Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 13

Everyday Science MCQs with Answers

Everyday science mcqs included in every NTS, PPSC, FPSC, CSS and other jobs test. A candidate who are going to appear in such test should prepare everyday science multiple choice questions to solve everyday science mcqs section. Everyday science basically the general knowledge of basic science which we experience daily in our life. A person should know the basic principles of science and technology. The following mcqs comprise the questions related to different kind of quantities units, environmental science and the various kind of substances multiple choice questions with answers.


Everyday Science MCQs with Answers Set 13

1. Joule is a unit of ______?
A). Electric Capacitance
B). Depth of water
C). Work or Energy
D). Mass
View Answer
Correct: C


2. What is the unit of electric charge?
A). Coulomb
B). Ampere
C). Hertz
D). Kelvin
View Answer
Correct: A


3. Ohm is a unit of_____?
A). Viscosity
B). Luminous flux
C). Electrical Resistance
D). Plane Angle
View Answer
Correct: C


4. What unit of measurement is poise?
A). Velocity
B). Pressure
C). Energy
D). Viscosity
View Answer
Correct: D


5. Newton is a unit of_____?
A). Force
B). Acceleration
C). Work
D). Energy
View Answer
Correct: A


6. Which unit is used to measure the ozone layer?
A). Debye
B). Dyne
C). Dobson
D). Siegbahn
View Answer
Correct: C


7. Volt is a unit of_____?
A). Weight (metric)
B). Power
C). Electric Potential
D). Distance
View Answer
Correct: C


8. Which is the largest cell In the human body?
A). Nerve cell
B). Muscle cell
C). Liver cell
D). Kidney cell
View Answer
Correct: A


9. The 'greenhouse effect' is due to increase in_____?
A). Atmospheric CO2 levels
B). Atmospheric SO2 levels
C). Soil organic content
D). Soil nitrogen
View Answer
Correct: A


10. What colour of visible light is the shortest in wavelength?
A). Violet
B). Blue
C). Red
D). Green
View Answer
Correct: A


11. What colour of visible light is the longest In wavelength?
A). Violet
B). Blue
C). Red
D). Green
View Answer
Correct: C


12. The gases which are used by divers as an artificial atmosphere are helium and_____?
A). Nitrogen
B). Oxygen
C). Carbon monoxide
D). Neon
View Answer
Correct: B


13. Which of the following is the most toxic gas?
A). Carbon dioxide
B). Carbon monoxide
C). Nitrogen dioxide
D). Carbon & Nitrogen
View Answer
Correct: B


14. Photosynthesis involves_____?
A). Reduction of CO2 and oxidation of water
B). Oxidation of H2O and release of O2
C). Reduction of CO2, oxidation H2O and release of O2
D). Reduction of CO2, oxidation of H2O and release of O2
View Answer
Correct: C


15. How many yards make a furlong?
A). 220
B). 440
C). 100
D). 200
View Answer
Correct: A


16. The gas used for artificial ripening of green fruits?
A). Acetylene
B). Methane
C). Ethane
D). Butane
View Answer
Correct: A


17. Which is the rarest element in world?
A). Astatine
B). Uranium
C). Thorium
D). Radium
View Answer
Correct: A


18. The working of a rocket is based on the principle of_____?
A). Newton's law
B). Flux meter
C). Flux Rule
D). Boyle Law
View Answer
Correct: A


19. Filtration of wastes from the blood in human body is done by_____?
A). Kidney
B). Lungs
C). Heart
D). Brain
View Answer
Correct: A


20. One horse power is equal to_____?
A). 736 watts
B). 746 watts
C). 748 watts
D). 756 watts
View Answer
Correct: B


21. Pure gold is_____?
A). 17 carat
B). 20 carat
C). 24 carat
D). 36 carat
View Answer
Correct: C


22. The sky is blue in colour because of_____?
A). The moisture present in the air
B). The scattering of light by dust particles or air molecules
C). Combination of various lights producing blue colour
D). All the above
View Answer
Correct: B


23. Acid rain contains high levels of_____?
A). Oxalic acid
B). Acetic acid
C). Sulphuric and nitric acids
D). Carbolic acid
View Answer
Correct: C


24. Which gas is used in the preparation of soft drinks?
A). Carbon dioxide
B). Oxygen
C). Nitrogen
D). Halogens
View Answer
Correct: A


25. How many teeth Adults have?
A). 22
B). 36
C). 32
D). 28
View Answer
Correct: C


Post a Comment

0 Comments