Operating System MCQs with Answers Set 1

operating system mcq ugc net

Operating system is the core subject of computer science. Every computer science-related job test includes operating system multiple-choice questions. If we talk about Pakistan the Pakistani job seekers search the following terms on Google "operating system mcqs nts, operating system mcqs for lecturer, operating system mcqs for spsc, operating system mcq for gate pdf" and if we talk about India the Indian job seekers mostly searches "operating system mcq pdf in Hindi and operating system mcq UGC net".

To help these job seekers and the international community we have started the new mcqs series on operating system in which we listed the most important operating system mcq questions along with their answers.

Operating System MCQs with Answers Set 1

1. What is the name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer?
A). Working system
B). Operating system
C). Controlling system
D). Peripheral system
View Answer
Correct: B


2. A computer cannot boot if it does not have the _____?
A). Operating system
B). Loader
C). Assembler
D). Compiler
View Answer
Correct: A


3. What is the name of the technique in which the operating system of a computer executes several programs concurrently by switching back and forth between them?
A). Paging
B). Windowing
C). Partitioning
D). Multitasking
View Answer
Correct: D


4. Operating system _____?
A). Provides a user-friendly interface
B). Enables the programmer to draw a flowchart
C). Links a program with the subroutines it references
D). All of the above
View Answer
Correct: A


5. Virtual memory is _____?
A). An extremely large secondary memory
B). An illusion of an extremely large memory
C). An extremely large main memory
D). A type of memory used in Super Computers
View Answer
Correct: B


6. In what way is an operating system look like a government?
A). It performs most useful functions by itself
B). It creates an environment within which other programs can do useful work
C). It does not often function correctly
D). It is always concerned primarily with the individual's needs
View Answer
Correct: B


7. The ability of operating system that allows effective development, testing, and introduction of new system function without affecting with other services is called _____?
A). Efficiency
B). Convenience
C). Ability to evolve
D). Ability to function independently
View Answer
Correct: C


8. Which of the following are services provided by the operating systems?
A). Program creation and execution
B). Providing access to hardware and resources
C). Internal and external error detection
D). All of the above
View Answer
Correct: D


9. Which of the following is considered a resource that may be allocated by operating system?
A). Bus
B). CPU
C). File system
D). Instruction register
View Answer
Correct: B


10. A page fault occurs when _____?
A). The page is not in main memory
B). One tries to divide a number by 0
C). The page is in main memory
D). The page is corrupted by application software
View Answer
Correct: A


11. Embedded computers typically run on a operating system _____?
A). Real-time
B). Network
C). Clustered
D). Windows XP
View Answer
Correct: A


12. Which of the following is not a resource that may be allocated by operating system?
A). CPU
B). File system
C). Memory
D). Storage device
View Answer
Correct: B


13. Which of the following is not an operating system?
A). Solaris
B). Windows XP
C). Oracle
D). Linux
View Answer
Correct: C


14. Which of the following is an example of a systems program?
A). Text Formatter
B). Web Browser
C). Database system
D). Command Interpreter
View Answer
Correct: D


15. Concurrent processes are processes that _____?
A). Overlap in time
B). Do not overlap in time
C). Are executed by a processor at the same time
D). None of the above
View Answer
Correct: A


16. A system that supports multiple processes per user is called a _____?
A). Multi-tasking system
B). Multi-user system
C). Multi-programming system
D). None of the above
View Answer
Correct: A


17. In which type of multiprocessing, a master processor schedules and allocates work to slave processors?
A). Symmetric multiprocessing
B). Asymmetric multiprocessing
C). Distributed multiprocessor systems
D). Client-server system
View Answer
Correct: B


18. Which part of the operating system is responsible for CPU scheduling?
A). Main memory manager
B). I/O system manager
C). System call
D). None of the above
View Answer
Correct: D


19. Which of the following is false about disk when compared to main memory?
A). Faster
B). Lower price per bit
C). Longer storage capacity
D). Non-volatile
View Answer
Correct: A


20. Dijkstra's banking algorithm in an operating system solves the problem of _____?
A). Context switching
B). Deadlock recovery
C). Deadlock avoidance
D). Mutual exclusion
View Answer
Correct: C


21. The two modes of operation of an operating system are called _____?
A). Process and Kernel
B). Kernel and user
C). Interrupt and system
D). Ready and running
View Answer
Correct: B


22. For a single processor system _____?
A). Process scheduling is always optimal
B). Input-output always causes CPU slowdown
C). There will never be more than one running process
D). Processes spend long times waiting to execute
View Answer
Correct: C


23. Process is _____?
A). A program in execution
B). Program in High level language kept on disk
C). Contents of main memory
D). A job in secondary memory
View Answer
Correct: A


24. The dispatcher _____?
A). Puts tasks in I/O wait
B). Actually schedules the tasks into the processor
C). Is always small and simple
D). Never changes task priorities
View Answer
Correct: B


25. An overlay is _____?
A). A part of an operating system
B). A single contiguous memory that was used is the olden days for running large programs by swapping
C). A specific memory location
D). Overloading the system with many user files
View Answer
Correct: B


Read also>->>Operating System MCQs Set 2

Post a Comment

0 Comments