Download MCQs Questions Android App

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 4

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 4

Computer Science MCQs, Fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 4. This MCQs set includes the questions related to computer storage devices, computer classifications, computer processing unit, computer buses, multiprocessing, data units, temporary and permanent storage, data execution process, printers and different types of computer.

A person who have the basic knowledge of following topics such as history of computers, Computer Peripherals, generation of computers, Computer Security Systems, classification of computers, Storage Devices, Computer Viruses types, Computer Networking, MS Windows, computer motherboard structure and important terms related to computer functionality can easily solve the questions of this set.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 4

1. Magnetic tape can serve as?
A). input media
B). output media
C). secondary storage media
D). all of the above
View Answer
Correct: D


2. Supercomputers are mainly useful for?
A). mathematical intensive scientific applications
B). data-retrieval operations
C). input-output intensive processing
D). all of the above
View Answer
Correct: A


3. Arithmetic logic unit_____
I. perform arithmetic operations
II. store data
III. perform comparison
IV. communicate with input devices of the
above the correct one is...
A). I only
B). II only
C). I and II only
D). I and III only
View Answer
Correct: D


4. How many units in a single bus structure will communicate at a time?
A). 1
B). 2
C). 3
D). 14
View Answer
Correct: B
View Explanation

In single bus structure all units are connected to a single bus. Single bus structure has disadvantages of limited speed since usually only two units can participate in a data transfer at any one time.


5. Multiprocessing?
A). makes the operating system simpler
B). allows multiple processes to run simultaneously
C). is completely understood by all major computer vendors
D). allows the same computer to have multiple processors
View Answer
Correct: D


6. Which of the following storage is volatile?
A). semiconductor memory
B). floppy disk
C). CD-ROM
D). core memory
View Answer
Correct: A


7. RAM chips?
A). allow the computer to store data electronically
B). store data indefinitely unless you delete it
C). are secondary memory
D). all of the above
View Answer
Correct: A


8. EEPROM is?
A). easily erasable
B). non-erasable
C). electrically erasable
D). effectively erasable
View Answer
Correct: C


9. Which of the following is the ascending order of data hierarchy?
A). bit - byte - record - field - data base - file
B). bit - byte - field - record - file - database
C). bit - byte - file - field - record - database
D). bit - record - byte - field - file - database
View Answer
Correct: B


10. A microcomputer consists of atleast an input unit, an output unit, microprocessor unit and a?
A). stabilizer
B). memory unit
C). printer
D). network
View Answer
Correct: B


11. For each instructions of program in memory the CPU goes through a?
A). decode - fetch - execute sequence
B). execute - store - decode sequence
C). fetch - decode - execute sequence
D). fetch - execute - decode sequence
View Answer
Correct: C


12. Firmware means?
A). software
B). hardware
C). software available on hardware
D). none of these
View Answer
Correct: C


13. Data security threats include?
A). privacy invasion
B). hardware failure
C). fraudulent manipulation of data
D). all of the above
View Answer
Correct: D


14. To connect a computer with a device in the same room, you might be likely to use_____?
A). a coaxial cable
B). a dedicated time
C). a ground station
D). all of the above
View Answer
Correct: A


15. Modulation is the process of?
A). sending a file from one computer to another computer
B). converting digital signals to analog signals
C). converting analog signals to digital signals
D). echoing every character that is received
View Answer
Correct: B


16. One of the main features that distinguish microprocessor from microcomputers is?
A). words are usually larger in microprocessors
B). words are shorter in microprocessors
C). microprocessor does not contain I/O devices
D). computers are not fully integrated
View Answer
Correct: C


17. In comparison to the internal (main) memory, tape or disk memory is?
A). slower and more expensive
B). slower and less expensive
C). faster and more expensive
D). faster and less expensive
View Answer
Correct: B


18. Bar codes stores information using_____
A). punched holes
B). dots
C). thick and thin tines
D). all of the above
View Answer
Correct: C


19. Impact printers?
A). strike a ribbon against the paper to produce character images.
B). include inkjet and thermal devices
C). are more expensive than laser printers
D). use optical technology
View Answer
Correct: A


20. Which device is used for entering x - y coordinates?
A). card reader
B). keyboard
C). joystick
D). all of the above
View Answer
Correct: C


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 5

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 3

Post a Comment

0 Comments