Download MCQs Questions Android App

Educators Jobs Pedagogy Mcqs For NTS Set 2

Instructional Planning MCQs

Pedagogy mcqs, pedagogy mcqs for nts, instructional planning mcqs, pedagogy mcqs for nts with answers set 2. Pedagogy, study of teaching techniques, such as the aims of education and the methods in which such goals may be achieved. The field relies closely on educational psychology, which encompasses scientific theories of learning, and to a degree on the philosophy of education, which considers the aims and value of education from a philosophical perspective. The theory and practice of teaching, comes from the Greek word for boy or child— paidos , and agogos , meaning leader. The process of the leader guiding children to knowledge is synonymous with pedagogy ( Knowles, 1970 ).


Instructional planning mcqs, strategies, learning environment and pedagogy mcqs is the compulsory portion of every educator post nts test. This portion consists of 10 questions. Mostly questions are taking from B.Ed level course. Every individual who want to appear in educators jobs test should prepare it before appearing in the test. According to nts pattern we start the pedagogy multiple choice questions with answers series which contains questions from previous educators nts test. Every mcq set of this series consist 25 questions with their answers. Keep visiting our site we update it daily.


Instructional Planning, Strategies, Learning Environment, Pedagogy Mcqs Set 2

1. Which of the following is an approach to educational planning ? ?
A). Social Demand approach
B). Man-power approach
C). Both (A) and (B)
D). None of the above
View Answer
Correct: C


2. Institutional planning should be based on_____?
A). Time table
B). Administration
C). Aim and needs
D). Class rooms
View Answer
Correct: C


3. In which of the following instructional procedure is the main component?
A). Synthetics teaching model
B). Basic teaching model
C). Inductive model
D). Social-stimulation
View Answer
Correct: B


4. Which of the following expectation students have from group learning?
A). To distribute the work equally
B). To attract isolated student towards the group
C). To ignore individual view point
D). To get appreciation from the group
View Answer
Correct: B


5. In order to modify the undesirable behavior of a student the most effective method is?
A). To bring it to the notice of parents
B). To punish the student
C). To find out the reasons for the undesirable behavior and provide remedies
D). To ignore it
View Answer
Correct: C


6. "Man is born free but everywhere he is in chains" This statement has been given by?
A). Jean Jacques Rousseau
B). John Dewey
C). Abraham Maslow
D). W. I-I. Kilpatrick
View Answer
Correct: A


7. Which one of the following is not a principle of a good time table?
A).Flexibility
B). Variety
C). Coordination of efforts
D). Ruthless master
View Answer
Correct: D


8. The reason of absence and escape from school of the students is______?
A). Poor method of teaching
B). Ineffective teacher
C). Lack of interest in syllabus
D). All the above
View Answer
Correct:


9. Which of the following aspects is discussed in a Teacher’s diary?
A). Teaching Content
B). Class Time Table
C). Teacher information
D). All of the above
View Answer
Correct: D


10. In teaching experienced members guide the immature one’s for?
A). Qualification
B). Spending time
C). Quality of life
D). Adjustment of life
View Answer
Correct: D


11. Which is not the focal point of triangular process of teaching?
A). Teacher
B). Pupil
C). Contents
D). Teaching method
View Answer
Correct: D


12. The goal of teaching is?
A). To involve pupils in activities
B). To impart knowledge
C). Desirable change in behavior
D). To give information
View Answer
Correct: C


13. The rules of presenting the contents to make them easy are called______?
A). Maxims of teaching
B). Techniques of teaching
C). Teaching strategies
D). Method of teaching
View Answer
Correct: A


14. SOLO stands for_______?
A). System of the observed learning output
B). Structure of the observed learning outcome
C). Structure of the observed learning output
D). System of the observed learning outcome
View Answer
Correct: B


15. With reference to solo taxonomy one aspect of a task is understood in?
A). Unistructural level
B). Multistructural level
C). Rational level
D). Extended abstract level
View Answer
Correct: A


16. A program of activities which is designed to attain educational ends is?
A). Learning
B). Syllabi
C). Curriculum
D). Instruction
View Answer
Correct: C


17. The level of school administration can best be judged through?
A). Beautiful building
B). Head teacher
C). Learning outcomes
D). Teachers students relations
View Answer
Correct: C


18. Coordinating , stimulating and directing the growth of teacher is the purpose of?
A). Administration
B). Inspection
C). Supervision
D). Management
View Answer
Correct: B


19. What is the most important element of non formal education?
A). Teacher
B). Student
C). Media
D). School
View Answer
Correct: C


20. The sum of curricular and co-curricular activities is?
A). Curriculum
B). Aim
C). Pedagogy
D). Summative evaluation
View Answer
Correct: A


21. Pedagogy is concerned with______?
A). Aims
B). Content
C). Teaching Methods
D). Evaluation
View Answer
Correct: C


22. In educational process which one is evaluated_____?
A). Content
B). Methods
C). Aim
D). All of the above
View Answer
Correct:


23. The number of domains in taxonomies of educational objective is?
A). Two
B). Three
C). Five
D). Six
View Answer
Correct: B


24. Which domain is concerned with physical and motor skills?
A). Cognitive Domain
B). Affective Domain
C). Psychomotor domain
D). None of above
View Answer
Correct: C


25. Teacher performs practically and explains in______?
A). Lecture method
B). Discovery method
C). Demonstration method
D). Problem solving method
View Answer
Correct: C


Next: Educators Jobs Pedagogy Mcqs For NTS Set 3

Previous: Educators Jobs Pedagogy Mcqs For NTS Set 1

Post a Comment

0 Comments