Biology MCQs With Answers Set 2

biology mcqs for ppsc lecturer test set 2

Biology MCQs with answers set 2. Biology MCQs set 2 contains questions about the introduction to biology. These questions are very useful for a 9th class student to an M.Phil student. By preparing these questions, you can prepare well for the jobs of educators or all the jobs of PPSC which are related to biology or biology lectures test.

This is the second set of our biology series in which we have included questions from all the basic levels of biology. These questions are taken from the first chapter of the ninth grade biology textbook. We will similarly include questions from basic to advanced levels in the next sets.

Biology MCQs Set 2

1. Which of the following is a macromolecule?
A). Lipid
B). Starch
C). Protein
D). Glucose
View Answer
Correct: D


2. In how many groups biomolecules are divided?
A). Two
B). Three
C). Four
D). Five
View Answer
Correct: A


3. Biomolecules assemble in a particular way and form _____.
A). Cell
B). Organ
C). Organelle
D). Tissue
View Answer
Correct: C


4. Which level of organization is not visible in plants?
A). Individual Level
B). Organ system level
C). Organ
D). Tissue
View Answer
Correct: B


5. An example of plant tissue _____.
A). Connective tissue
B). Nervous tissue
C). Muscular tissue
D). Ground tissue
View Answer
Correct: D


6. Similar cells organized into groups and performing same function are known as _____.
A). Organ system
B). Tissue
C). Organ
D). Organelle
View Answer
Correct: B


:>>Watch Top 12 Dangerous Beaches in the World

7. Stomach consists of _____.
A). Epithelial Tissue
B). Muscular tissue
C). Connective tissue
D). Both a and b
View Answer
Correct: D


8. Members of the same species living in same place are called _____.
A). Habitat
B). Community
C). Biosphere
D). Population
View Answer
Correct: D


9. The area of the environment in which organism lives _____.
A). Ecosystem
B). Habitat
C). Biosphere
D). Both a and b
View Answer
Correct: B


10. Which one is not a complex community?
A). Pond
B). Habitat
C). Forest
D). A fallen log
View Answer
Correct: D


11. Zone of life on earth _____.
A). Community
B). Ecosystem
C). Biosphere
D). None of these
View Answer
Correct: C


12. Number of major groups in which all the organisms have been divided _____.
A). 2
B). 3
C). 4
D). 5
View Answer
Correct: D


13. What is true About Amoeba?
A). Multi-cellular eukaryote
B). Unicellular Prokaryote
C). Simple Multi-cellular
D). Unicellular Eukaryote
View Answer
Correct: D


:>>Watch 5 Most Beautiful Places to Visit in The World

14. Amoeba is _____.
A). Autotrophic
B). Heterotrophic
C). Both a and b
D). Ectoparasites
View Answer
Correct: B


15. Which one organism has colonial mode of life?
A). Amoeba
B). Volvox
C). Paramecium
D). Euglena
View Answer
Correct: B


16. What is true about volvox?
A). Unicellular eukaryote
B). Multicellular eukaryote
C). Unicellular prokaryote
D). Colonial eukaryote
View Answer
Correct: D


17. The scientific name Brassica campestris is for the plant _____.
A). Mango
B). Apple
C). Mustard
D). Melon
View Answer
Correct: C


18. Mustard plant is sown in _____.
A). Summer
B). Winter
C). Spring
D). Autumn
View Answer
Correct: B


:>>Watch Top 10 Craziest Ways of Smuggling Drugs Used by People

19. Organ of plant that takes part in sexual reproduction _____.
A). Stem
B). Root
C). Leaf
D). Flower
View Answer
Correct: D


20. Types of tissues present in frog _____.
A). Glandular
B). Epithelial
C). Muscular
D). All of these
View Answer
Correct: D


21. The assembling of organelles leads to the formation of _____.
A). Atoms
B). Cells
C). Tissues
D). Molecules
View Answer
Correct: B


22. The bio-elements are combined instead of isolation through _____.
A). Covalent bonding only
B). Ionic bonding only
C). Micro bonding
D). Ionic and covalent bonding
View Answer
Correct: D


23. Biomolecule having low molecular weight is known as _____.
A). Micro molecule
B). Macro molecules
C). Complex molecule
D). Compounds
View Answer
Correct: A


:>>Watch Top 10 Interesting Facts About Russia That You May Not Know Before

24. The organ system by which the digestion process is carried is called _____.
A). Endoplasmic system
B). Muscular system
C). Digestive system
D). Molecular system
View Answer
Correct: C


25. The organelle which is responsible for protein synthesis is _____.
A). Ribosomes
B). Golgi bodies
C). Endoplasmic reticulum
D). Cytoplasm
View Answer
Correct: A


26. The stones in kidneys are removed by a technique called _____.
A). Dialysis
B). Renal surgery
C). Lithotripsy
D). Farming
View Answer
Correct: B


27. The organelle which is responsible for cellular respiration is _____.
A). Ribosomes
B). Mitochondria
C). Cytoplasm
D). Epithelial tissue
View Answer
Correct: B


28. The organ which is specialized for food storing and digestion of proteins is _____.
A). Lungs
B). Stomach
C). Kidneys
D). Liver
View Answer
Correct: B


:>>Watch Watch Pakistan Stock Exchange Terrorist Attack Real Video

29. The branches, roots, stems, and leaves are classified as _____.
A). Vegetative organs
B). Unicellular organs
C). Vegetative organs
D). Reproductive organs
View Answer
Correct: C


30. The study of naming and classification of organisms into groups and subgroups is called _____.
A). Entomology
B). Immunology
C). Paleontology
D). Taxonomy
View Answer
Correct: D


Read also>->>Biology MCQs With Answers Set 1

Post a comment

0 Comments