Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 11

mcq questions, computer mcqs

Mcq questions, computer mcqs, fundamentals of computer mcq questions with answers set 11. Fundamentals of computer based on the basic terms related to hardware, software, technology, languages and history of computer. A computer is a general purpose machine which can do everything according to user instructions. Every field of life now shifted on computer technology. It becomes compulsory for everyone to learn and have knowledge of computer. The following multiple choice questions with answers set 11 contains the basic questions of fundamental of computer such as earlier computer names, memory measuring units, computer languages, computer invention years, generations of computers, computer software, top computer manufacturer and computer memory types.

Computer is now compulsory in every field so in schools, colleges and universities there are functional computer labs to provide basic computer knowledge to the students. If you are preparing a job test or preparing your college or university test you will examine there are computer related questions too. So now it's essential to prepare computer mcqs qestions before appearing in test. According to the students and jobs seekers need we write down fundamental of computer mcqs questions series so everyone can prepare their test on one place. There are 300+ mcqs questions in our series on the topic fundamentals of computer.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 11

1. What is required when more than one person uses a central computer at the same time ?
A). Light pen
B). Mouse
C). Digitizer
D). Terminal
View Answer
Correct: D


2. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept ?
A). UNIVAC
B). ENIAC
C). EDSAC
D). None of above
View Answer
Correct: C


3. The term gigabyte refers to ?
A). 1024 bytes
B). 1024 kilobytes
C). 1024 megabytes
D). 1024 gigabyte
View Answer
Correct: C


4. In which year was UK’s premier computing event started ?
A). 1980
B). 1985
C). 1986
D). 1987
View Answer
Correct: A


5. What is a brand ?
A). The name of companies that made computers
B). The name of product a company gives to identify its product in market
C). A name of class to indicate all similar products from different companies
D). All of above
View Answer
Correct: B


6. Machine language is ?
A). Machine dependent
B). Difficult to program
C). Error prone
D). All of above
View Answer
Correct: D


7. A byte consists of ?
A). One bit
B). Four bits
C). Eight bits
D). Sixteen bits
View Answer
Correct: C


8. Modern Computers are very reliable but they are not ?
A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap
View Answer
Correct: C


9. What is the date when Babbage conceived Analytical engine ?
A). 1642
B). 1837
C). 1880
D). 1850
View Answer
Correct: B


10. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS ?
A). Operating Systems
B). Parallel Processing
C). ULSI
D). None of above
View Answer
Correct: B


11. Which of the following memory medium is not used as main memory system ?
A). Magnetic core
B). Semiconductor
C). Magnetic tape
D). Both semiconductor and magnetic tape
View Answer
Correct: C


12. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of __ or __ media with varying capacities ?
A). Memory or video
B). Magnetic or optical
C). Optical or memory
D). Video or magnetic
View Answer
Correct: D


13. Programs designed to perform specific tasks is known as ?
A). System software
B). Application software
C). Utility programs
D). Operating system
View Answer
Correct: B


14. Computer operators ?
A). Writes computer programs for specific problems
B). Operate the device which input and output data from the computer
C). Normally require a college degree in computer science
D). All of the above
View Answer
Correct: B


15. Which of the following is not anti-viruses software ?
A). NAV
B). F-Prot
C). Oracle
D). McAfee
View Answer
Correct: B


16. What is a compiler ?
A) A compiler does a conversion line by line as the program is run
B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above
View Answer
Correct: C


17. _______ computers are also called personal computers ?
A). Mainframe Computer
B). Mini Computers
C). Micro Computers
D). Super Computers
View Answer
Correct: B


18. Which of the following is not input unit device ?
A). Scanner
B). Camera
C). Plotter
D). Digitizer
View Answer
Correct: C


19. Identify the correct statement ?
A). IBM PCs used RISC CPU designs
B). Macintosh used CISC CPU design
C). IBM used CISC CPU design
D). None of above is true
View Answer
Correct: C


20. Which of the following statement is false ?
A). Mechanical analog computers have existed for thousands of years
B). There are mechanical analog computers and electronic analog computers.
C). All electronic computers are digital computers
D). All of above are false
View Answer
Correct: C


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 12

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 10

Post a comment

0 Comments