Download MCQs Questions Android App

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 1

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 1

Fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 1. A computer is an electronic machine which takes raw facts and figures as data input and process it by using his brain processor and convert it into useful information. Computer has input unit, processing unit, storage unit and output unit. A computer can not work without it's driver and that is operating system. Without an operating system computer is useless. Input unit have input devices such as mouse, keyboard, joystick. Similarly output unit have output devices such as monitor, printer, plotter etc..

Fundamentals of computer mcqs sets include all type of multiple choice questions with answers which covers the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, windows, computer motherboard structure and important terms related to computer functionality.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 1

1. The most important part of an information system is?
A). People
B). Hardware
C). Software
D). Data
View Answer
Correct: A


2. An example of an Optical Storage device is?
A). Magnetic Tapes
B). USB Disk
C). Floppy Disk
D). DVD
View Answer
Correct: D


3. Which of the following is an example of an Operating System?
A). MS DOS
B). MS Access
C). Spreadsheets
D). Photoshop
View Answer
Correct: A


4. Which of the following is part of the system unit?
A). Monitor
B). Motherboard
C). Keyboard
D). None of the above
View Answer
Correct: B


5. What unit of storage is used to represent 109 bytes?
A). Kilobyte
B). Terabyte
C). Megabyte
D). Gigabyte
View Answer
Correct: D


6. Memory stores?
A). the operating system
B). application programs
C). the data being processed by the application programs
D). all of the above

View Answer
Correct: D


7. The processor’s ______________ controls the timing of all the computer operations?
A). system clock
B). register
C). machine cycle
D). arithmetic logic unit (ALU)
View Answer
Correct: A


8. The brain of any computer system is?
A). ALU
B). Memory
C). CPU
D). Control unit
E). None of the above
View Answer
Correct: C


9. VGA is stands for?
A). Video Graphics Array
B). Visual Graphics Array
C). Volatile Graphics Array
D). Video Graphics Adapter
View Answer
Correct: D


10. The most advanced form of ROM is?
A). PROM
B). RAM
C). Cache memory
D). EEPROM
View Answer
Correct: D


11. A byte represents a group of?
A). 20 bits
B). 32 bits
C). 16 bits
D). 8 bits
View Answer
Correct: D


12. CD-ROM stands for?
A). Compactable Read Only Memory
B). Compactable Disk Read Only Memory
C). Compact Disk Read Only Memory
D). Compact Data Read Only Memory
View Answer
Correct: C


13. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
A). FORTRAN
B). C
C). PROLOG
D). COBOL
E). None of the above
View Answer
Correct: C
Explanation

Prolog is a general purpose logic programming language associated with artificial intelligence and computational linguistics.


14. The number of bits the processor can transmit at a given time is called?
A). Bus width
B). Access time
C). Word size
D). Channel speed
View Answer
Correct: C
View Explanation

The number of bits that a CPU can process at one time. Processors with many different word sizes have existed though powers of two (8, 16, 32, 64) have predominated for many years.


15. Bit is short for?
A). binary digit
B). Digital byte
C). binary unit
D). Binary system
View Answer
Correct: A


16. UNIVAC is?
A). Universal Array Computer
B). Universal Automatic Computer
C). Unique Automatic Computer
D). Unvalued Automatic Computer
View Answer
Correct: B


17. IBM 1401 is?
A). First Generation Computer
B). Third Generation Computer
C). Second Generation Computer
D). Fourth Generation Computer
View Answer
Correct: C


18. MICR stands for?
A). Magnetic Ink Cases Reader
B). Magnetic Ink Code Reader
C). Magnetic Ink Character Reader
D). None
View Answer
Correct: C


19. Computer processor chips are sometimes referred to as?
A). microprocessor
B). heat sinks
C). bits
D). sockets
View Answer
Correct: A


20. To be able to open several applications or to allow large programs to run in a system with limited memory, ______ is used?
A). Cache memory
B). Virtual memory
C). Flash memory
D). All of the above
View Answer
Correct: B
View Explanation

Virtual memory is a feature of an operating system (OS) that allows a computer to compensate for shortages of physical memory by temporarily transferring pages of data from random access memory (RAM) to disk storage.



Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 2

Post a Comment

0 Comments