#Advertisement

Biology MCQs With Answers Set 3

Biology MCQs with answers set 3. Biology MCQs set 3 contains 30 multiple choice questions about the topics introduction to biology, different branches of biology, relationship of biology to other sciences and levels of organization. These questions are very useful for a 9th class student to an M.Phil student. By preparing these mcqs, you can prepare and appear any PPSC job test related to biology. This is the third set of our biology series in which we have included questions from all the basic levels of biology. These questions are taken from the first chapter of the ninth grade biology textbook. This set is also the last set of biology class 9 chapter 1. We will similarly include questions from basic to advanced levels in the next sets.

Biology MCQs With Answers Set 3

1. Zoology deals with the study of _____?
A). Plants
B). Animals
C). Atom
D). Cell
View Answer

Correct: B



2. The scientific study of Plants is called _____?
A). Botany
B). Zoology
C). Anatomy
D). Histology
View Answer

Correct: A



3. Economically study of animals called _____?
A). Biophysics
B). Bioeconomics
C). Biogeography
D). Biochemistry
View Answer

Correct: B



4. Study of drugs and their effects on the human body is called _____?
A). Anatomy
B). Physiology
C). Pharmacology
D). Histology
View Answer

Correct: C



5. The study of the molecules of life is called _____?
A). Immunology
B). Physiology
C). Anatomy

D). Molecular Biology
View Answer

Correct: D



6. The branch of biology which deals with the study of nucleic acid is called _____?
A). Taxonomy
B). Molecular biology
C).Socio-biology
D). Embryology
View Answer

Correct: B



7. Allah made every living thing from _____?
A). Water
B). Soil
C). Air
D). Fire
View Answer

Correct: A



8. Reproductive organ of the Plant is _____?
A). Root
B). Stem
C). Flower
D). Leaf
View Answer

Correct: C



9. The number of bio elements in nature is _____?

A). 13
B). 14
C). 15
D). 16
View Answer

Correct: D



10. An example of Unicellular is _____?
A). Frog
B). Horse
C). Euglena
D). Rabbit
View Answer

Correct: C



11. An example of the organ is _____?
A). Carbon
B). Stomach
C). Electron
D). Neuron
View Answer

Correct: B



12. An example of bio-molecule is _____?
A). Iodine
B). Chlorine
C). Proton
D). Protein
View Answer

Correct: D



13. How many elements make 99% of the total mass?
A). Four
B). Ten
C). Eight
D). Six
View Answer

Correct: D



14. Organelles assemble to form _____?
A). Cells
B). Tissues
C). Systems

D). Organ
View Answer

Correct: A



15. An example of Bioelement is _____?
A). Bromine
B). Cobalt
C). Carbon
D). Aluminium
View Answer

Correct: C



16. The element that makes 3% of the total mass of a living organism is _____?
A). Oxygen
B). Carbon
C). Hydrogen
D). Nitrogen
View Answer

Correct: D



17. Epidermal tissue is found in _____?
A). Pigeon
B). Sparrow
C). Onion
D). Crow
View Answer

Correct: C



18. The part of the earth where communities of living organisms exist is called _____?
A). Ecosystem
B). Biosphere
C). Population
D). Habitat
View Answer

Correct: B



19. Which of these does not represent a unicellular organization?
A). Amoeba
B). Volvox
C). Paramecium
D). Bacteria
View Answer

Correct: B



20. An example of Volvox is _____?
A). Brown alga
B). Blue-green alga
C). Red alga
D). Green alga
View Answer

Correct: D



21. Frog has two eyes, each of which has _____?
A). One eyelid
B). Two eyelids
C). Three eyelids
D). No eyelid
View Answer

Correct: C



22. An example of the multi-cellular organism is _____?
A). Frog
B). Euglena
C). Amoeba
D). Bacteria
View Answer

Correct: A



23. Scientific name of pea plant is _____?
A). Homosaplens
B). Pisum Indicum
C). Dilbergia Sisso
D). Pisum Sativum
View Answer

Correct: D



24. Euglena is an example of _____?
A). Acellular
B). Unicellular
C). Multicellular
D). Colonial
View Answer

Correct: D



25. If a scientist is studying the methods of inserting human inserting genes in bacteria, which branch of biology may this be _____?
A). Pharmacology
B). Physiology
C). Biotechnology
D). Anatomy
View Answer

