Download MCQs Questions Android App

DBMS MCQ Questions With Answers Set 3

database mcqs, dbms mcqs for nts

A database, often abbreviated as DB, is a collection of data organized in such a manner that a computer application can fast select desired pieces of information. A database-management system (DBMS) is a computer application that interacts with end-users, other programs, and the database itself to capture and analyze data. A general-purpose DBMS allows the definition, creation, querying, update, and administration of databases. DBMSs include MySQL, PostgreSQL, EnterpriseDB, MongoDB, MariaDB, Microsoft sq. Server, Oracle, Sybase, SAP HANA, MemSQL, SQLite and IBM DB2.

DBMS mcqs questions with answers set 3 includes the mcqs related to the topics such as database environment, three-level-architecture, mapping, data independence, introduction to database models, database development process, database administrator, data dictionary, logical database design, physical database design and functions of database management system. This database mcqs series may help students or jobs seekers who are preparing their NTS educators, PPSC lecturers, FPSC, CSS and database administrator, database manager or database developer jobs test.


Database Management System – DBMS MCQs Set 3

1. Which Of the following is not one of the three schemas used in the ANSI/SPARC?
A). External
B). Internal
C). Implementation
D). Conceptual
View Answer
Correct: C


2. Which Of three schemas used in three-schema model represents how users view database?
A). Internal
B). External
C). Implementation
D). Conceptual
View Answer
Correct: B


3. Which of three schemas used in three-schema model is a complete logical View of database?
A).Conceptual
B).External
C). Internal
D). Implementation
View Answer
Correct: A


4. Which of three schemas used in three-schema model shows physical storage using a particular product or technique?
A). Internal
B). External
C). Conceptual
D). Implementation
View Answer
Correct: A


5. When discussing a data model under construction, users speak in terms of _________ schema they work With, Which database developers must translate into ______ schema?'
A). External, internal
B). Internal, implementation
C). Internal, conceptual
D). External, conceptual
View Answer
Correct: D


6. Although all database professionals are concerned with performance, select the database professional that is most likely to be concern database performance:
A). Application developer
B). Website designer
C). Database administrator
D). Database designer
View Answer
Correct: C


7. Which data model creates parent-child relationships between data elements and restricts each child to have just one parent?
A). Relational
B). Hierarchical
C). Network
D). Object
View Answer
Correct: B


8. Which data model creates parent-child relationships between data elements and enables each child to have more than one parent?
A). Network
B). Hierarchical
C). Relational
D). Object
View Answer
Correct: A


9. Which of'the following data models stores data in table structures and performs various operations on table rows and columns?
A). Object
B). Relational
C). Hierarchical
D). Network
View Answer
Correct: B


10. The older logical database model that organizes data in a tree like structure is?
A). Network
B). Relational
C). Hierarchical
D). Object
View Answer
Correct: C


11. The hierarchical database is very efficient when?
A). Handling little amounts of transactions
B). Handling many transactions
C). Handling large amounts of data
D). a and c
View Answer
Correct: D


12. Which of the following is not a major area for the database administrator?
A). Planning
B). Programming
C). Implementation
D). Security
View Answer
Correct: B


13. DBA stands for?
A). Data basic Administration
B). Database authority
C). Database Administrator
D). Database Application
View Answer
Correct: C


14. Which of the following represents a collection of concepts that are used to describe the structure of a database?
A). Data model
B). Data structure
C). Data type
D). Data warehouse
View Answer
Correct: A


15. The relational model ________?
A). Was first proposed in 1970
B). Was developed by E- F- Codd
C). Was developed at IBM
D). All of these
View Answer
Correct: D


16. Physical database design decisions must be made carefully because of impacts on?
A). Response times
B). Data accessibility
C). Security
D). All
View Answer
Correct: D


17. An advantage of partitioning is _______?
A). Efficiency
B). Extra space and update time
C). Both A and B
D). None
View Answer
Correct: A


18. A disadvantage of partitioning is_______?
A). Extra space and update time
B). Simplicity
C). Both a and b
D). None
View Answer
Correct: A


19. Merge relation is important because_______?
A). Different views may need to be integrated.
B). New data requirements may produce new relations to be merged.
C). Both a and b
D). None
View Answer
Correct: C


20. Organizing the database in computer disk storage is done in________?
A). Physical design
B). Logical design
C). Analysis
D). Implementation
View Answer
Correct: A


21. Which of the following are basic data distribution strategies?
A). Partitioned
B). Centralized
C). Replication
D). All
View Answer
Correct: D


22. _______refers to a method of database distribution in which different portions of the database reside at different nodes in the network.
A). Partitioning
B). Replication
C). Splitting
D). Dividing
View Answer
Correct: A


23. _______refers to a method of database distribution in which one database contains data that are included in another database.
A). Splitting
B). Partitioning
C). Dividing
D). Replication
View Answer
Correct: D


Next: DBMS MCQ Questions With Answers Set 4

Previous: DBMS MCQ Questions With Answers Set 2

Post a Comment

0 Comments