Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 13

mcqs, mcqs questions, computer mcqs

Computer mcqs, mcqs for NTS test, mcqs for PPSC test, fundamental of computer mcqs set 13. Fundamentals of computer multiple choice questions with answers series contains the mcqs questions from the past pepers. This series contains computer science mcqs, Information technology mcqs, multiple choice questions for various examinations tests. These mcqs is helpful for those individuals who want to prepare their tests online. If you follow this mcqs series you can get the maximum marks in computer fundamentals mcqs section.

This computer multiple choice questions with answers set 13 includes the mcqs of the basic topics of the computer such as history of computer, generation of computer, computer languages, inventors of computers, early computers names and models, application software, system softwares, classifications of the computer, memory calculations, various computer technologies advantages and disadvantages, processing of the computer and language translators of the computers.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 13

1. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A). System Software
B). Application Software
C). Utilities
D). None of the above
View Answer
Correct: A


2. One computer that is not considered a portable is ?
A). Minicomputer
B). Laptop computer
C). Notebook computer
D). All of above
View Answer
Correct: A


3. Which of the following is not an electronic computer?
A). ENIAC
B). ABC
C). UNIVAC
D). EDVAC
View Answer
Correct: B


4. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
A). Pixel
B). Reverse video
C). Touch screen
D). Cursor
View Answer
Correct: B


5. Which is the largest computer ?
A). Mainframe Computer
B). Mini Computers
C). Micro Computers
D). Super Computers
View Answer
Correct: A


6. Which of the following are the best units of data on an external storage device ?
A). Bits
B). Bytes
C). Hertz
D). Clock cycles
View Answer
Correct: B


7. The personal computer industry was started by ?
A). IBM
B). Apple
C). Compaq
D). HCL
View Answer
Correct: A


8. What is meant by a dedicated computer?
A). Which is used by one person only
B). Which is assigned one and only one task
C). Which uses one kind of software
D). Which is meant for application software
View Answer
Correct: B


9. Which programming languages are classified as low level languages?
A) Basic, COBOL, FORTRAN
B) Prolog 2, Expert Systems
C) Knowledge based Systems
D) Assembly Languages
View Answer
Correct: D


10. What was the main disadvantage of vacuum tubes?
A). They were larger in size
B). They consumed a lot of electricity
C). They produced heat and often burned out
D). The operation cost was high
View Answer
Correct: C


11. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as ?
A). PC
B). Memory address registers
C). General purpose register
D). Flags
View Answer
Correct: C


12. Which is not a computer of first generation ?
A). ENIAC
B). UNIVAC
C). IBM 360
D). IBM 1401
View Answer
Correct: D


13. Who invented vacuum tubes ?
A). John Bardeen
B). William Shockley
C). Lee de Forest
D). All of above
View Answer
Correct: B


14. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is ?
A). On-line thesaurus
B). Multiprogramming
C). Over lapped processing
D). Outline processor
View Answer
Correct: C


15. Who suggested Stored Program Concept ?
A). John Mauchley
B). J.P. Eckert
C). John Neumann
D). Joseph Jacquard
View Answer
Correct: C


16. The central processing unit (CPU) consists of ?
A). Input, output and processing
B). Control unit, primary storage, and secondary storage
C). Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage
D). Control unit, processing, and primary storage
View Answer
Correct: C


17. The notable features like keyboards, monitors, GUI were developed in ?
A). First generation
B). Second generation
C). Third generation
D). Fourth generation
View Answer
Correct: C


18. UNIVAC is ?
A). Universal Automatic Computer
B). Universal Array Computer
C). Unique Automatic Computer
D). Unvalued Automatic Computer
View Answer
Correct: C


19. Which is the highest form ?
A). Data
B). Information
C). Knowledge
D). All of above
View Answer
Correct: A


20. What is an interpreter?
A). An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B). An interpreter is the representation of the system being designed
C). An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D). None of the above
View Answer
Correct: C


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 14

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 12

Post a comment

0 Comments