Everyday Science MCQs with Answers Set 7

Everyday Science MCQs with Answers

Everyday science mcqs with answers Set 7. Everyday science is the general term which belongs to the basic knowledge of science which each human being should know. A person should know how he breath, how the water produced, the conversion of temperature, the latest technologies in armed forces, knowledge of the space, knowledge about astronauts, how the data transmission in mobile communication, should know the different parts of the daily life things and their functions, like bike, cars, household things etc..

In all NTS, PPSC, FPSC, CSS and others jobs tests there is 1 to 5 everyday science mcqs included. A candidate should well prepare the everyday mcqs before appearing any kind of job test. The following is the 7th set of everyday mcqs which have 25 mcqs along with their answers.

Everyday Science MCQs with Answers Set 7

1. The beautiful color pattern exhibited by peacock in its tail feathers are due to_____?
A). Selective absorption of light
B). Selective reflection of light
C). Interference of light
D). Natural color pattern of feathers
View Answer
Correct: A


2. A lake starts freezing because of the cold atmosphere. It will first freeze_____?
A). At the bottom
B). In the middle part
C). At the top surface
D). Uniformly throughout the water body
View Answer
Correct: C


3. The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because_____?
A). Of refraction
B). It is cooler at sunrise and at sunset
C). Of diffraction leading to red end of the spectrum reaching the earth
D). Of scattering of light due to dust particles and air molecules
View Answer
Correct: D


4. An astronaut inside a spacecraft is in a state of weightlessness. This implies that_____?
A). The mass of the astronaut is reduced to zero
B). Gravity inside the spacecraft ceases to act
C). The astronaut is outside the influence of the earth's gravitational force
D). The astronaut and the spacecraft are both in a free-falling state
View Answer
Correct: D


5. An iceberg is floating in sea. How much of its mass'will remain above the surface of water?
A). One tenth
B). One fifth
C). One fourth
D). One third
View Answer
Correct: A


6. Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the_____?
A). Mesosphere
B). Troposphere
C). Stratosphere
D). Ionosphere
View Answer
Correct: C


7. The cow's milk contains how much amount of water in terms of percentage?
A). 60%
B). 65%
C). 72%
D). 80%
View Answer
Correct: D


8. T.V. transmission cannot cover a very large area because_____?
A). the strength of T.V. waves is very limited
B). picture cannot be transmitted clearly after a specific distance
C). the shape, of the earth is spherical
D). the air is not a good conductor of light and sound/waves
View Answer
Correct: C


9. The Green House Effect is caused by an excess of_____?
A). Carbon dioxide
B). Carbon monoxide
C). Carbon tetrachloride
D). None of the above
View Answer
Correct: A


10. Bats can also fly in dark because they are capable of taking the help of_____?
A). Ultraviolet Waves
B). Ultrasonic Waves
C). Electromagnetic Waves
D). Special Retina
View Answer
Correct: B


11. What is 'Stealth Technology'?
A). A device which when attached to an aircraft ' makes it invisible on the radar
B). A coating which reduces the visibility of an aircraft on a radar
C). A technology by which it is possible for the aircraft's to spy in the enemy air-space
D). A technology by using which paratroopers can be dropped stealthily behind the enemy columns.
View Answer
Correct: B


12. The primary function of the feathers in birds is to_____?
A). Provide insulation for preserving body heat
B). Provide striking surface to the wings for flying '
C). Make the body surface waterproof
D). Impart coloration for species as well as sex recognition
View Answer
Correct: B


13. The rear view mirror of a motor vehicle is_____?
A). Concave
B). Plane
C). Convex
D). Biconcave
View Answer
Correct: C


14. Lead ball fails through water more slowly than through air because_____?
A). The value of `g' is less in water
B). Density of air is less than that of water
C). Of the viscous force in water
D). Of the surface tension of water
View Answer
Correct: C


15. A Fahrenheit thermometer indicates a temperature of 14°F. Its corresponding reading on the Celsius scale will be_____?
A). - 20°C
B). - 10°C
C). + 10°C
D). + 20°C
View Answer
Correct: B


16. Which one of the following sets of color combinations is added in color vision in TV?
A). Red, green and blue
B). Orange, black and violet
C). White, red and yellow
D). Yellow, green and blue
View Answer
Correct: A


17. A train goes past a railway station at a high speed, A young boy standing on the edge of the platform is likely to_____?
A). Remain unaffected
B). Fall away from the train
C). Fall towards the train
D). Fall away from or towards the train depending upon the speed
View Answer
Correct: C


18. Water is a highly effective coolant for a car engine because_____?
A). Water is good conductor of heat
B). Water has very high specific heat capacity
C). Water boils at a comparatively high temperature
D). Evaporation of water produces lot of cooling
View Answer
Correct: A


19. Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because_____?
A). Steam can penetrate the skin
B). Steam is at a higher temperature
C). Steam contains more energy than boiling water
D). Steam is at a higher pressure
View Answer
Correct: C


20. In order to'prevent the corrosion of iron pipes they are often coated with a layer of zinc. This process is termed as_____?
A). Electroplating
B). Annealing
C). Galvanization
D). Vulcanization
View Answer
Correct: C


21. The cracking sound heard when dry hair is combed with a hard rubber comb is due to_____?
A). The hair barging against the charged comb
B). Small electric sparks
C). The rubbing of the comb with the hair
D). None of the above
View Answer
Correct: D


22. Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by_____?
A). Increasing the temperature of water
B). Reacting chemically with dirt
C). Reducing the surface tension of water
D). Dissolving dirt
View Answer
Correct: C


23. The absorption of ink by blotting paper involves_____?
A). Viscosity of ink
B). Capillary action phenomenon
C). Diffusion of ink through the blotting
D). Siphon action
View Answer
Correct: B


24. Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to_____?
A). Surface tension
B). Viscosity
C). Specific gravity
D). Elasticity
View Answer
Correct: A


25. A satellite moving round the earth with a uniform speed has_____?
A). An accelerated motion
B). No acceleration at all
C). Uniform acceleration
D). Uneven acceleration
View Answer
Correct: C


Post a comment

0 Comments