Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 9

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 9

Mcqs questions of fundamentals of computer, multiple choice questions with answers of fundamentals of computer set 8. The following mcqs set of fundamental of computer includes the multiple choice questions with answers of the topics computer buses, memory chips, arithmetic and logic unit, early computers, computer memory calculations, computer versions, generation of computers, modern input and output devices and history of computers.

In all mcqs sets we covered all the previous paper questions of NTS, PPSC, FPSC and CSS tests. Fundamentals of computer mcqs sets include the multiple choice questions of the the computer fundamentals topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, hardware and software, input and output devices, computer execution flow, computer security threats, computer viruses, Microsoft Windows, storage devices, semiconductor memories, computer buses, motherboard structure and important terms related to computer technology.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 9

1. Which bus carries information between processors and peripherals?
A). Data bus
B). Auto bus
C). Address bus
D). Metro bus
View Answer
Correct: A


2. Which bus controls the sequencing of read/write operations?
A). Data bus
B). Address bus
C). Control bus
D). Sequence bus
View Answer
Correct: C


3. The contents of these chips are lost when the computer is switched off?
A). ROM chips
B). RAM chips
C). DRAM chips
D). All of the above
View Answer
Correct: B


4. What are responsible for storing permanent data and instructions?
A). RAM chips
B). ROM chips
C). DRAM chips
D). All of the above
View Answer
Correct: B


5. Which parts of the computer perform arithmetic calculations?
A). Registers
B). Logic bus
C). ALU
D). Control unit
View Answer
Correct: C


6. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A). To produce result
B). To compare numbers
C). To control flow of information
D). To do math’s works
View Answer
Correct: B


7. Abacus was the first ?
A). electronic computer
B). mechanical computer
C). electronic calculator
D). mechanical calculator
View Answer
Correct: D


8. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be ?
A). 216
B). 65,536
C). 64K
D). Any of the above
View Answer
Correct: B
View Explanation

Modern processors, including embedded systems, usually have a word size of 8, 16, 24, 32 or 64 bits. If the word size is 16-bits then 16-bit computer can address 2^16=65,536 bytes of memory at a time.


9. Instructions and memory address are represented by ?
A). Character code
B). Binary codes
C). Binary word
D). Parity bit
View Answer
Correct: B


10. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the ?
A). Data collection terminal
B). OCR register terminal
C). Video Display terminal
D). POS terminal
View Answer
Correct: D


11. A set of memory components flip flops integrated together is called ____ ?
A). Counter
B). Adder
C). Register
D). None of the above
View Answer
Correct: C


12. People often call ______ as the brain of computer system ?
A). Control Unit
B). Arithmetic Logic Unit
C). Central Processing Unit
D). Storage Unit
View Answer
Correct: C


13. Which is used for manufacturing chips?
A). Bus
B). Control unit
C). Semiconductors
D). A and b only
View Answer
Correct: C


14. The first computer introduced in Nepal was ?
A). IBM 1400
B). IBM 1401
C). IBM 1402
D). IBM1402
View Answer
Correct: B


15. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A). Machine language
B). Assembly language
C). High level language
D). None of above
View Answer
Correct: B


16. Instruction in computer languages consists of ?
A). OPCODE
B). OPERAND
C). Both of above
D). None of above
View Answer
Correct: C


17. Which generation of computer is still under development ?
A). Fourth Generation
B). Fifth Generation
C). Sixth Generation
D). Seventh Generation
View Answer
Correct: B


18. Which was the most popular first generation computer?
A). IBM 650
B). IBM 360
C). IBM 1130
D). IBM 2700
View Answer
Correct: A


19. Which is considered a direct entry input device?
A). Optical scanner
B). Mouse and digitizer
C). Light pen
D). All of the above
View Answer
Correct: D


20. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is ?
A). Process control
B). ALU
C). Register Unit
D). Process description
View Answer
Correct: D


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 10

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 8

Post a comment

0 Comments