Everyday Science MCQs with Answers Set 3

Everyday Science MCQs with Answers Set 3

Everyday science consist on the general & basic knowledge of every aspects of science which should know every human beings. For example the individual should know the composition of soap, should know the PH of water, the knowledge of energy sources, the knowledge of nuclear bombs materials.

Everyday science mcqs with answers, everyday science mcqs for NTS. In all NTS, PPSC and others jobs tests there is 1 to 5 everyday science mcqs included. The job seekers should prepare the everyday science mcqs before ready to attend test. The following is the 3rd set of everyday science mcqs which have 25 mcqs along with their answers.

Everyday Science MCQs with Answers Set 3

1. The development of the ultra microscope makes use of the _____?
A). Tyndall effect
B). Brownian motion
C). Edison effect
D). Zeeman effect
View Answer
Correct: A


2. Which of the following bases is involved in the making of soap?
A). Baking soda
B). Ammonia
C). Caustic soda
D). Washing soda
View Answer
Correct: C


3. What is the PH of water?
A). 9
B). 7
C). 6
D). 8
View Answer
Correct: 7


4. Glass is made of _____?
A). Quartz & Mica
B). Sand & Silt
C). Sand & Silicate
D). None of these
View Answer
Correct: A


5. Which of the following is called strategic metal?
A). Uranium
B). Titanium
C). Silicon
D). Germanium
View Answer
Correct: A


6. Which of the following is most elastic?
A). Plastic
B). Wet clay
C). Steel
D). Rubber
View Answer
Correct: C


7. Which one among the following is the main ingredient in cement?
A). Lime stone
B). Clay
C). Gypsum
D). Ash
View Answer
Correct: C


8. Which one among the following is not a source of renewable energy?
A). Solar energy
B). Fuel cell
C). Hydroelectricity
D). Wind energy
View Answer
Correct: B


9. For sending sound waves at large distance, which waves are used?
A). Infrared waves
B). Light waves
C). X-waves
D). Radio waves
View Answer
Correct: D


10. The waves used for sending signals to the satellite from ground station are _____?
A).Ultraviolet rays
B). Micro waves
C). X-waves
D). Sound waves
View Answer
Correct: B


11. A mobile phone sends and receives messages through _____?
A). Sound waves
B). Ultraviolet waves
C). Micro waves
D). Radio waves
View Answer
Correct: D


12. Dry Ice is ____?
A). Solid Carbon dioxide
B). Liquid Nitrogen
C). Water Ice
D). Frozen Ethanol
View Answer
Correct: A


13. The primary colors are Blue, green and ____?
A). Brown
B). Black
C).Yellow
D).Red
View Answer
Correct: D


14. What constitute current in a metal wire?
A). Electrons
B). Protons
C). Atoms
D). Molecules
View Answer
Correct: A


15. Good conductors have many loose bounds _____?
A). Electrons
B). Protons
C). Atoms
D). Molecules
View Answer
Correct: A


16. Which of the following is a good conductor of heat and electricity?
A). Diamond
B). Anthracite
C). Granite
D). Graphite
View Answer
Correct: D


17. The various distribution circuits are connected in _____?
A). Parallel
B).Series
C). Series or Parallel
D). None of these
View Answer
Correct: A


18. Which gas is commonly used in balloons and airships?
A). Helium
B). Carbon
C). Hydrogen
D). Oxygen
View Answer
Correct: A


19. Which element has been found in D.G Khan of Pakistan is ____?
A). Radium
B). Uranium
C). Plutonium
D). Thorium
View Answer
Correct: B


20. Non-conventional source of energy best suited for Pakistan is ____?
A).Wind energy
B). Solar energy
C). Tidal wave energy
D). Nuclear energy
View Answer
Correct: B


21. Speed of sound is maximum in _____?
A). Solid
B). Liquid
C). Gas
D). Same in all
View Answer
Correct: A


22. At what point the Centigrade and the Fahrenheit temperatures are the same?
A). 0 degree
B). -10 degree
C). -40 degree
D). 10 degree
View Answer
Correct: C


23. Insulin in human is produced by _____?
A). Pancreas
B). Pituitary gland
C). Thyroid Gland
D). None of these
View Answer
Correct: A


24. Nuclear membrane is absent in _____?
A). Eukaryotes
B). Prokaryotes
C). Protozoan
D). All of them
View Answer
Correct: B


25. How many bones are there in the adult human body?
A). 206
B). 306
C). 250
D). 260
View Answer
Correct: A


Post a comment

0 Comments