entity instance of another type?
A). One to one relationship
B). One to many relationship
C). Many to many relationship
D). Composite relationship
View Answer
Correct: A


10. In which of the following is a single entity instance of one type related to many entity instances of another type?
A). One to one relationship
B). One to many relationship
C). Many to many relationship
D). Composite relationship
View Answer
Correct: B


11. In which of the following can many entity instances of one type be related to many entity instances of another type?
A). One to one relationship
B). One to many relationship
C). Many to many relationship
D). Composite relationship
View Answer
Correct: C


12. Which of the following is an example of one to one relationship?
A). Student-registration number
B). Person-automobile
C). Mother-Daughter
D). Person-phone number
View Answer
Correct: A


13. Which of the following is an example of one to many relationship?
A). Student-registration number
B). Person-automobile
C). Mother-Daughter
D). Both b and c
View Answer
Correct: D


14. A relationship between countries and capitals is an example of ________ relationship.
A). One to one
B). One to many
C). Many to many
D). Many to one
View Answer
Correct: A


15. Which of the following is related to modality?
A). Optional
B). Mandatory
C). Unidirectional
D). Both a and b
View Answer
Correct: D


16. An entity related to itself in an ERD model refers to?
A). Recursive relationship
B). One to many relationship
C). Many to many relationship
D). One to one relationship
View Answer
Correct: A


17. A data model is _____?
A). A logical representation of the structure of the database
B). Shown as an entity relationship diagram
C). Transformed into tables and relationships
D). All
View Answer
Correct: D


18. Which of the following indicates the maximum number of entities that can be involved in a relationship?
A). Maximum cardinality
B). Minimum cardinality
C). E-R diagram
D). Greater entity count
View Answer
Correct: A


19. Which of the following refers to an entity that logically depends on another entity?
A). Strong entity
B). ID-dependent entity
C). Weak entity
D). Dependent
View Answer
Correct: C


20. In an ER diagram a rectangle represents?
A). Weak entity
B). Relationship
C). Attribute
D). Entity class
View Answer
Correct: D


Next: DBMS MCQ Questions With Answers Set 5

Previous: DBMS MCQ Questions With Answers Set 3

Post a Comment

0 Comments