PPSC Lecturer History 2013 Fully Solved Paper

PPSC Lecturer History 2013 Fully Solved Paper

Lecturer history MCQs, PPSC lecturer history past papers, PPSC lecturer history 2013 orignal paper fully solved. Punjab Public Service Commission taken this MCQ written test for the post of lecturer history BS-17. Lecturer history MCQs past paper, PPSC lecturer history past paper 2013.

PPSC Lecturer History 2013 Paper Fully Solved

1. History is _____?
A). Art
B). Science
C). Science of special kind
D). Both science & art
View Answer
Correct: D


2. Whose saying is 'History is an unending dialogue between the present & past'?
A). Gooch
B). Carr
C). Elton
D). Firth
View Answer
Correct: B


3. Diplomatic History is a branch of _____?
A). Social history
B). Legal history
C). Economic history
D). Political history
View Answer
Correct: D


4. By whom was authored. 'The Idea of History'
A). Elton
B). Gottschalk
C). Gooch
D). Collingwood
View Answer
Correct: D


5. Who had remarked 'History is past politics is present history'?
A). Gostavson
B). Seeley
C). Freeman
D). Acton
View Answer
Correct: C


6. Which was the biggest religion in Arabia at the advent of Islam?
A). Christianity
B). Idolatry
C). Judaism
D). Deen-e-lbrahimi
View Answer
Correct: B


7. Which was a special God of the Quraish of Makkah in the Jahilyah people?
A). AI-Hudai
B). Al-Lat
C). Al-Manat
D). Uzzah
View Answer
Correct: B


8. Which practices did prevail in Arabia in the period of darkness?
A). Polygamy
B). Polyandny
C). Exogamy
D). Endogamy
View Answer
Correct: A


9. How long did the age of ignorance last _____?
A). 100 years
B). 200 years
C). 300 years
D). 400 years
View Answer
Correct: C


10. Who hand authored History of the Arabs?
A). Ameer Ali
B). Haikal
C). Philp K Hitti
D). W Muir
View Answer
Correct: C


11. Which was called "The first drill ground of Islam"?
A). Masjid-e-Quba
B). Masjid-e-Nabvi
C). Hudabiya
D). Khyber
View Answer
Correct: B


12. Which was called the ____? (Reference Q.11)
A). The treaty of Hudabiya
B). The charter of Madinah
C). Moakhat
D). The pledge of
View Answer
Correct: B


13. About whom syed Ameer Ali had observed his death was a real calamity of Islam?
A). Hazart Abu Bakar (R.A)
B). Hazart Umar (R.A)
C). Hazart Usman (R.A)
D). Hazart Ali (R.A)
View Answer
Correct: B


14. During whose caliphate were announced Afghanistan, Turkestan & Khrasan to the empire of _____?
A). Hazart Usman (R.A)
B). Hazart Ali (R.A)
C). Hazart Ameer Moawiah (R.A)
D). Abdul Malik
View Answer
Correct: D


15. How many person did lose their lives in the battle of Siffin?
A). 50 thousand
B). 70 thousand
C). 80 thousand
D). 90 thousand
View Answer
Correct: B


16. Who is the regarded to the first king in the history of Islam according to his own statement?
A). Ameer Moawiah (R.A)
B). Yazid
C). Marwan
D). Abdul Malik
View Answer
Correct: A


17. Who was applauded by W Munir by remarking 'He proved a pillar of strength to Umayyad rule'?
A). AI-Muhira
B). Amr bin Aas
C). Zaid Bin Samayya
D). Uqba
View Answer
Correct: B


18. Point out the author of "Islam Under the Arabas".
A). Moin
B). Osbern
C). Lane pole
D). Hitti
View Answer
Correct: B


19. How long is Marwan's reign last _____?
A). 1 year
B). One half year
C). 2 years
D). Two & half year
View Answer
Correct: A


20. "In character Abdul Malik can be compared with Charlemagne (of Germany)". Who had passes these comments ____?
A). Lane-Poole
B). Munir
C). Ameer Ali
D). Osbern
View Answer
Correct: C


21. Who remained Prime Minister of Pakistan for the shortest period and national history?
A). Ayub Khan
B). Feroze Khan Noon
C). Shujaat Hussain
D). I.I. Chundrigar
View Answer
Correct: A


22. When did Balochistan get the status of province?
A). 1960
B). 1970
C). 1971
D). 1972
View Answer
Correct: B


23. Who was appointed the first Governor of Balochistan?
A). Lt. Gen Riaz Hussain Shah
B). Lt. Gen Rehman Gul
C). Air Marshal Noor Khan
D). General Musa Khan
View Answer
Correct: A


