Download MCQs Questions Android App

DBMS MCQ Questions With Answers Set 5

database multiple choice questions with answers set 5

Database multiple choice questions with answers, database management system multiple choice questions with answers set 5. A database is the back end of an software. A DBMS receives instruction from a database administrator (DBA) and therefore instructs the system to make the essential modifications. these commands can be to load, retrieve or alter existing data from the system. A DBMS always provides records independence. Any change in storage mechanism and formats are carried out without modifying the entire software.


DBMS mcqs questions with answers set 5 contains the mcqs which covers the topics such as introduction to E-R model, entity relationship model, components of E-R model, types of entities, associative entities, types of entity relationships, types of attributes, single-values attributes, multi-valued attributes, composite attributes, types of identifiers, composite identifiers, degree of relationships, recursive relationship, ternary relationship, cardinality relationship, one-to-one relationship, one-to-many relationship, many-to-many relationship and so on..


DBMS MCQ Questions With Answers Set 5

1. In an E-R diagram rectangle with rounded corners represents _______?
A). Entity class
B). Weak entity
C). Relationship
D). Attribute
View Answer
Correct: B


2. In an E-R diagram a ellipse represents________?
A). Weak entity
B). Relationship
C). Attribute
D). Entity class
View Answer
Correct: C


3. In an E-R diagram a relationship is represented by________?
A). Ellipse
B). Rectangle
C). Rectangle with rounded corners
D). Diamond
View Answer
Correct: D


4. An attribute which consists of a group of attributes is called ______?
A). Composite attributes
B). Multi-valued attributes
C). Composite identifiers
D). Identifiers
View Answer
Correct: B


5. Identifiers that consists of two or more attributes are called_______?
A). Composite identifiers
B). Multi-valued attributes
C). Composite attributes
D). Identifiers
View Answer
Correct: A


6. Which refers to connecting entities of different types when identifiers are different?
A). HAS-A relationships
B). IS-A relationships
C). Binary relationship
D). None
View Answer
Correct: A


7. Relationships among entities of a single class are called_______?
A). IS-A relationships
B). Recursive relationships
C). HAS-A relationships
D). None
View Answer
Correct: B


8. Which is not included in the definition of an entity?
A). Person
B). Object
C). Concept
D). Action
View Answer
Correct: D


9. Which is not an example of a strong entity type?
A). Course
B). Department
C). Student_Id
D). Student
View Answer
Correct: C


10. If employee is the entity type then Michael, smith is the entity_______?
A). Characteristics
B). Field
C). Identifier
D). Instance
View Answer
Correct: D


11. A meaningful association between entity types is _______?
A). Relationship type
B). Entity identifier
C). Relationship instance
D). Associative entity
View Answer
Correct: A


12. An entity type whose existence depends on another entity type is called _________ entity?
A). Strong
B). Weak
C). Dependent
D). Variant
View Answer
Correct: B


13. An entity that Associates the instances of one or more entity types and contains attributes specific to the relationships is called ________?
A). Associative entity
B). Connecting entity
C). Intersectional entity
D). All
View Answer
Correct: A


14. A person name, birthday and social security number are all examples of _______?
A). Entities
B). Attributes
C). Relationships
D). Descriptors
View Answer
Correct: B


15. The most common type of relationship encountered in data modelling is __________ relationship?
A). Unary
B). Binary
C). Ternary
D). Associative
View Answer
Correct: B


16. Which is not a basic construct of an E-R model?
A). Relationships
B). Entity types
C). Identifiers
D). Attributes
View Answer
Correct: C


17. An example of a multi-valued attribute might be ______?
A). Student_Address
B). College_Degree
C). Student_GPA
D). ID_Number
View Answer
Correct: B


18. _________ specifies the number of instances of one entity that can or must be associated with each instance of another?
A). Cardinality constraint
B). Entity instance
C). Associative entity
D). Multi-valued attribute
View Answer
Correct: A


19. An entity class?
A). Contains structure or format of entity
B). Contains one instance of a particular entity
C). Represents something that the users want to track
D). b and c
View Answer
Correct: D


20. All instances of a given entity?
A). Have the same values for the attributes
B). Belong to the same entity class
C). Have the same attributes
D). b and c
View Answer
Correct: D


Next: DBMS MCQ Questions With Answers Set 6

Previous: DBMS MCQ Questions With Answers Set 4

Post a Comment

0 Comments