Download MCQs Questions Android App

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 8

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 8

Computer Science mcqs, fundamentals of computer mcqs multiple choice questions is the compulsory part of the NTS, PPSC, FPSC and all others computer related jobs tests. So before giving any test an individual should study the mcqs related to computer fundamentals. This Fundamentals of computer set 8 includes the mcqs which covers the topics such as data transfer technology, input and output devices functionalities, magnetic storage devices and printers.

We gathered and posts the mcqs related to fundamentals of computer which covers the topics such as history of computers, generation of computers, difference between various types of computer, computer security threats, classification of computers, computer input and output devices, computer hardware and software, storage devices, computer viruses and important terms related to computer functionality.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 8

1. Which technique is preferable for transferring a large amount of data to and from a memory in a short time?
A). DMA
B). Interrupt driven I/O
C). programmed I/O
D). None of these
View Answer
Correct: A
View Explanation

Short for direct memory access, a technique for transferring data from main memory to a device without passing it through the CPU. Computers that have DMA channels can transfer data to and from devices much more quickly than computers without a DMA channel can. This is useful for making quick backups and for real-time applications.


2. A digitising tablet can be used for?
A). Printing letters
B). Tracing diagrams
C). Reading bar codes
D). Demodulation
View Answer
Correct: B
View Explanation

A Digitising Tablet is a pointing device that facilitates the accurate input of drawings and designs. A drawing can be placed directly on the tablet, and the user traces outlines or inputs coordinate positions with a hand-held stylus.


3. Which of the following is a pointing device used in tablet computers for input?
A). Touch screen
B). Hard disk
C). CD-ROM drive
D). Printer
View Answer
Correct: A


4. What does a light pen contain?
A). Refillable ink
B). Pencil lead
C). Light sensitive elements
D). Processor
View Answer
Correct: C


5. What would be the best way to move around in a 3D environment?
A). Use a space mouse
B). Use a trackball
C). Use a keyboard
D). Use a Joystick
View Answer
Correct: A
View Explanation

The Space Mouse is a 3D motion controllers for industrial design and visual simulation applications. It provides intuitive and precise interactive motion control of three-dimensional graphic objects in up to six degrees of freedom simultaneously.


6. What input device could tell you the price of a bar of chocolate?
A). Mouse
B). Bar code reader
C). Optical mark reader
D). Light pen
View Answer
Correct: B


7. Where would you find a magnetic strip?
A). Credit card
B). Speakers
C). Smart card
D). NIC
View Answer
Correct: A


8. Hard copy in computer is a term used to describe____?
A). Writing on a hard board
B). Printed output
C). Storing information on the hard disk
D). Writing on Paper by hands
View Answer
Correct: B


9. What do the abbreviations VAB stand for?
A). Voice activated broadcasting
B). Voice answer back
C). Visual audio board
D). Voice application board
View Answer
Correct: B


10. A daisy wheel is a type of____?
A). Printer
B). Storage device
C). Pointing device
D). Input device
View Answer
Correct: A


11. An impact printer creates characters by using?
A). Electrically charged ink
B). An ink pen
C). An inked ribbon and print head
D). Laser beam
View Answer
Correct: C


12. You can not use____ with a flatbed plotter?
A). A pen
B). Paper
C). Eraser
D). None of these
View Answer
Correct: C


13. The essential component of ink jet printers is_____?
A). A cartridge
B). A drum
C). A ribbon
D). A Hammer
View Answer
Correct: A


14. A laser printer does NOT use?
A). A print head
B). A laser beam
C). A photoconductive drum
D). None of these
View Answer
Correct: A


15. The amount of data that a disk may contain is known as the disk’s____?
A). Volume
B). Size
C). Storage capacity
D). Depth
View Answer
Correct: C


16. You can physically ________ protect a floppy disk?
A). Read
B). Write
C). Read and Write
D). virus
View Answer
Correct: B


17. Magnetic storage devices can represent binary 0 by the absence of____?
A). Magnetic tape
B). A magnetic field
C). Static electricity
D). Photo Cell
View Answer
Correct: B
View Explanation

All magnetic storage devices read and write data by using electromagnetism. This basic principle of physics states that as an electric current flows through a conductor (wire), a magnetic field is generated around the conductor. Absence of magnetic field states as 0 in current location.


18. Formatting a disk results in all the data being____?
A). Deleted from the disk
B). Copied from the disk
C). Saved to the disk
D). None of these
View Answer
Correct: A


19. Which storage device has the largest capacity in MBs?
A). A CD-ROM
B). A floppy disk
C). Magnetic tape storage
D). All of the above
View Answer
Correct: A


20. Which storage device cannot be format?
A). Magnetic tape storage
B). A floppy disk
C). A CD-ROM
D). All of the above
View Answer
Correct: C


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 9

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 7

Post a Comment

0 Comments