#Advertisement

Pak Study MCQs With Answers Set 2

Pakistan studies mcqs set 2

Pak study MCQs with answers set 2. General knowledge questions about Pakistan's history, geography, constitution, and landmarks are the compulsory part of every PPSC, FPSC, SPSC, KPKSC, and CSS-based jobs test. Each test contains more than twenty questions from the Pakistan study.

The following Pakistan studies MCQs are grabbed from PPSC and other commissions' past papers. An aspirant must prepare Pakistan studies multiple-choice questions before appearing in any PPSC, FPSC, PMS job test.



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

Pak Study MCQs with Answers Set 2

1. Karakoram Highway between Pak & China was completed in _____?
A). 1975
B). 1976
C). 1977
D). 1978
View Answer
Correct: C


2. Who was Pakistan's first ambassador to the US?
A). Matloob Hussain Syed
B). Zafarullah Khan
C). Patras Bukhari
D). Abul Hassan Isphani
View Answer
Correct: D


3. Habba Khatoon is a famous poetess of which language?
A). Balochi
B). Pashto
C). Hindko
D). Kashmiri
View Answer
Correct: D


4. Kartarpur corridor links which Gurdwara to India _____?
A). Panja Sahib
B). Sacha Sauda
C). Darbar Sahib
D). Rohri Sahib
View Answer
Correct: C


5. Who among the following Prime Ministers of Pakistan secured Gwadar from Oman?
A). Ch. Muhammad Ali
B). Feroz Khan Noon
C). I.I. Chundriger
D). M. Ali Bogra
View Answer
Correct: B



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

6. Which gas field among the following is the second-largest gas field in Pakistan which is being operated by OGDCL?
A). Bobi gas field
B). Chachar gas field
C). Qadirpur gas field
D). Uch gas field
View Answer
Correct: C


7. Which province among the following has Uch gas field?
A). Punjab
B). Sindh
C). Balochistan
D). Khyber Pakhtunkhwa
View Answer
Correct: C


8. The Shandur Pass connects Chitral with _____?
A). Gilgit
B). Swat
C). Malam Jabba
D). Kaghan
View Answer
Correct: A


9. The Pakistani scientist who worked under Albert Einstein _____?
A). Muhammad Raziuddin Siddique
B). Dr. Munir Ahmad Khan
C). Dr. Saleem uz Zaman Siddique
D). Dr. Abdus Salam
View Answer
Correct: A


10. Lowari Pass connects _____?
A). Dir with Chitral
B). Dir with Malakand
C). Chitral with Swat
D). Chitral with Malakanu
View Answer
Correct: A



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

11. Tomb of Khwaja Farid is in _____?
A). Kot Mitthan
B). Pak Patan
C). Multan
D). Jhang
View Answer
Correct: A


12. River Kabul joins Indus river near _____?
A). Dera Ismael Khan
B). Attock
C). Nowshera
D). Kalabagh
View Answer
Correct: B


13. The chairman of national economic council of Pakistan is _____?
A). Prime Minister
B). President
C). Finance Minister
D). None of these
View Answer
Correct: A


14. Who was the first Muslim governor of Punjab?
A). Sardar Abdur Rab Nishtar
B). Mushtaq Gormani
C). Iftikhar Hussain Mamdot
D). Feroz khan Noon
View Answer
Correct: A


15. Objectives resolution was presented in the constituent assembly of Pakistan on _____?
A). 2nd March 1949
B). 7th March 1949
C). 12th March 1949
D). 17th March 1949
View Answer
Correct: C



Note: To read all questions and options in Urdu language !Click Me!

16. The only vice-president of Pakistan was _____?
A). Noorul Amin
B). Fazal Haq
C). Fazal Elahi Chaudhary
D). Ch Zahoor Elahi
View Answer
Correct: A


17. What is the minimum age of senator under 1973 constitution?
A). 25 years
B). 35 years
C). 30 years
D). 40 years
View Answer
Correct: C


18. The only muslim woman who attended the Round Table Conference (RTC) was _____?
A). Fatima Jinnah
B). Begum Jahanara Shahnawaz
C). Begum Shaista Ikram Ullah
D). Begum Salma Tasaduq Hussain
View Answer
Correct: B


19. On the advice of prime minister and chief minister, president and governor are bound to dissolve the assemblies within _____?
A). 24 hours
B). 48 hours
C). 72 hours
D). 96 hours
View Answer
Correct: B


20. The British sold the Kashmir to Gulab Singh Dogra under the treaty of _____?
A). Treaty of Lahore
B). Treaty of Amritsar
C). Treaty of Kashmir
D). Instrument of accession
View Answer
Correct: B




Read also>->>Pak Study MCQs Set 1

Read also>->>Pak Study MCQs Set 3

Post a Comment

0 Comments