24. Which bureaucrat was appointed to be secretary general Govt of Pakistan during the prime minister of Liaqat Ali Khan?
A). G Ahmad
B). Aziz Ahmed
C). Mumtaz Hussain
D). Ch Mohammad Ali
View Answer
Correct: D


25. Who came to be known as an imported Prime Minister of Pakistan?
A). Muhammad Ali Bogra
B). Ch Muhammad Ali
C). I. I. Chundrigar
D). Feroze Khan Noon
View Answer
Correct: A


26. When was one unit formed in West Pakistan?
A). 1953
B). 1954
C). 1955
D). 1956
View Answer
Correct: C


27. Who was the first commander in chief of Pak Army?
A). Gen Ayub Khan
B). Gen Gracey
C). Gen Meservey
D). Gen Moosa Khan
View Answer
Correct: C


28. When was dissolved the first constituent assembly?
A). 1951
B). 1952
C). 1953
D). 1954
View Answer
Correct: D


29. How many muslims were members of the Nehru commission?
A). Two
B). Three
C). Four
D). Five
View Answer
Correct: A


30. When was caliphate abolished in Turkey?
A). 1921
B). 1922
C). 1923
D). 1924
View Answer
Correct: D


31. Allama lqbal's reaction toward the Lacknow Pact, 1916?
A). He remained silent
B). He was satisfied
C). He expressed displeasure
D). He observed neutratily
View Answer
Correct: C


32. Why was the Nehru report rejected by muslims?
A). The Nehru committee was dominated by hindus
B). It was repugnant to the interests of muslims minority
C). Shoaib Qurashi did not agree with it
D). The Muslims representation was limited
View Answer
Correct: B


33. Who had called Mr Jinnah Quaid-e-Azam publically for the first time?
A). Liaqat Ali Khan
B). Allama lqbal
C). Feroze-ud-din
D). Bahadur Yar Jung
View Answer
Correct: C


34. The Simla Deputation consisted of _____?
A). 30 members
B). 32 members
C). 34 members
D). 35 members
View Answer
Correct: D


35. Who was the first president of Indian National Congress?
A). Womesh Chandra Bonnerjee
B). Dada Bahi Noroji
C). Surendar Nath
D). George Yeo
View Answer
Correct: A


36. Point out the convenor of the sub-committee which had complied the Green Book of Muslim League?
A). M. A Johar
B). Shuaukat Ali
C). Salimullah Khan
D). Waqar-ul-Mulk
View Answer
Correct: A


37. How long did Sir Syed remained member of the imperial legislative council?
A). 2 years
B). 3 years
C). 4 years
D). 5 years
View Answer
Correct: C


38. By Which British University was honorary degree of L.L.D confared upon Sir Syed _____?
A). The University of Edinburgh
B). The Oxford University
C). The London University
D). The Cambridge University
View Answer
Correct: A


39. Identify A.O. hume?
A). A political activist
B). A bureaucrat
C). A parliamentarian
D). A technocrat
View Answer
Correct: B


40. Which was the appointing authority to the Governor of British before the battle of 1857?
A). The English Monarch
B). The British Cabinet
C). The British Parliament
D). The court of Directors of British East India
View Answer
Correct: A


41. When was constituted the Khilafat committee in India?
A). 1918
B). 1919
C). 1920
D). 1921
View Answer
Correct: B


42. Identity Bal Ganga Dhar Tilk as _____?
A). A moderate
B). A practitioner of bigotry
C). An extremist political leader
D). None of these
View Answer
Correct: C


43. Mrs. Sarojini Naidu was popularly known as the Indian she was _____:
A). A sweet singer
B). A pretty women
C). A melody maker
D). An English poetess laureate
View Answer
Correct: D


44. Weightage was introduced under _____?
A). The Lucknow Pact
B). The Minto Morley Reforms
C). The Montague Chelmsford reforms
D). The Govt. of India Act. 1935
View Answer
Correct: A


45. When was the Lahore resolution given the title of Pakistan resolution?
A). 1943
B). 1944
C). 1945
D). 1946
View Answer
Correct: D


46. Who had used the word "Pakistan" while seconding the Lahore resolution 1940?
A). Begum M.A Johar
B). Zafar Ali khan
C). Nawab Muhammad Ismail
D). Ch Khaliq-uz-Zaman
View Answer
Correct: A


47. What was Mr. Jinnah's attitude khalafat Movement?
A). He favored it
B). He opposed it
C). He preached away from it
D). He neither favour nor opposed it
View Answer
Correct: B


48. What has the fate of the Hijrat Movement?
A). It became successful
B). It proved to be another failure
C). It neither succeeded nor failed
D). It proved good for Muslims
View Answer
Correct: B


