Download MCQs Questions Android App

Everyday Science MCQs with Answers Set 15

everyday science mcqs questions

Everyday science multiple choice questions with answers for NTS, PPSC, FPSC and CSS base jobs test set 15. Everyday science questions are the compulsory part of every PPSC, NTS, FPSC and CSS test. It is good if we prepare everyday science mcqs before appear in any test. The following set is the 15th set of our everyday science mcqs series. This set includes the mcqs of various science fields and their functioning domains. It also includes the questions related to health sector, plants study and structure of nucleus and its components.

Everyday Science MCQs with Answers Set 15

1. Plants are called the _____ of nature?
A). stomach
B). liver
C). heart
D). lungs
View Answer
Correct: D


2. What makes the green colour of plants?
A). Chloroplast
B). Chlorophyll
C). Plasmids
D). None of these
View Answer
Correct: B


3. What is the outermost boundary of plants?
A). Cell membrane
B). Cytoplasm
C). Nucleus
D). Cell wall
View Answer
Correct: D


4. John Walker invented_____?
A). Safety match
B). Safety razor
C). Safety pin
D). Safety valve
View Answer
Correct: A


5. The material used for bleaching paper pulp is_____?
A). Caustic soda
B). Sodium
C). Lime
D). Alum
View Answer
Correct: B


6. Amnesia is related to_____?
A). Loss of memory
B). Loss of hearing
C). Sleeping sickness
D). Loss of Teeth
View Answer
Correct: A


7. The study of biology at a molecular level is called_____?
A). Hematology
B). Taxonomy
C). Molecular Biology
D). Cryptography
View Answer
Correct: C


8. The branch of medicine dealing with the nervous system and its disorders_____?
A). Neurology
B). Taxonomy
C). Archaeology
D). Mineralogy
View Answer
Correct: A


9. The study of the behavior and properties of matter is called_____?
A). Physics
B). Anatomy
C). Cryptography
D). None of these
View Answer
Correct: A


10. The study of the mechanical, physical, and biochemical functions of living organisms is called_____?
A). Taxonomy
B). Hematology
C). Thermodynamics
D). Physiology
View Answer
Correct: D


11. The science of classification of animals and plants is called_____?
A). Taxonomy
B). Hematology
C). Thermodynamics
D). Anatomy
View Answer
Correct: A


12. The study of animals is called_____?
A). Hematology
B). Taxonomy
C). Zoology
D). Anatomy
View Answer
Correct: C


13. Cytology is the study of_____?
A). Cell
B). Tissue
C). Organ
D). None of these
View Answer
Correct: A


14. _____ deals with organic tissues.
A). Pathology
B). Carpology
C). Histology
D). Cryogenics
View Answer
Correct: C


15. What is ornithology?
A). Insects
B). Bee keeping
C). Birds
D). Cancer
View Answer
Correct: C


16. The study of human population is called_____?
A). Anatomy
B). Demography
C). Cytology
D). Histology
View Answer
Correct: B


17. The science that studies living organisms_____?
A). Biology
B). Taxonomy
C). Anatomy
D). None of these
View Answer
Correct: A


18. The scientific study of plant life is called_____?
A). Hematology
B). Botany
C). Archaeology
D). None of these
View Answer
Correct: B


19. What does a philologist study?
A). Word pronunciation
B). Languages
C). Learning
D). Autography
View Answer
Correct: B


20. Entomology is the study of_____?
A). Insects
B). Bee keeping
C). Birds
D). Cancer
View Answer
Correct: A


21. Which particle of atom has a positive charge?
A). Proton
B). Neutron
C). Electrons
D). None of these
View Answer
Correct: A


22. Which particle of atom has no charge?
A). Proton
B). Neutron
C). Electrons
D). None of these
View Answer
Correct: B


23. Which particle of atom has a negative charge?
A). Proton
B). Neutron
C). Electrons
D). None of these
View Answer
Correct: C


24. Which are on the outer orbit of a atom?
A). Proton
B). Neutron
C). Electrons
D). None of these
View Answer
Correct: C


25. Stainless steel is an alloy of_____?
A). Iron, Carbon and Nickel
B). Iron and Manganese
C). Iron, Chromium and Zinc
D). Iron, Chromium and Nickle
View Answer
Correct: D


Post a Comment

0 Comments