Everyday Science MCQs with Answers Set 14

everyday science mcqs for fpsc

Everyday science Mcqs for NTS, PPSC, FPSC and other tests set 14. Everyday science notes for css, everyday science book, everyday science css mcqs, everyday science mcqs with answers, general science and ability css notes, everyday science css quiz. Important solved mcqs questions of everyday science for PPSC, CSS, SPSC, PMS, NTS, NAT, GAT. This mcq set includes the mcqs related to the science inventions, light phenomena, substances info and much more..

Everyday Science MCQs with Answers Set 14

1. Water has maximum density at______?
A). 0°C
B). 4°C
C). 4°K
D). 4.8°C
View Answer
Correct: B


2. Who invented the thermometer?
A). Galileo
B). Franklin
C). Edison
D). Bell
View Answer
Correct: A


3. What was the name of the world's first human test-tube baby?
A). Louise
B). Sarah
C). Martha
D). Heather
View Answer
Correct: A


4. Who developed the first blood bank and a system for storing blood plasma?
A). Lee Deforest
B). Charles Drew
C). Robert Dennard
D). Joseph Dart
View Answer
Correct: B


5. Heat from the sun is received by the earth through_____?
A). Conduction
B). Convection
C). Radiation
D). None of these
View Answer
Correct: C


6. What stored energy is commonly called_____?
A). Potential energy
B). Kinetic energy
C). Chemical energy
D). Radiant energy
View Answer
Correct: A


7. Which of the followings is used common in storage batteries?
A). Copper
B). Mercury
C). Lead
D). Silicon
View Answer
Correct: C


8. As we climb up the mountain, the atmospheric pressure will_____?
A). Decrease
B). Increase
C). Remain the same
D). None of these
View Answer
Correct: A


9. Among the following food items, which one has the highest amount of carbohydrates?
A). Apple
B). Banana
C). Cabbage
D). Pea
View Answer
Correct: B


10. What is "Green House Effect"?
A). Pollution in houses in tropical regions
B). Trapping of solar energy due to atmospheric oxygen
C). Trapping of Solar energy due to atmospheric carbon dioxide
D). Cultivation in green houses so as to check pollution
View Answer
Correct: C


11. What is NOT a greenhouse gas?
A). Carbon dioxide
B). Nitrogen
C). Methane
D). Ozone
View Answer
Correct: B


12. Which type of Uranium is used in the fission process?
A). Uranium 234
B). Uranium 235
C). Uranium 236
D). Uranium 237
View Answer
Correct: B


13. Which is the largest gland in human body?
A). Liver
B). Kidney
C). Lungs
D). Brain
View Answer
Correct: A


14. Which of the following is the lightest substance known?
A). Oxygen
B). Nitrogen
C). Hydrogen
D). Carbon
View Answer
Correct: C


15. The unit for measuring intensity of Noise is called_____?
A). Knot
B). Calorie
C). Ohm
D). Decibel
View Answer
Correct: D


16. Which of the following is not considered a primary colour of light?
A). Green
B). Blue
C). Red
D). Yellow
View Answer
Correct: D


17. Name of scientist who first declared that the earth revolves around the sun?
A). Newton
B). Galileo
C). Copernicus
D). None of these
View Answer
Correct: C


18. Which of the following takes place due to surface tension?
A). Gravitation pull
B). Capillary action
C). Viscosity
D). Radiation
View Answer
Correct: B


19. Epiphytic and parasitic plants grow on which of the following?
A). Plains
B). rocks
C). Sea
D). plants
View Answer
Correct: D


20. There is no neutron in the atom of_____?
A). Carbon
B). Nitrogen
C). Hydrogen
D). Ozone
View Answer
Correct: B


21. What is RDX?
A). An instrument
B). A gene
C). A fertilizers
D). An explosive
View Answer
Correct: D


22. What is the only element that burns with nitrogen?
A). Fluorine
B). Titanium
C). Antimony
D). Manganese
View Answer
Correct: B


23. What do you call the positive electrode of an electric cell?
A). Diode
B). Anode
C). Grid
D). Cathode
View Answer
Correct: B


24. What do you call the negative electrode of an electric cell?
A). Diode
B). Anode
C). Grid
D). Cathode
View Answer
Correct: D


25. What metallic element is also called wolfram?
A). Technetium
B). Antimony
C).Tungsten
D). Astatine
View Answer
Correct: C


Post a comment

1 Comments

  1. great papers but i need physics and chemistry mcqs only

    ReplyDelete

Do Not Enter any Link, All comments checked before published