Pak Study MCQs With Answers Set 2

Pakistan studies mcqs set 2

Pak study MCQs with answers set 2. General knowledge questions about Pakistan history, geography, constitution and landmarks are the compulsory part of every PPSC, FPSC, SPSC, KPKSC and CSS based jobs test. Each test contains more than twenty questions of pakistan study. An aspirant must prepare Pakistan studies multiple choice questions before appear in any PPSC job test. The following Pakistan studies MCQs are grabbed from PPSC and others commissions past papers


Pak Study MCQs Set 2

1. When was Sui Gas first discovered in Pakistan?
A). 1959
B). 1952
C). 1961
D). 1982
View Answer
Correct: B


2. What is the total length of coastline of Pakistan?
A). 1020 Km
B). 1046 Km
C). 1095 km
D). 1126 km
View Answer
Correct: B


3. Sindh was separated from Bombay in _____?
A). 1947
B). 1929
C). 1935
D). 1937
View Answer
Correct: C


4. The largest earth filled dam of the world is _____?
A). Mangla dam
B). Swan dam
C). Tarbela dam
D). Warsak dam
View Answer
Correct: C


5. Operation Zarb-e-Azb underwent in the former FATA. Azb was the name of _____?
A). Sword of the Holy Prophet (PBUH)
B). Sword of Hazrat Ali (R A)
C). A two headed Arrow
D). War against enemies of humanity
View Answer
Correct: A


6. Wakhan Corridor is located to the ___ of Pakistan.
A). West
B). East
C). North
D). South-West
View Answer
Correct: C


7. Who was the first governor general of the State Bank of Pakistan?
A). Zahid Hussain
B). Abdul Qadir
C). S. A Hasnie
D). Mahbubur Rashid
View Answer
Correct: A


8. Kirthar Range is a mountain range in Pakistan extending about 190 miles. In which province of Pakistan does the range's largest portion reside?
A). Punjab
B). Sindh
C). Balochistan
D). Khyber Pakhtunkhwa
View Answer
Correct: C


9. When Balochistan was given the status of Pakistan?
A). 1969
B). 1970
C). 1971
D). 1972
View Answer
Correct: B


10. What is the length of Karakoram highway?
A). 810 miles
B). 710 miles
C). 910 miles
D). 610 miles
View Answer
Correct: A


11. Katas Raj temples are revered Hindu temples in Pakistan. In which district the temples reside?
A). Jhelum
B). Mianwali
C). Chakwal
D). Dera Ghazi Khan
View Answer
Correct: C


12. Nawab Malik Amir Mohammad Khan also known as Nawab of Kalabagh was governor of West Pakistan in 1960. He was from _____?
A). Bahawalpur
B). Mirpur Khas
C). Mianwali
D). D. I. Khan
View Answer
Correct: C


13. Attock fort was built during the reign of which Mughal?
A). Akbar
B). Humayun
C). Shah Jahan
D). Aurangzeb
View Answer
Correct: A


14. According to the World Bank, what was the growth rate of Pakistan in 2018?
A). 5.4%
B). 5.8%
C). 5.12%
D). 5.10%
View Answer
Correct: B


15. IRSA, Indus River System Authority was established for regulating and monitoring the distribution of water sources of Indus rivers in _____?
A). 1991
B). 1992
C). 1993
D). 1994
View Answer
Correct: B


16. Sindh Sagar Doab is one of the five major doabs of the Punjab province. it is the tract of land between the following rivers?
A). Indus and Chenab
B). Chenab and Jhelum
C). Indus and Jhelum
D). Jehlum and Ravi
View Answer
Correct: C


17. According to a report published by IMF, Pakistan has been ranked _____ in the World among countries facing acute water shortage.
A). 2nd
B). 3rd
C). 4th
D). 5th
View Answer
Correct: B


18. When in ICC Champions Trophy did Pakistan defeat India?
A). 18 June
B). 22 June
C). 24 June
D). 26 June
View Answer
Correct: A


19. Which city of Pakistan was hit by the earthquake in 1935?
A). Muzaffarabad
B). Attock
C). Quetta
D). Peshawar
View Answer
Correct: C


20. In which country does the Batura Glacier lie?
A). China
B). Nepal
C). Pakistan
D). India
View Answer
Correct: C


21. Which province among the following has Uch gas field?
A). Punjab
B). Sindh
C). Balochistan
D). Khyber Pakhtunkhwa
View Answer
Correct: C


22. Which gas field among the following is the second-largest gas field in Pakistan which is being operated by OGDCL?
A). Bobi gas field
B). Chachar gas field
C). Qadirpur gas field
D). Uch gas field
View Answer
Correct: C


23. Who among the following Prime Ministers of Pakistan secured Gwadar from Oman?
A). Ch. Muhammad Ali
B). Feroz Khan Noon
C). I.I. Chundriger
D). M. Ali Bogra
View Answer
Correct: B


24. Kartarpur corridor links which Gurdwara to India _____?
A). Panja Sahib
B). Sacha Sauda
C). Darbar Sahib
D). Rohri Sahib
View Answer
Correct: C


25. Pakistan being Alma Ata signatory in 1978 launched. The national program for family planning and primary health in _____?
A). 1968
B). 1973
C). 1985
D). 1994
View Answer
Correct: D


Read also>->>Pak Study MCQs Set 1

Read also>->>Pak Study MCQs Set 3

Post a Comment

0 Comments