49. What was the main motive of setting up Gau Raksha Sabba?
A). To fan the famous of hind-muslim does
B). To preserve the sanctity of cow mother
C). To prevent slaughtering of cow by the muslim
D). To exent socio-polictical pressure upon muslim
View Answer
Correct: C


50. Marn Bart (hunger strike) was practiced by Mahatma Gandhi for _____?
A). Attaining popularity
B). Exerting the Political Scenerio
C). Giving impetus to his political demands
D). Exerting Political / moral pressure upon the English Govt of India
View Answer
Correct: C


51. Who came to be known as Miftah-ul-Khair?
A). Waleed
B). Sulmeman
C). Hasham
D). Yazid
View Answer
Correct: B


52. Military history is closely related to _____?
A). Economic history
B). Political history
C). Social history
D). Legal history
View Answer
Correct: B


53. A Scientific, orderd and systematic study of history began it _____?
A). 17th
B). 18th
C). 19th
D). 20th
View Answer
Correct: C


54. Who has defined history as the unending story of human freedom?
A). Leuis
B). Barnes
C). Carr
D). Acton
View Answer
Correct: C


55. To whom goes the credit of writing the outlet of history?
A). Carl
B). M.G. Wells
C). Morns
D). Barnes
View Answer
Correct: B


56. Syria witnessed three military revolutions in _____?
A). 1947
B). 1948
C). 1950
D). 1951
View Answer
Correct: C


57. Syria remained a colony of _____?
A). Italy
B). France
C). Germany
D). Britain
View Answer
Correct: D


58. Egypt had formed union with Syria in _____?
A). 1956
B). 1957
C). 1958
D). 1959
View Answer
Correct: C


59. The Union of Syria with Egypt (U.A.R) had broken up to _____?
A). 1960
B). 1961
C). 1962
D). 1963
View Answer
Correct: B


60. How long Syria was ruled by Lt. Gen, Hafiz-ul-Asad?
A). 25 years
B). 26 years
C). 27 years
D). 29 years
View Answer
Correct: D


61. When was the Kingly rule toppled down in Iraq?
A). 1956
B). 1957
C). 1958
D). 1959
View Answer
Correct: C


62. How did Abdul Karim Oasirn meet with his end?
A). Committed Suicide
B). Killed in a military revolt
C). He was poisoned to death
D). Being died a natural death
View Answer
Correct: B


63. Colonel Abdul Salam Arif the President of Iraq had uplifted himself to the rank of _____?
A). General
B). Lt. General
C). Major General
D). Field Marshal
View Answer
Correct: A


64. How long did Colonel Jameal Abdun Nasir remain in power in Egypt?
A). 15 years
B). 18 years
C). 19 years
D). 20 years
View Answer
Correct: A


65. Who has been called Modern Pharaoh in Egypt?
A). Col Nasir
B). Hosni Mubarak
C). Ali Sabri
D). Anwar Sadaat
View Answer
Correct: B


66. By whom were bestowed the titles of Ghazi, Ata, Turk and Marshal upon Mustafa Kamal?
A). The caliph
B). The cabinet
C). Garand National Assembly
D). The reting party
View Answer
Correct: C


67. Turkey as declared to be a republican democratic rate in _____?
A). 1922
B). 1923
C). 1924
D). 1927
View Answer
Correct: C


68. Sudan had won the status of an independent state in _____?
A). 1956
B). 1957
C). 1958
D). 1960
View Answer
Correct: A


69. Identify Muhammad Ali Bogra?
A). A politician
B). A diplomat
C). Both A and B
D). None of these
View Answer
Correct: C


70. Who was popularly known as 'Financial Wizard'?
A). Ch. Muhammad Ali
B). Mumtaz Hassan
C). Zahid Hussain
D). Malik Ghulam Muhammad
View Answer
Correct: D


71. Which sultan was acclaimed to be the father of slave dynasty?
A). Balban
B). Iltutmish
C). Naseeruddin Mehmood
D). Razia Sultana
View Answer
Correct: B


72. What was the purpose of Balban's policy of blood & Iron?
A). To encounter the Mangol invarions
B). To suppress revolts by rebellions
C). To spread reign of terror
D). To glorify the sultanate of Delhi
View Answer
Correct: B


73. How long did Malik Kafur wield power Naib-us-Saltant?
A). 30 days
B). 35 days
C). 40 days
D). 45 days
View Answer
Correct: A


74. What was the end of Alauddin Khalji?
A). Died a natural death
B). Killed in battle field
C). Poisoned to death
D). Arrowed by an enemy
View Answer
Correct: A


75. Who has shifted his capital from Delhi to Deccan?
A). Feroze Tughlaq
B). Ghiasuddin Tughlaq
C). Muhammad bin Tughlaq
D). Mehmood Tughlaq
View Answer
Correct: C


