Download MCQs Questions Android App

DBMS MCQ Questions With Answers Set 2

database mcqs set 2

Database mcqs for NTS, database mcqs test, database management system mcqs, DBMS mcq questions set 2. A database is a set of information that is organized in order that it may be easily accessed, managed and updated. Data is prepared into rows, columns and tables, and it is indexed to make it less complicated to find relevant data. Data gets updated, extended and deleted as new records is added. There are numerous kinds of databases, ranging from the most common approach, the relational database, to a distributed database, cloud database or NoSQL database.

This set of database management system mcqs series includes the mcqs related to the topics such as basics of database, components of database, database advantages and disadvantages, components of database environment, introduction to database, data redundancy, data integrity, data security, data consistency and database approaches.This DBMS mcqs series may help to those individual who are preparing their NTS educators, PPSC lecturers, Database administrator, database manager or database developer jobs test.


Database Management System – DBMS MCQs Set 2

1. A database is an organized collection of _______ related data.
A). Physically
B). Logically
C). Loosely
D). Badly
View Answer
Correct: B


2. The objectives of database management systems include:
A). Database Integrity
B). Data Integration
C). Availability
D). All
View Answer
Correct: D


3. Information sharing means that:
A). The same information can be shared by different applications.
B). Information can be stored once and retrieved any number of times.
C). a and b
D). Neither a nor b
View Answer
Correct: C


4. Which of the following is handled by DBMS?
A). Data security
B). Data integrity
C). Data independence
D). All
View Answer
Correct: D


5. A program whose job is to store and retrieve user data in the database is called:
A). Database Management System
B). Data Business Management Service
C). Database Modeling System
D). Data Business Model System
View Answer
Correct: A


6. The database system is composed of four major parts:
A). Software, You, Me, DBA, Client
B). Hardware, Hard drive, Monitor, Data, User
C). Hardware, Software, People and Data
D). DBMS, Hardware, User, Programmer, Engineer
View Answer
Correct: C


7. In a database processing system:
A). The DBMS accesses the database data
B). The database applications access the database data
C). The database applications interact with the DBMS
D). a and c
View Answer
Correct: D


8. Data that causes inconsistency lacks:
A). Data integrity
B). Data redundancy
C). Data anomaly
D). Good data
View Answer
Correct: A


9. Which one of the following is an advantage of database management system approach?
A). Reduced security and control of the data
B). Increased duplication Of data.
C). Programs are independent of the data format
D). All
View Answer
Correct: C


10. Which of the following enables the user to modify data structures Without affecting existing programs that use them?
A). Data independence
B). Data dependence
C). Data relationships
D). Data Integration
View Answer
Correct: A


11. Database appllcation contain procedures for:
A). Deleting records
B). Adding records
C). Processing queries
D). All
View Answer
Correct: D


12. Which of the following is related to a component of DBMS known as personnel?
A). Database administrator
B). Application programmer
C). End users
D). All
View Answer
Correct: D


13. The major component of DBMS is called ______?
A). Database Manager
B). Data Manager
C). File Manager
D). All
View Answer
Correct: A


14. Duplicate data in multiple data files is called_____?
A). Data redundancy
B). Data multiplication
C). Data Integrity
D). None
View Answer
Correct: A


15. The description of structure and organization of data in a database is contained in:
A). Data mine
B). Data dictionary
C). Structured query language
D). None
View Answer
Correct: B


16. A request for information from a database in database terminology is called ______?
A). Report
B). Letter
C). Table
D). Query
View Answer
Correct: D


17. A printed or onscreen display of data or information in the database is called _______?
A). Entity
B). Report
C). Query
D). Screen
View Answer
Correct: B


18. The name for software to build reports that summarize data from a database is______?
A). Reporter
B). Report Builder
C). Report Generator
D). Report writer
View Answer
Correct: C


19. For database systems needing to support approximately 2 trillion bytes of data within an organization, which type of database would be appropriate?
A). Organizational databases
B). Personal database
C). Workgroup database
D). Internet databases
View Answer
Correct: A


20. For database systems needing to support approximately 15 concurrent users within an organization, which type of database would be appropriate?
A). Internet databases
B). Personal database
C). Organizational databases
D). Workgroup database
View Answer
Correct: D


Next:  DBMS MCQ Questions Set 3

Previous:  DBMS MCQ Questions Set 1

Post a Comment

0 Comments