Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 1

everyday science mcqs for NTS

Everyday science consist on the general & basic knowledge of every aspects of science which should know every human beings. For example the individual should know the composition of water, should know the how airplanes fly, how the electricity produced, the names of our body parts and so on..

In all NTS, PPSC, FPSC, CSS and others jobs or admission tests there is 1 to 5 everyday science mcqs included. The candidate should prepare the everyday mcqs before appearing any kind of test. Here we start the everyday science mcqs series which include all previous NTS, PPSC, FPSC tests everyday multiple choice questions with answers. The following is the first set of everyday mcqs which have 25 mcqs along with their answers.

Everyday Science MCQs Set 1

1. Which endocrine gland produces melatonin?
A). Thymus
B). Pineal gland
C). Pituitary gland
D).Adrenal cortex
View Answer
Correct: B


2. What is the enzyme that is in stomach acid called?
A). Pepsin
B). Maltase
C). Amylase
D). None of these
View Answer
Correct: A


3. The gastric glands in the stomach produce which enzyme?
A). Pepsin
B). Ptyalin
C).Tropism
D). Insulin
View Answer
Correct: A


4. Bile is produced by _____?
A). Liver
B). Salivary gland
C). Pancreas
D). Stomach
View Answer
Correct: A


5. Which human gland does secret growth hormone?
A). Pancreas
B). Thalamus
C). Liver
D). Pituitary Gland
View Answer
Correct: D


6. Which is the smallest gland in human body?
A). Liver
B). Salivary Glands
C). Thyroid
D). Pituitary
View Answer
Correct: D


7. Which gland is called Master Gland?
A). Pituitary gland
B). testes
C). Ovaries
D). adrenals
View Answer
Correct: A


8. Pituitary gland is located just below the _____?
A). Brain
B).Heart
C). Liver
D). Kidney
View Answer
Correct: A


9. Which of the following glands in human body is popularly called "Adam's apple"?
A). Adrenal
B). Pituitary
C). Thyroid
D). Thymus
View Answer
Correct: C


10. Oxygen in our blood is transported by a protein named ____?
A). Keratin
B). Collagen
C). Hemoglobin
D). Myoglobin
View Answer
Correct: C


11. Human blood contains _____ percentage plasma?
A). 35%
B). 40%
C). 50%
D). 65%
View Answer
Correct: D


12. How many bones are there in a newly born infant?
A). 206
B). 236
C). 280
D). 300
View Answer
Correct: D


13. A person having which of the following blood group can receive blood of any group?
A). A
B). AB
C). B
D). O
View Answer
Correct: B


14. The union of a sperm and an egg is called_____?
A). Reduction
B). Meiosis
C). Fertilization
D). Germination
View Answer
Correct: C


15. How many main blood groups do we have?
A). 3
B). 4
C). 5
D). 6
View Answer
Correct: B


16. What is the normal systolic blood pressure in an average human being?
A). 120-140 mmHg
B). 75-90 mmHg
C). 80-150 mmHg
D). None of these
View Answer
Correct: A


17. When water boils, its temperature _____?
A). Begins to increase
B). Begins to decrease
C). Remains constant
D). Fluctuates around a value
View Answer
Correct: C


18. The study of insects is called_____?
A). Taxonomy
B). Hematology
C). Entomology
D). Anatomy
View Answer
Correct: C


19. The science of genes, heredity, and the variation of organisms_____?
A). Taxonomy
B). Hematology
C). Genetics
D). Archaeology
View Answer
Correct: C


20. Which one of the following is the sweetest natural sugar?
A). Glucose
B). Fructose
C). Lactose
D). Sucrose
View Answer
Correct: B


21. Which of the following Vitamins is not stored in the Liver?
A). Vitamin B
B). Vitamin A
C). Vitamin C
D). Vitamin D
View Answer
Correct: C


22. Which of the following is not considered a fat soluble vitamin?
A). Vitamin B
B). Vitamin A
C). Vitamin E
D). Vitamin K
View Answer
Correct: A


23. Which of the following is not considered a water soluble vitamin?
A). Vitamin B
B). Vitamin C
C). Vitamin D
D). Vitamin B12
View Answer
Correct: C


24. Which of the following is caused by a Vitamin D deficiency?
A). Edema
B). Anemia
C). Lupus
D). Rickets
View Answer
Correct: D


25. What disease is caused by a deficiency of Vitamin C (Ascorbic Acid)?
A). Pellagra
B). Scurvy
C). Beriberi
D). Rickets
View Answer
Correct: B


Post a Comment

0 Comments