76. Which historians openion "the biggest weakness of Razia Sultana was that she was a women" is on _____?
A). Minhaj-us-Siraj
B). Rami
C). Elphiston
D). None of these
View Answer
Correct: A


77. Who was Jamal-ud-din Yaqut?
A). A Provincial Government
B). Wazir
C). A member of royal family
D). Master of stable
View Answer
Correct: D


78. Lower house of Parliament is _____?
A). National Assembly
B). Cabinet
C). Senete
D). Provincial Assembly
View Answer
Correct: A


79. Simon commission arrived in _____?
A). 1925
B). 1928
C). 1930
D). 1935
View Answer
Correct: B


80. Rowlatt Act was passed in _____?
A). 1915
B). 1919
C). 1920
D). 1921
View Answer
Correct: B


81. By whom was Feroze Tughlaq described as "The Akbar of sultanate period"?
A). Eliot
B). Dr. Dey
C). Haig
D). Dr. Tipathy
View Answer
Correct: A


82. Who had written "Fatoohate Feroze Shahi"?
A). Feroze Tughlaq
B). Ibne batuta
C). Siraj Atif
D). None of these
View Answer
Correct: A


83. Which historian has applauded Sultan Feroze Tughlaq by calling him "A father to his people"?
A). Dr. Woolsey
B). Prof. Day
C). Stanley lane Poole
D). None of these
View Answer
Correct: A


84. Point out the author of Humayoun Nama?
A). Humayun
B). Badayuni
C). Hamida Banu Begum
D). Gulbadan Begum
View Answer
Correct: D


85. About whom it has been observed "His own character was his enemy"?
A). Humayun
B). Aurangzeb
C). Islam Shah
D). Ibrahim Lodhi
View Answer
Correct: A


86. Where assessment is: Sher Shah was one of the greatest rulers who ascended the throne of Delhi?
A). Elphinston
B). Ishwan Parshad
C). Dr. Haig
D). Erskine
View Answer
Correct: A


87. Why was Sultan Muhammad Tughlaq branded to be a 'Wise fool'?
A). He was a man of hasty nature
B). He was a mixture of opposites
C). He devised visionary plans
D). He possessed contradictory traits of character
View Answer
Correct: B


88. To whom goes the credit of authoring the book "Ashoka the Buddist Empreior of India"?
A). Dr. Mookeji
B). A Smith
C). Prof. Banua
D). Gokhale
View Answer
Correct: B


89. Alexanders invasion of India did not leave permanent results because _____?
A). His stay in India was very short
B). His attention was diverted to the matters
C). He did not find time to consolidate his position
D). None of these
View Answer
Correct: C


90. Sikander Mirza by profession was _____?
A). A militarian
B). A diplomat
C). A bureaucrat
D). A technocrat
View Answer
Correct: A


91. How long did Norul Amin remain vice president of Pakistan?
A). 6 months
B). 10 months
C). 1 years
D). 1 and half year
View Answer
Correct: A


92. How many princely states existed in India on the eve of Partition?
A). 550
B). 560
C). 570
D). 580
View Answer
Correct: C


93. What was the rank of lord Mountbatten as a militarian?
A). General
B). Admiral
C). Air Marshal
D). None of these
View Answer
Correct: B


94. Point out the person who became Deputy Prime Minister of Pakistan?
A). I.I. Chundrigar
B). H.S. Soharwardy
C). Feroze Khan Noon
D). Ch. Pervaiz Ellahi
View Answer
Correct: D


95. Who was the first Minister of foreign affairs of Pakistan?
A). Hameed Chaudhary
B). Liaquat Ali Khan
C). Aziz Ahmed
D). Zafarullah Khan
View Answer
Correct: D


96. How many were nominated by Muslim league when coalition govt was formed in 1946?
A). 3
B). 4
C). 5
D). 6
View Answer
Correct: C


97. How long did I.I Chundrigar remain prime minister of Pakistan?
A). 50 day
B). 55 days
C). 60 days
D). 90 days
View Answer
Correct: B


98. Who was called architect of Pak-China friendship?
A). Ch. Muhammad Ali
B). Muhammad Ail Bogra
C). Ayub Khan
D). M.S. Soharwardy
View Answer
Correct: C


99. Which Pakistani got the honour of being elected the presdient of General Assembly of UNO?
A). Agha Shah
B). Abdusartar
C). Zafarullah Khan
D). Jamshed Minar
View Answer
Correct: C


100. Pakistan had attained the membership of the NAM is _____?
A). 1961
B). 1978
C). 1979
D). 1980
View Answer
Correct: C


Post a comment

0 Comments