Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 10

Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 10

Computer mcqs, fundamentals of computer mcqs, fundamentals of computer multiple choice questions with answers set 10. Fundamentals of computer mcqs set 10 includes the mcqs related to the topics generation of computers, abbreviation of computer terms, parts of personal computer, modern computers, microprocessor, logic unit functionalities, operating system compiler and history of computer programmers.

Fundamentals of computer mcqs series contain all type of multiple choice questions with answers which covers the topics such as classification of computers, history of computers, generation of computers, computer input and output devices, computer peripherals, working of a computer, functions of storage devices, memory calculations, registers in computer, computer viruses, types of virus, computer motherboard structure and functions of various computer devices.


Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 10

1. BCD is abbreviation of______?
A). Binary Coded Decimal
B). Bit Coded Decimal
C). Binary Coded Digit
D). Bit Coded Digit
View Answer
Correct: A


2. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom ?
A). Hewlett-Packard, 1980
B). Epson, 1981
C). Laplink Traveling Software Inc, 1982
D). Tandy Model-200, 1985
View Answer
Correct: B


3. From which generation operating systems were developed ?
A). First
B). Second
C). Third
D). Fourth
View Answer
Correct: C


4. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was ?
A). IBM
B). Super UNIVAC
C). RadioShack
D). Data General Corporation
View Answer
Correct: C


5. A computer consists of________ ?
A). A central processing unit
B). A memory
C). Input and output unit
D). All of the above
View Answer
Correct: D


6. Why are vacuum tubes also called valves ?
A). Because they can amplify the weak signals and make them strong
B). Because they can stop or allow the flow of current
C). Both of above
D). None of above
View Answer
Correct: B


7. An integrated circuit is______ ?
A). A complicated circuit
B). An integrating device
C). Much costlier than a single trbutton1istor
D). Fabricated on a tiny silicon chip
View Answer
Correct: D


8. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A). Bus control
B). Interrupts
C). Bus arbitration
D). Status
View Answer
Correct: C


9. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is ?
A). Stationary
B). Difficult to move
C). Dragged
D). Moved in small steps
View Answer
Correct: A


10. Which of the following is used as a primary storage device?
A). Magnetic drum
B). Hard Disks
C). Floppy
D). All of above
View Answer
Correct: A
View Explanation

Drum memory was a magnetic data storage device invented by Gustav Tauschek in 1932 in Austria. It was widely used in the 1950s and into the 1960s as computer memory. Some drum memories were also used as secondary storage. For many early computers, drum memory formed the main working memory of the computer. It was so common that these computers were often referred to as drum machines.


11. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several ?
A). Personal computers
B). Workstations
C). Dumb terminals
D). Mainframes
View Answer
Correct: C


12. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer ?
A). Greater than
B). Less than
C). Equal to
D). All of the above
View Answer
Correct: D


13. The word processing task associated with changing the appearance of a document is ?
A). Editing
B). Writing
C). Formatting
D). All of above
View Answer
Correct: C


14. Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of ?
A). first generation
B). second generation
C). third generation
D). fourth generation
View Answer
Correct: B


15. Algorithm and Flowchart help us to ?
A). Know the memory capacity
B). Identify the base of a number system
C). Direct the output to a printer
D). Specify the problem completely and clearly
View Answer
Correct: D


16. Which statement is valid about computer program ?
A). It is understood by a computer
B). It is understood by programmer
C). It is understood user
D). Both a & b
View Answer
Correct: D


17. The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is ______ ?
A). Temporary, permanent
B). Permanent, temporary
C). Slow, fast
D). All of above
View Answer
Correct: A


18. When was Pascaline invented______ ?
A). 1617
B). 1620
C). 1642
D). 1837
View Answer
Correct: C


19. Which of the following statement is valid ?
A). Lady Augusta is the first programmer
B). Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
C). ADA is a programming language developed by US Defense
D). All of above
View Answer
Correct: D


20. A compiler is a trbutton1lating program which ?
A). Trbutton1lates instruction of a high level language into machine language
B). Trbutton1lates entire source program into machine language program
C). It is not involved in program’s execution
D). All of above
View Answer
Correct: D


Next: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 11

Previous: Fundamentals of Computer MCQ Questions With Answers Set 9

Post a comment

0 Comments