Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 8

everyday science quiz online

Everyday science MCQs with answers set 8. Everyday science based on the basic concepts of every field of science which each individual should know. A primary or matric pass person should know the three-dimensional concepts in pictures and videos, he/she should know the maximum and minimum density of water, the various kinds of meters used to get reading of different things like current, voltage, the purity of milk, the knowledge of human body structure and the chemical substance present in human body, the knowledge of common gases which we use in daily life, etc..

The following set is the 8th set of everyday science mcqs which have 25 mcqs along with their answers. All mcqs are taken from popular tests in worldwide. Many of mcqs are repeated mcqs in different NTS, PPSC tests. The candidate should prepare the everyday mcqs before appearing any kind of test.

Everyday Science MCQs with Answers Set 8

1. For being able to see three-dimensional pictures we have to use_____?
A). A binocular
B). A camera
C). An epidiascope
D). A stereoscope
View Answer
Correct: C


2. Water has maximum density at_____?
A). 0°C
B). 4°C
C). 4°K
D). 4.8°C
View Answer
Correct: B


3. The theory of Expanding Universe was first propounded by_____?
A). Einstein
B). Newton
C). Galileo
D). Hubble
View Answer
Correct: D


4. An instrument to detect the purity of milk is_____?
A). Lactometer
B). Hygrometer
C). Manometer
D). Sonometer
View Answer
Correct: A


5. Consider the following statements: If there was no capillarity
1. It would be impossible to use a kerosene lamp.
2. One would not be able to use a straw to consume a soft drink.
3. The blotting paper would fail to function.
4. There would have been no plants on earth.
Of the statements

A). 1, 2 and 3 are correct
B). 2 and 4 are correct
C). 1, 2, 3, and 4 are correct
D). 1, 3 and 4 are correct
View Answer
Correct: D


6. Water vapour beyond the dew point result in_____?
A). Precipitation
B). Hailstorm
C). Condensation
D). Formation of ice
View Answer
Correct: C


7. The main chemical substance present in the bones and teeth of animals is_____?
A). Sodium Chloride
B). Sugar
C). Calcium Phosphate
D). Calcium sulphate
View Answer
Correct: C


8. The major component of honey is_____?
A). Glucose
B). Surcose
C). Maltose
D). Fructose
View Answer
Correct: A


9. The working principle of a washing machine is_____?
A). Centrifugal
B). Dialysis
C). Reverse osmosis
D). Diffusion
View Answer
Correct: A


10. Radioactivity was first discovered by_____?
A). Pasteur
B). Newton
C). Watson
D). Madam
View Answer
Correct: D


11. Which gas is commonly used in balloons and airships?
A). Hydrogen
B). Helium
C). Carbon
D). Hydrogen Sulphide
View Answer
Correct: B


12. A slow-running pendulum clock can be speeded up by_____?
A). Increasing the length of the rod
B). Increasing the weight of the bob
C). Reducing the length of the rod
D). Reducing the weight of the bob
View Answer
Correct: C


13. A man is standing on a weighing machine in a lift which is moving. The weighing machine will show MINIMUM reading when, the lift is moving_____?
A). Upward with uniform speed
B). Downward with uniform acceleration
C). Upward with uniform acceleration
D). In a free fall due to failure of the lift mechanism
View Answer
Correct: D


14. The approximate intensity level of the sound which can caused damage to the ear drum is_____?
A). 20 dB
B). 60 dB
C). 100 dB
D). 160 dB
View Answer
Correct: C


15. Fuse wire is made of_____?
A). 63% tin and 37% lead
B). 63% lead and 37% tin
C). 63% tin and 37% aluminium
D). 63% lead and 37% aluminium
View Answer
Correct: A


16. Which one of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth's stratosphere?
A). Carbon dioxide
B). Chlorofluorocarbons
C). Nitrogen oxides
D). Methane
View Answer
Correct: C


17. Steering of a car involves_____?
A). A single force
B). Two forces acting in the same direction
C). Two forces acting along different lines and in opposite direction
D). A pair of forces acting along the same line and in opposite direction
View Answer
Correct: D


18. The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as_____?
A). Ductility
B). Malleability
C). Conductivity
D). Density
View Answer
Correct: B


19. The sky appears blue because the earth's atmosphere_____?
A). Scatters blue light
B). Reflects blue light
C). Transmits blue light
D). Has actual blue cover
View Answer
Correct: B


20. The most abundant element in Earth's crust is_____?
A). Silicon
B). Iron
C). Aluminum
D). Oxygen
View Answer
Correct: D


21. When water is filled in a bottle and is allowed, to freeze, the bottle breaks because_____?
A). Water expands on freezing
B). Bottle contracts at freezing point
C). temperature outside the bottle is less than that inside the bottle
D). None of the above
View Answer
Correct: A


22. During a total solar eclipse there is most likely to be_____?
A). A decrease in the rate of photosynthesis
B). An increase in the rate of photosynthesis
C). A decrease in the rate of respiration
D). No effect on either photosynthesis or respiration
View Answer
Correct: A


23. Heating element of an electric heater is made up of_____?
A). Tungsten
B). Graphite
C). Chromium
D). Nichrome
View Answer
Correct: D


24. In an oil lamp, the oil rises up.in the wick due to_____?
A). Capillary action
B). Atmospheric pressure
C). Viscosity of oil
D). Change in temperature
View Answer
Correct: A


25. Acid rain contains high levels of_____?
A). Oxalic acid
B). Acetic acid
C). Sulphuric and nitric acids
D). Carbolic acid
View Answer
Correct: C


Post a Comment

0 Comments