Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 2

Everyday Science MCQs for PPSC

Everyday science consist on the general knowledge of every aspects of science. Every individual should know the basics of science. For example the knowledge of Vitamins, the benefits of vegetables, the composition of air, the metals and their atomic numbers..

In all NTS, PPSC, FPSC jobs or admission tests there is 1 to 5 everyday science mcqs included. The candidate should prepare the everyday mcqs before appearing any kind of test. The following is the 2nd set of everyday mcqs which have 25 mcqs along with their answers and all mcqs are taken from previous NTS, PPSC, FPSC tests.

Everyday Science MCQs with Answers Set 2

1. Citrus fruits are one of the best sources of____?
A). Vitamin A
B). Vitamin B
C). Vitamin C
D). Vitamin k
View Answer
Correct: C


2. Which of the following is considered as vitamin complex?
A). Vitamin A
B). Vitamin B
C). Vitamin E
D). Vitamin k
View Answer
Correct: B


3. Which vitamin is also known as Ascorbic Acid?
A). Vitamin D
B). Vitamin E
C). Vitamin C
D). Vitamin k
View Answer
Correct: C


4. Extremely high doses of which vitamin could damage the kidney and causes of kidney stone?
A). Vitamin D
B). Vitamin A
C). Vitamin C
D). Vitamin k
View Answer
Correct: C


5. Which vitamin cannot store in human body?
A). Vitamin K
B). Vitamin A
C). Vitamin C
D). Vitamin D
View Answer
Correct: C


6. Which of the following helps in the clotting of blood?
A). Vitamin K
B). Vitamin B
C). Vitamin C
D). Vitamin D
View Answer
Correct: A


7. Which vitamin is provided by the sunlight to the human body?
A). Vitamin A
B). Vitamin B
C). Vitamin C
D). Vitamin D
View Answer
Correct: D


8. Which of the following is caused by a Vitamin A deficiency?
A). Rickets
B). Night blindness
C). Anemia
D). Edema
View Answer
Correct: B


9. Which Vitamin deficiency leads to scurvy?
A). Vitamin K
B). Vitamin B
C). Vitamin C
D). Vitamin E
View Answer
Correct: C


10. Which of the following Chemicals is used for fruit ripening?
A). Sodium chloride
B). Calcium carbide
C).Potassium chloride
D). None of the above
View Answer
Correct: B


11. Marsh gas mainly contains ______?
A). C2H2
B). CO
C). CH4
D). H2S
View Answer
Correct: C


12. Carbon occurs in nature in the purest form as ____?
A). Diamond
B). Carbon black
C). Graphite
D). Coal
View Answer
Correct: A


13. What is the Air?
A).Element
B). Mixture
C).Compound
D). Colloid
View Answer
Correct: B


14. First organic chemical to be synthesized in Laboratory_____?
A). Oxalic Acid
B). Phosphoric Acid
C). Urea
D). Citric Acid
View Answer
Correct: C


15. The most abundant element in the earth's crust is _____?
A). Silicon
B). Nitrogen
C). Oxygen
D). Aluminium
View Answer
Correct: C


16. What is the only element that normally has no neutrons?
A). Hydrogen
B). Krypton
C). Oxygen
D). Neon
View Answer
Correct: A


17. Which of these is not a noble gas?
A). Hydrogen
B). Krypton
C). Argon
D). Neon
View Answer
Correct: A


18. What is the main component of biogas and natural gas?
A). Butane
B). Propane
C). Ethane
D). Methane
View Answer
Correct: D


19. Which one of the following is the softest?
A). Lithium
B). Sodium
C). Iron
D). Silver
View Answer
Correct: B


20. Which of the following has the same atomic number and atomic weight?
A). Nitrogen
B). Oxygen
C). Helium
D). Hydrogen
View Answer
Correct: D


21. Which of the following elements is found in all organic compounds?
A). Calcium
B). Carbon
C). Nitrogen
D).Oxygen
View Answer
Correct: B


22. The purest form of iron is____?
A).Wrought iron
B). Cast iron
C). Pig iron
D). Stainless steel
View Answer
Correct: A


23. The most malleable metal is____?
A). Platinum
B). Iron
C). Silver
D). Gold
View Answer
Correct: D


24. The major constituent of air is ______?
A). Nitrogen
B). Oxygen
C). Hydrogen
D). Carbon dioxide
View Answer
Correct: A


25. The first metal to be used by man was ____?
A). Copper
B). Silver
C). Aluminium
D). Iron
View Answer
Correct: A


Post a Comment

0 Comments