Download MCQs Questions Android App

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 2

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 2

Fundamental of Computer MCQs, Fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 2. Fundamental of Computer MCQs are compulsory MCQs questions in every test, interview now a days. A student or job seeker should prepare the MCQs of computer fundamentals before appearing in written test. We have 500+ MCQs related to fundamentals of computer.

Fundamentals of computer MCQs sets include all type of multiple choice questions with answers which covers the topics such as generation of computers, Computer Peripherals, history of computers, classification of computers, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Networking, Microsoft Windows, Computer Viruses, Computer motherboard structure and important terms related to computer.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 2

1. A GUI?
A). uses buttons, menus, and icons
B). should be easy for a user to manipulate
C). stands for Graphic Use Interaction
D). Both a and b
E. All of the above
View Answer
Correct: D


2. TCP stands for:?
A). Transfer Center protocol
B). Transmission Control Protocol
C). Transmission Center Protocol
D). Telephone Center Protocol
View Answer
Correct: B


3. Operating system is_______ software?
A). Application
B). System
C). Firmware
D). Package
View Answer
Correct: B


4. If formation of computer, the hardwares_______ are used?
A). Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Software and Network
B). Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse Programme and Network
C). Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Printer and Modem
D). Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Application and Network
View Answer
Correct: C


5. A CPU contains?
A). a card reader and a printing device
B). an analytical engine and a control unit
C). an arithmetic logic unit and a card reader
D). a control unit and an arithmetic logic unit
View Answer
Correct: D


6. The keyboard is an _______ device designed to type and enter command into the computer?
A). Input
B). Output
C). processing
D). Memory
View Answer
Correct: A


7. To type alphabets from A to Z, you use the ______ keys?
A). Numeric
B). Alphanumeric
C). Alphabetic
D). None of the above
View Answer
Correct: B


8. The access method used for magnetic tape is_________?
A). Direct
B). Sequential
C). Random
D). None of the above
View Answer
Correct: B


9. The difference between memory and storage is that the memory is__________ and storage is_________?
A). Temporary, permanent
B). Slow, fast
C). Permanent, temporary
D). None of the above
View Answer
Correct: C


10. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
A). ANSI
B). ASCII
C). EBCDIC
D). ISO
View Answer
Correct: A


11. A Pixel is?
A). A computer program that draws picture
B). A picture stored in secondary memory
C). The smallest resolvable part of a picture
D). None of these
View Answer
Correct: C


12. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A). Keyboard
B). Trackball
C). Joystick
D). Mouse
View Answer
Correct: D


13. Which of the following device can store large amounts of data?
A). DVD
B). RAM
C). Hard Disk
D). Zip Disk
View Answer
Correct: C


14. Which device is required for the Internet connection?
A). DSL
B). Modem
C). RJ45
D). NIC Card
View Answer
Correct: B


15. Which of the following is the most powerful computers?
A). Mainframe Computer
B). Super Computers
C). Micro Computers
D). Personal Computers
View Answer
Correct: B


16. Who invented vacuum tubes?
A). John Bardeen
B). William Shockley
C). J.P. Eckert
D). Lee de Forest
View Answer
Correct: D


17. The most widely used local bus in computer?
A). PCMCIA
B). ISA
C). MCA
D). PCI
View Answer
Correct: D
View Explanation

PCI is currently far the most popular local I/O bus. Peripheral Component Interconnect (PCI) bus was developed by Intel and introduced in 1993.


18. The type of bus that consists of a group of 16 lines and it is bidirectional is?
A). Address bus
B). Control bus
C). Message bus
D). Data bus
View Answer
Correct: D
View Explanation

Data bus is the most common type of bus. It is used to transfer data between different components of computer. The data bus consists of 8, 16, 32, or 64 lines. A 64-line data bus can transfer 64 bits of data at one time. The data bus lines are bi-directional. It means that CPU can read data from memory using these lines, CPU can write data to memory locations using these lines.


19. The indentations on CDs and DVDs are called?
A). pits
B). lands
C). clusters
D). tracks
View Answer
Correct: A


20. The BIOS is the stands for ________?
A). Best Input Output System
B). Basic Input Output System
C). Basic Input Output Symbol
D). Base Input Output System
View Answer
Correct: B


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 3

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 1

Post a Comment

0 Comments