Biology MCQs With Answers Set 1

biology mcqs test online set 1

Biology MCQs with answers set 1 comprises 30 biology multiple-choice questions related to the topic "Introduction to biology". This biology MCQs are very helpful for those who want to learn biology concepts from the beginning. We start this new MCQs series for our loyal readers who especially request us to post biology MCQs on this site.

As I said above this biology MCQ set is very helpful for all public and private schools Pakistani students who are currently in level 9. All the MCQs are taken from the biology past papers. Many of the questions in this set have appeared in previous papers. If you are a 9th class student and want to prepare for your final exam or if you want to prepare for educators' job or lecturer jobs then this series of biology will come in handy.

Biology MCQs With Answers Set 1

1. Science is the study that includes _____.
A). Experiments
B). Observation
C). Both a and b
D). None of these
View Answer
Correct: C


2. Scientific study of living organisms is called _____.
A). Chemistry
B). Biotechnology
C). Geology
D). Biology
View Answer
Correct: D


3. Word "Biology" has been derived from _____.
A). French
B). English
C). Greek
D). Italian
View Answer
Correct: C


4. The word "Logos" means _____.
A). Reasoning
B). Thought
C). Both a and b
D). None of these
View Answer
Correct: C


5. The division of biology that deals with study of animals is called _____.
A). Botany
B). Zoology
C). Microbiology
D). Anatomy
View Answer
Correct: B


6. The branch of biology that deals with the study of form and structures of living organism is called _____.
A). Morphology
B). Anatomy
C). Histology
D). Cell biology
View Answer
Correct: A


7. The microscopic study of tissues _____.
A). Histology
B). Entomology
C). Pharmacology
D). Paleontology
View Answer
Correct: A


8. Histology is the scientific study of _____.
A). Muscles
B). Cells
C). Organs
D). Tissues
View Answer
Correct: D


9. The study of the functions of different parts of living organisms is called _____.
A). Morphology
B). Anatomy
C). Histology
D). Physiology
View Answer
Correct: D


10. The study of structure and functions of cells and cell organelles is _____.
A). Histology
B). Anatomy
C). Cell biology
D). Paleontology
View Answer
Correct: C


11. The study of internal structure is called _____.
A). Cell Biology
B). Anatomy
C). Morphology
D). Physiology
View Answer
Correct: B


12. The study of inheritance is called _____.
A). Embryology
B). Physiology
C). Genetics
D). Zoology
View Answer
Correct: C


13. The study of Genes and their roles in inheritance is called _____.
A). Anatomy
B). Inheritance
C). Genetics
D). Histology
View Answer
Correct: C


14. The study of remains of extinct organisms _____.
A). Taxonomy
B). Biotechnology
C). Paleontology
D). Entomology
View Answer
Correct: C


15. The study of fossil is called _____.
A). Immunology
B). Paleontology
C). Pharmacology
D). Parasitology
View Answer
Correct: B


16. Molecular biology is also known as _____.
A). Biochemistry
B). Biometry
C). Bioeconomics
D). None of these
View Answer
Correct: A


17. The branch of biology that deals with the study of social behavior of the animals that make societies _____.
A). Parasitology
B). Immunology
C). Socio Biology
D). Entomology
View Answer
Correct: C


18. Study of insects is called _____.
A). Entomology
B). Embryology
C). Histology
D). Immunology
View Answer
Correct: A


19. Study of occurrence and distributions of living organisms in different regions of World _____.
A). Biochemistry
B). Biogeography
C). Biometry
D). Entomology
View Answer
Correct: B


20. The cost and profit value of yield of wheat crop can be calculated through _____.
A). Bioeconomics
B). Biogeography
C). Biophysics
D). Biometry
View Answer
Correct: A


21. The art of gardening _____.
A). Agriculture
B). Animal Husbandry
C). Forestry
D). Horticulture
View Answer
Correct: D


22. Profession dealing with production of useful products through micro-organisms _____.
A). Animal Husbandry
B). Biotechnology
C). Microbiology
D). Biochemistry
View Answer
Correct: B


23. Total number of elements that occur in Nature _____.
A). 80
B). 88
C). 90
D). 92
View Answer
Correct: D


24. Elements that take part in making body mass of a living organisms _____.
A). 15
B). 16
C). 17
D). 18
View Answer
Correct: B


25. Percentage composition of water in protoplasm of all living things _____.
A). 50-60%
B). 60-70%
C). 70-80%
D). 80-90%
View Answer
Correct: B


26. The element mostly present in an individual is _____.
A). Nitrogen
B). Carbon
C). Hydrogen
D). Oxygen
View Answer
Correct: D


27. Percentage composition of oxygen in the protoplasm of living organisms _____.
A). 31%
B). 43%
C). 65%
D). 77%
View Answer
Correct: C


28. Percentage composition of hydrogen in the protoplasm of living organisms _____.
A). 10%
B). 20%
C). 30%
D). 40%
View Answer
Correct: A


29. Protons and Neutrons are included in _____ level.
A). Molecular
B). Atomic
C). Organelle
D). Sub-Atomic
View Answer
Correct: D


30. Which one of the following is Macromolecule?
A). Glucose
B). Water
C). Hydrogen
D). Starch
View Answer
Correct: D


Read also>->>Biology MCQs With Answers Set 2

Post a comment

0 Comments