Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 9

ppsc everyday science mcqs

Everyday science mcqs with answers set 9. The knowledge of basic concepts of science is essential for every person. A less or highly educated person should know the general science terms which we use daily in our life. A person should know food calories, the knowledge about gases used in food things, the facts about human body, the various effects of temperatures etc..

The following is the 9th everyday science multiple choice questions set which comprises 25 mcqs. All mcqs are taken from different kind of previous tests and most questions are repeated questions. All the following questions will help you to solve both everyday science and general knowledge section. All mcqs are vaild for every kind of NTS, PPSC, FPSC jobs tests.

Everyday Science MCQs with Answers Set 9

1. Which one of the following would give the highest energy per gram?
A). Glucose
B). Proteins
C). Fats
D). Sucrose
View Answer
Correct: C


2. Which one of the following units represents the largest amount of energy?
A). Calorie
B). Joule
C). Erg
D). Electron volt
View Answer
Correct: A


3. A woman's voice is shriller than a man's due to_____?
A). Higher frequency
B). Higher amplitude
C). Lower frequency
D). Weak vocal chords
View Answer
Correct: A


4. Which gas is used in the preparation of soft drinks?
A). Oxygen
B). Carbon dioxide
C). Nitrogen
D). Halogens
View Answer
Correct: B


5. Why are soft drinks made with chilled water rather than water at room 'temperature?
A). Ingredients dissolve better in chilled-water
B). Chilled water enhances the taste
C). Chilled water attracts more carbon dioxide
D). Chilled water is more hygienic
View Answer
Correct: C


6. Coke is made by heating coal in the absence of air at_____?
A). 700 °C
B). 900 °C
C). 1300 °C
D). 1700 °C
View Answer
Correct: C


7. In blood, the percentage of water is_____?
A). 75%
B). 85%
C). 90%
D). 95%
View Answer
Correct: C


8. As the temperature of ice rises, the ice melts and its density_____?
A). Decreases
B). Remains constant
C). Increases
D). Increases upto 10 °C
View Answer
Correct: C


9. Water is a universal solvent for what reactions?
A). Physical
B). Chemical
C). Nuclear
D). Biochemical
View Answer
Correct: D


10. The volume percentage of nitrogen in air is_____?
A). 60%
B). 67%
C). 74%
D). 78%
View Answer
Correct: D


11. Nitrogen occurs in plants and animals in the form of_____?
A). Minerals
B). Fats
C). Carbohydrates
D). Proteins
View Answer
Correct: D


12. Air contains volume of carbon dioxide approximately_____?
A). 3 %
B). 33%
C). 0.3 %
D). 0.03%
View Answer
Correct: D


13. The gases which are used by divers as an artificial atmosphere are helium and_____?
A). Nitrogen
B). Oxygen
C). Neon
D). Carbon monoxide
View Answer
Correct: B


14. The second most abundant metal found in the earth's crust is______?
A). Iron
B). Aluminium
C). Calcium
D). Sodium
View Answer
Correct: A


15. Which of the following is involved in blood clotting?
A). Sodium
B). Magnesium
C). Calcium
D). Potassium
View Answer
Correct: C


16. For water purification, we use_____?
A). Chlorine
B). Bromine
C). Flourine
D). Iodine
View Answer
Correct: A


17. Deficiency of chloride cause the impaired growth in______?
A). Animals
B). Infants
C). Plants
D). Young man
View Answer
Correct: B


18. The human blood is divided into______?
A). Two groups
B). Three groups
C). Four groups
D). Five groups
View Answer
Correct: C


19. Which type of blood of individuals are known as universal donor?
A). Type A
B). Type B
C). Type AB
D). Type O
View Answer
Correct: D


20. Which type of blood of individuals are universal recipients?
A). Type A
B). Type A, B
C). Type B
D). Type O
View Answer
Correct: B


21. A man can survive without food for at least____?
A). One month
B). Two months
C). Three months
D). Four months
View Answer
Correct: A


22. The muscles, tissues and blood all are made up of_____?
A). Carbohydrates
B). Proteins
C). Vitamins
D). Fats
View Answer
Correct: B


23. One gram of carbohydrates give energy of the amount______?
A). 2 K Calories
B). 4.1 K Calories
C). 6.3 K Calories
D). 8.0 K Calories
View Answer
Correct: B


24. What amount of fats give energy of 9.3 K Calories?
A). 0.5 gram
B). 1.0 gram
C). 2.0 gram
D). 4.1 gram
View Answer
Correct: B


25. The amount of energy in wheat is______?
A). 100 K Calories / 100 gm
B). 245 K Calories / 100 gm
C). 348 K Calories / 100 gm
D). 490 K Calories / 100 gm
View Answer
Correct: C


Post a Comment

0 Comments