Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 5

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 5

MCQs Questions presents fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 5. Fundamentals of computer MCQs set 5 includes the multiple choice questions of the topic logical circuit truth tables, generations of computer, modulation and demodulation, computer basic input and output system (BIOS), multiprogramming concepts, bit, byte, nibble, word, communication channels, operating system functions, various input/output devices, low level and high level languages and semiconductor memories.

Our computer fundamental MCQs sets include all type of multiple choice questions with answers which covers the major topics such as history of computers, classification of computers, storage devices, computer peripherals, computer security threats, computer viruses, computer hardware, windows operating system, computer motherboard devices and important terms related to computer.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 5

1. For a logical circuit there are 'n' binary inputs. Then the number of different input combinations in the truth table is ?
A). 2n
B). 2/n
C). 2n
D). 2(n+1)
View Answer
Correct: C


2. The Third Generation Computer was made with …………. ?
A). Vacuum Tube
B). Discrete Components
C). IC
D). Bio Chips
View Answer
Correct: C


3. Which of the following performs modulation and demodulation?
A). Satellite
B). modem
C). fiber optic
D). amplifier
View Answer
Correct: B


4. BIOS is the abbreviation of …………. ?
A). Basic Input Output System
B). Best Input Output System
C). Basic Input Output Symbol
D). Base Input Output System
View Answer
Correct: A


5. A characteristic of multiprogramming system is____?
A). simultaneous execution of program instructions from two applications
B). concurrent processing of two or more programs
C). multiple CPU's
D). all of the above
View Answer
Correct: B


6. What do you call a single point on a computer screen?
A). Cell
B). Element
C). Pixel
D). Bit
View Answer
Correct: C


7. Communication circuits that transmit data in both directions but not at the same time are operating in____?
A). simplex mode
B). half-duplex mode
C). full-duplex mode
D). asynchronous mode
View Answer
Correct: B


8. Operating system functions may include
A). input/output control
B). virtual storage
C). multiprogramming
D). all of the above
View Answer
Correct: D


9. How was the generation of computer classified?
A). by the device used in memory & processor
B). by the speed of computer
C). by the model of the computer
D). by the accuracy of computer
View Answer
Correct: A


10. Transmission of computerised data from one location to another is called?
A). data transfer
B). data flow
C). data communication
D). data management
View Answer
Correct: C


11. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
A). Keyboard
B). System Bus
C). Monitor
D). Memory
View Answer
Correct: B


12. Which of the following items is not used in LAN?
A). computers
B). modem
C). printer
D). cable
View Answer
Correct: B


13. Which is a valid program to access the Internet?
A). Access
B). Front Page
C). Windows Explorer
D). Netscape
View Answer
Correct: D


14. Which is the device that converts computer output into a form that can be transmitted over a telephone line?
A). teleport
B). multiplexer
C). concentrator
D). modem
View Answer
Correct: D


15. Which one is the Low Level Language?
A). Assembly
B). Visual Basic
C). Java
D). C++
View Answer
Correct: A


16. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission?
A). bytes per second
B). bits per second
C). baud
D). either b or d
View Answer
Correct: D


17. Which is a volatile memory?
A). ROM
B). BIOS
C). PROM
D). RAM
View Answer
Correct: D


18. Inputs to your computer is accomplished using the?
A). Screen
B). keyboard
C). printer
D). plotter
View Answer
Correct: B


19. The digital signals can be represented by?
A). Binary Codes
B). 0 and 1
C). High and Low
D). all of the above
View Answer
Correct: D


20. Which of the following is not used as secondary storage?
A). Semiconductor memory
B). magnetic disks
C). magnetic drums
D). magnetic tapes
View Answer
Correct: A


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 6

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 4

Post a comment

1 Comments

  1. Ans. 7- communication circuits that transmit data in both directions but not at the same time are HALF DUPLEX

    ReplyDelete

Do Not Enter any Link, All comments checked before published