Download MCQs Questions Android App

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 6

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 6

Fundamentals of computer MCQs questions, Fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 6. This fundamental of computer mcqs set includes the questions related to electronic mail, computer buses, computer input and output devices, memories types, animation, 3D image creator, computer registers, memory calculation, classification of computer, history of computer and floppy disk information.


Our Fundamentals of computer MCQs sets include all type of multiple choice questions with answers which covers the computer fundamental topics such as generation of computers, Computer Peripherals, Storage devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, Microsoft Windows, computer motherboard devices, computer processing unit and important terms related to computer.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 6

1. Which program can be used for email?
A). Internet Explorer
B). Outlook Express
C). NetMeeting
D). FrontPage
View Answer
Correct: B


2. A collection of wires that connects several device is called?
A). link
B). bus
C). cable
D). port
View Answer
Correct: B


3. Modulator-demodulator is a device that converts?
A). Digital signal into analog signal
B). Analog signal into digital signal
C). Both A and B
D). None of the above
View Answer
Correct: C


4. A offline device is?
A). a device which is not connected to CPU
B). a device which is connected to CPU
C). a device which is in breakdown stage
D). None of these
View Answer
Correct: A


5. _______ is used for scanning the pictures and putting them in digitized form in the computer?
A). CD-ROM
B). Plotter
C). Bar-coder
D). Scanner
View Answer
Correct: D


6. Which of the following is the fastest?
A). CPU
B). magnetic tapes and disks
C). video terminal
D). sensors, mechanical controllers
View Answer
Correct: A


7. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are_____?
A). Word processors
B). Spreadsheet packages
C). Multimedia S/W
D). None of the above
View Answer
Correct: C


8. Memories in which any location can be reached in a fixed and short amount of time after specifying its address is called?
A). sequential access memory
B). random access memory
C). secondary memory
D). mass storage
View Answer
Correct: B


9. Which statement is valid?
A). 1 KB = 8 bytes
B). 1 MB = 8 KB
C). 1 KB = 1024 bytes
D). 1 MB = 1024 bytes
View Answer
Correct: C


10. The register which contains the data to be written into or read out of the addressed location is known as?
A). index register
B). memory address register
C). memory data register
D). program counter
View Answer
Correct: C


11. Which statement is valid?
A). 1 KB = 8 bytes
B). 1 MB = 800 KB
C). 1 GB = 1224 KB
D). 1 MB = 1024 KB
View Answer
Correct: D


12. The register which keeps track of the execution of a program and which contains the memory address of the next instruction to be executed is known as?
A). index register
B). instruction register
C). memory address register
D). program counter
View Answer
Correct: D


13. Which of the following is used as storage locations both in the ALU and in the control section of a computer?
A). accumulator
B). register
C). adder
D). decoder
View Answer
Correct: B


14. Which device is used to process data?
A). CPU
B). RAM
C). DCU
D). VDU
View Answer
Correct: A


15.Accumulator is a____?
A). hardwired unit
B). sequential circuit
C). finite state machine
D). register
View Answer
Correct: D


16. Who is known as the father of Computer Science?
A). Charles Babbage
B). Howard Aiken
C). Dr. Herman Hollerith
D). Alan Turing
View Answer
Correct: D


17. Non volatility is an important advantage of?
A). CDs
B). magnetic tapes and disks
C). magnetic bubbles
D). both b and c
View Answer
Correct: D


18. What is the capacity of a "3.5" Floppy Disk ?
A). 360KB
B). 720KB
C). 1.2MB
D). 1.44MB
View Answer
Correct: D


19. Which of the following memory is volatile ?
A). RAM
B). ROM
C). EPROM
D). PROM
View Answer
Correct: A


20. A Personal Computer (PC) is a________Computer ?
A). Super
B). Main Frame
C). Mini
D). Micro
View Answer
Correct: D


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 7

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 5

Post a Comment

0 Comments