Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 6

everyday science mcqs for nts

Everyday Science MCQs with Answers Set 6. Everyday science mcqs for lecturer, everyday science NTS mcqs, everyday science mcqs for educators, everyday science mcqs for headmaster, everyday science mcqs for PPSC, NTS past papers, PPSC past papers, everyday science NTS solved mcqs, solved NTS tests mcqs.

There is 1 to 5 everyday science mcqs included in NTS, PPSC, FPSC, CSS and others jobs or admission tests. The individual should prepare the everyday mcqs before attend the test. The following is the 6th set of everyday mcqs which have 25 mcqs along with their answers.

Everyday Science MCQs with Answers Set 6

1. Which of the following types radiations is absorbed by the upper layer of the atmosphere?
A). Radio-waves
B). Infrared
C). Visible
D). Ultraviolet
View Answer
Correct: B


2. After long periods of use, a gray spot develops on the inside of a bulb. This is because_____?
A). The tungsten filament evaporates and collects there
B). The heat of the bulb scorches the glass at the top
C). Dust inside the bulb condenses on the top
D). Glass undergoes a change due to the heat
View Answer
Correct: A


3. Approximately, how many times each day do our heart valves open and close normally?
A). 10,000
B). 1,00,000
C). 1,50,000
D). 2,00,000
View Answer
Correct: B


4. A nuclear reactor harnesses nuclear energy by_____?
A). Nuclear fusion
B). Spontaneous fission
C). Uncontrolled chain reaction
D). Controlled chain reaction
View Answer
Correct: D


5. Which one of the following raw material is used in the manufacture of foam used in mattresses, cushions, etc.?
A). Methanol
B). Ethanol
C). Urea
D). Phenol
View Answer
Correct: D


6. Permanent magnets can be made from_____?
A). Cobalt
B). Aluminium
C). Zinc
D). Lead
View Answer
Correct: A


7. Atmospheric pressure exerted on the earth is due to the_____?
A). Rotation of the earth
B). Revolution of the earth
C). Gravitational pull
D). Uneven heating of the earth
View Answer
Correct: C


8. Quantity of fresh air required for a man is_____?
A). 1000 cubic feet of air for every 20 minutes
B). 1000 cubic feet of air for every 20 seconds
C). 1000 cubic feet of air for every 10 minutes
D). 1000 cubic feet of air for every 10 seconds
View Answer
Correct: A


9. Where does the oxygen that keeps us alive come from?
A). Carbon dioxide
B). Carbonates absorbed from soil
C). Oxides of minerals
D). Water
View Answer
Correct: A


10. Which one of the following metals .pollutes the air of a city having. large number of automobiles?
A). Cadmium
B). Chromium
C). Lead
D). Copper
View Answer
Correct: C


11. The snow on the mountains does not melt all at once when it is heated by the sun because_____?
A). It becomes very hard
B). It reflects most of the heat from the sun
C). It has a low specific heat capacity
D). It has a high latent heat of fusion
View Answer
Correct: B


12. Where is blood formed in the human body?
A). Heart
B). Spleen
C). Bone marrow
D). Liver
View Answer
Correct: A


13. Which of the following is the name of the smallest part of the matter discovered by the scientists?
A). Proton
B). Neutron
C). Positron
D). Quark
View Answer
Correct: D


14. Trachoma is a disease of the_____?
A). Brain
B). Larynx
C). Ear
D). Eye
View Answer
Correct: D


15. Sodium depletion occurs in excessive sweating, and cannot be corrected by drinking water alone. When uncorrected, it may lead to_____?
A). Muscle cramps, loss of energy, fatigue and faintness
B). Increase of urea in blood
C). Swelling of ankles and feet
D). Renal failure
View Answer
Correct: A


16. The heart of a normal adult human being weighs about_____?
A). 200 grams
B). 300 grams
C). 400 grams
D). 500 grams
View Answer
Correct: B


17. The part of the body directly affected by Pneumonia is_____?
A). Bone tissue
B). Epidermal tissue
C). Nervous system
D). Respiratory system
View Answer
Correct: D


18. As the amount of clay in a soil increases, its water retaining capacity?
A). Decreases
B). Increases
C). Remains unchanged
D). None of these
View Answer
Correct: B


19. Hemoglobin in the blood is a complex protein rich in_____?
A). Copper
B). Gold
C). Iron
D). Silver
View Answer
Correct: C


20. Amino acids are a product of the digestion of_____?
A). Carbohydrates
B). Fats
C). Protein
D). Vitamins
View Answer
Correct: C


21. The most important stimulant in tea leaves is_____?
A). Brucine
B). caffeine
C). Phenylalanine
D). Theine
View Answer
Correct: B


22. Dolly is the name of the_____?
A). First cloned sheep
B). First cloned monkey
C). First test-tube baby
D). First human fossil
View Answer
Correct: A


23. Which part of the camera is analogue to the retina in the human eye?
A). Lens
B). Film
C). Aperture
D). Shutter
View Answer
Correct: B


24. When a person enters a dark room- from bright light he is not able to see clearly for little while because the_____?
A). Eye is unable to adjust itself immediately
B). Retina becomes insensitive momentarily
C). Iris is unable to dilate the pupil immediately
D). Distance between the lens and retina take time to adjust
View Answer
Correct: C


25. What is the average adult pulse rate?
A). 140-150
B). 115-125
C). 72-80
D). 60
View Answer
Correct: C


Post a Comment

0 Comments