Everyday Science MCQs with Answers Set 11

nts everyday science mcqs

NTS, PPSC, FPSC everyday science mcqs set 11. The basic knowledge of science and technology is essential to learn every human beings. The current era is the modern and educated era. Almost everyday new technologies introduced in all over the world. We daily hear the news of New cellphones, laptops, space discoveries, new weapons and new inventions in health sectors. All the new things based on the basic science rules. If we know those rules we can quickly understand and describe the new technologies. Following set of mcqs includes the mcqs related to modern technologies which we used daily in our life but did not know their working principles.

Everyday Science MCQs with Answers Set 11

1. The carrier waves used for the radio transmission have frequency upto_____?
A). 15 KHz
B). 30 KHz
C). 90 KHz
D). 150 KHz
View Answer
Correct: B


2. Video camera is used to convert_____?
A). Heat into x-rays
B). Sound into electrical signals
C). Electrical signals into pictures
D). Picture into electrical signals
View Answer
Correct: D


3. The range of a 100 meter high TV transmitter ariel is about_____?
A). 10 km
B). 20 km
C). 30 km
D). 50 km
View Answer
Correct: C


4. The waves used for sending signals to the satellite from ground station are_____?
A). X-rays
B). Sound waves
C). Micro waves
D). Ultraviolet rays
View Answer
Correct: C


5. A mobile phone sends and receives messages through_____?
A). Sound waves
B). Micro waves
C). Ultraviolet waves
D). Radio waves
View Answer
Correct: D


6. The procedure of crushing the gallstones and kidney stone by laser is called_____?
A). MRI
B). Kidney surgery
C). Angiography
D). Lithotropsy
View Answer
Correct: D


7. Three dimensional image formed by laser is called______?
A). Photograph
B). Hologram
C). Two dimensional sketch
D). Photocopy
View Answer
Correct: B


8. Optical fibers are the fine strands of_____?
A). Glass
B). Iron
C). Calcium
D). Mercury
View Answer
Correct: A


9. The satellites which revolve in such an orbit, so that they move with earth rotation are called_____?
A). Geo satellites
B). Stationary satellites
C). Earth-space satellites
D). Geo-stationary satellites
View Answer
Correct: D


10. Radar transmits short pulses of high frequency called_____?
A). Infrared waves
B). Radio waves
C). Ultraviolet waves
D). Sound waves
View Answer
Correct: B


11. The ray with high penetrating power is_____?
A). a-rays
B). 1-rays
C). y-rays
D). x-rays
View Answer
Correct: A


12. The penetration of x-rays through an object depends upon the object's_____?
A). Density
B). Shape
C). Pressure
D). Size
View Answer
Correct: A


13. To find the hidden secrets under the water, the • ships and submarines use the_____?
A). Radiation system
B). Sonar system
C). X-ray system
D). Radiation system
View Answer
Correct: B


14. Recording of brain waves from outer surface of head 'is called______?
A). E C.G.
B). MRI
C). C.T. scan
D). E.E.G.
View Answer
Correct: D


15. Ball bearings are used in cycles, scooters to _____?
A). Reduce the friction between the wheel and the axle
B). Increase the friction between the wheel and the axle
C). Reduce the friction between ground and the wheel
D). None of these
View Answer
Correct: A


16. Steel is more elastic than rubber because______?
A). Its density is high
B). It is a metal
C). Ratio of stress to strain is more
D). Ratio of stress to strain is less
View Answer
Correct: C


17. What does make the blood look red?
A). Red corpuscles
B). Hemoglobin
C). Plasma
D). Certain secretions
View Answer
Correct: B


18. In railway tracks, a small gap is left between the rails______?
A). To allow for the expansion during heat
B). To save the cost of metal
C). To permit the shrinkage of metal
D). None of the above
View Answer
Correct: A


19. Friction can be reduced by changing over from_____?
A). Sliding to rolling
B). Rolling to sliding
C). Potential energy to kinetic energy
D). Dynamic to static
View Answer
Correct: A


20. Ice blocks are covered with sawdust_______?
A). To prevent the dust from collecting on the ice
B). Because ice being cold cannot be lifted with bare hands
C). To provide necessary insulation from heat
D). None of the above
View Answer
Correct: C


21. The acid used in a car battery is_____?
A). Hydroelectric acid
B). Nitric acid
C). Sulphuric acid
D). Carbonic acid
View Answer
Correct: C


22. While dusting a carpet, we give a sudden jerk or beat it with a stick, because_____?
A). Inertia of rest keeps the dust in its position and the dirt is removed by the movement of carpet away
B). Inertia of motion removes the dust
C). The jerk compensates for the force of adhesion between the dust and the carpet and the dust is removed
D). None of these
View Answer
Correct: B


23. After drinking contaminated water, you would be most apt to develop symptoms of_____?
A). Malaria
B). Typhoid fever
C). Yellow fever
D). Schistosomiasis
View Answer
Correct: B


24. In eye donation, which one of the following parts of donor's eye is utilized?
A). Iris
B). Lens
C). Cornea
D). Retina
View Answer
Correct: C


25. Storage batteries commonly contain_____?
A). Copper
B). Mercury
C). Lead
D). Iron
View Answer
Correct: C


Post a comment

0 Comments