Correct: C



26. Which one will be the correct sequence of the levels of organization of life?
A). Molecule, organelle, cell, tissue, organ, organ system, individual
B). Cell, organelle, molecule, organ tissue, organ system, individual
C). Organ, organ system, individual, cell, organcell
D). Molecule, tissue, organelle, cell organ system, organ, individual
View Answer

Correct: A



27. Which of the following group includes organisms of all which are absorptive in the nutrition?
A). Bacteria
B). Animals
C). Protists
D). Fungi
View Answer

Correct: D



29. Which of these tissues also make the glandular tissue in animals?
A). Connective tissue
B). Epithelial tissue
C). Nervous tissue
D). Muscular tissue
View Answer

Correct: B



30. When we study the feeding relations among different animal species of a forest, at what level of organization we are studying _____?
A). Community
B). Biosphere
C). Population
D). Individual
View Answer

Correct: A



mcqs of biology class 9 chapter 1>
</div>
<div class='post-footer'>
<div class='post-labels'>
<span>Tags:</span>
<div class='label-head Label'>
<a class='label-link' href='https://www.mcqsquestions.com/search/label/Biology%20MCQs' rel='tag'>Biology MCQs</a>
</div>
</div>
<div class='post-share'>
<ul class='share-links social social-color'>
<li class='facebook'><a class='facebook' href='https://www.facebook.com/sharer.php?u=https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=550, height=650, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'><span>Facebook</span></a></li>
<li class='twitter'><a class='twitter' href='https://twitter.com/share?url=https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html&text=Biology MCQs With Answers Set 3' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=550, height=450, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'><span>Twitter</span></a></li>
<li class='pinterest'><a class='pinterest' href='https://www.pinterest.com/pin/create/button/?url=https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html&media=https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhfjITM8g0mMP8C-I-GmX-ehon9PrsvvgCycVjBBku_i-PI8GFG_uXf7hJaKjcJoanIYmYgG0Qhhww98FBSCsw8zjnTk5dr6rdREjMx2YTdd9FIKYv81iUUZhS83H4S6twJxXl3HACe-yXNPj8kxFUlETMETZ3-aLSdWJdgW-aOYBrgqXLBP29sHPmp&description=Biology MCQs With Answers Set 3' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=735, height=750, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'></a></li>
<li class='linkedin'><a class='linkedin' href='https://www.linkedin.com/shareArticle?url=https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=950, height=650, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'></a></li>
<li class='whatsapp whatsapp-desktop'><a class='whatsapp' href='https://web.whatsapp.com/send?text=Biology MCQs With Answers Set 3 | https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=900, height=550, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'></a></li>
<li class='whatsapp whatsapp-mobile'><a class='whatsapp' href='https://api.whatsapp.com/send?text=Biology MCQs With Answers Set 3 | https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html' rel='nofollow' target='_blank'></a></li>
<li class='email'><a class='email' href='mailto:?subject=Biology MCQs With Answers Set 3&body=https://www.mcqsquestions.com/2021/12/biology-mcqs-with-answers-set-3.html' onclick='window.open(this.href, 'windowName', 'width=500, height=400, left=24, top=24, scrollbars, resizable'); return false;' rel='nofollow'></a></li>
</ul>
</div>
<div class='about-author'>
<div class='avatar-container'>
<img alt='M Zahid' class='author-avatar' src='//1.bp.blogspot.com/-nB5q4vW5m_c/XThb-vNUPgI/AAAAAAAABd8/SXrRfrMyFzAfLFA3xYpJaiLNkMIT1LGTQCK4BGAYYCw/w100/zahid.png'/>
</div>
<h3 class='author-name'>
<span>Posted by:</span><a alt='M Zahid' href='https://www.blogger.com/profile/06251379993995262114' target='_blank'>
M Zahid</a>
</h3>
<span class='author-description'>My Name is M. Zahid, I have master degree in Computer Science. Currently I am working as an Information Technology Teacher in Govt sector of Pakistan. 

Blogging is my passion and I try my best to deliver some useful contents on our blogs for my respectable readers.</span>
</div>
<div id='related-wrap'>
<div class='title-wrap'>
<h3>You may like these posts</h3>
</div>
<div class='related-ready'>
<div class='related-tag' data-label='Biology MCQs'></div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div class='blog-post-comments'>
<script type='text/javascript'>
                var disqus_blogger_current_url =

Post a Comment

0 Comments